Sagene Avis
Seksjonsheader

Sommerpraten med bydelsoverlege Barbro:

Hun har fartet litt rundt, før hun landet godt i bydelen

Bydelsoverlege Barbro Monefeldt forteller i Sommerpraten om hvor viktig det er at ungdom blir i idretten og hvordan hun skal ta livet tilbake etter pandemien. Foto: Cecilie Sunde Lien

SOMMERPRATEN: Hun har fartet litt rundt, bydelsoverlege Barbro Monefeldt. Men hun har ingen planer om å dra videre fra Bydel Sagene på en stund.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 29.07.2021 kl 16:08

I sommer slår Sagene Avis av en prat med en rekke lokalprofiler. I Sommerpraten blir du bedre kjent med de lokale fjesene, og hva de skal i sommer.

SAGENE: Bydelsoverlege i Bydel Sagene, Barbro Monefeldt, mener at hun klarer å koble av under ferien, men er fortsatt opptatt med pandemien. Hun forteller i Sommerpraten om blant annet hvor viktig det er at vi tar livene våre tilbake, og hva hun gjorde da hun rett og slett var «møkklei» å være fastlege i Oslo.

– Hva opptar deg nå?

– Jeg kan ikke si noe annet enn pandemi. Det er litt kjedelig, men sånn er det. Jeg er veldig opptatt av å lure på hvordan det skal gå, men jeg har trua og tror det går bra!

Monefeldt er også opptatt av at vi må tilbake livene våre, særlig barn og ungdom.


– Jeg tenker mye på barn og ungdom som har falt litt fra. Ungdom over 16 år har egentlig alltid vært utenfor i denne perioden: De har ikke fått lov til å ha og gå på vanlig skole, og det har vært mange nedstengte aktiviteter. De er i en aldersgruppe som ofte faller ut av idretten naturlig, men nå har mange flere ramlet ut, mener hun.

Bydelsoverlegen er spent på om ungdommene kommer til å vende tilbake til idrett.

– Det er om å gjøre å få de til å stå i slike aktiviteter så lenge som mulig. Det er naturlig at de ikke har så lyst, i slutten av ungdomsskoleårene. Men det hadde vært veldig bra om vi klarer å få til tilbud som gjør det attraktivt å komme tilbake på trening.

– Dette ble vel litt «medisinsk», men det er det jeg er opptatt av, ler hun.

– Givende

– Hvordan har du opplevd å være bydelsoverlege under pandemien?


– Å være bydelsoverlege under pandemien har vært veldig givende. Jeg har jobbet veldig mye, og det har vært utrolig mange bra folk med på dette.

Hun beskriver det som å stå i et akuttmottak på et sykehus og hele tiden lure på hva som kommer til å skje. Det liker hun.

– Også er det en fin bydel å jobbe, med mange fine og greie folk. Det var vært en utrolig omstilling hos tjenestene, en fleksibilitet som får det til å gå rundt, og løsninger når vi blir presset. Det har vært givende å være bydelsoverlege i pandemien. Det har vært utrolig å se hvor flinke folk er, både innbyggere og tjenestene, til å omstille seg og være fleksible. Og det å akseptere situasjonen, særlig jobbmessig, hvor mange har hatt det krevende.

Bydelsoverlegen understreker også det utrolige fine samholdet hun har sett.

– Jeg syns det har vært veldig gøy å jobbe med dette. Det har vært et fint samarbeid mellom alle.


SOMMERTIPS FRA BARBRO MONEFELDT:

Bok: "Samlede verker" av Lydia Sandgren. Den har jeg begynt på og syns den virker kjempebra og har fått veldig bra anmeldelser. Også har jeg veldig tro på "Bare en mor" av Roy Jacobsen. Den er jo fra Nord-Norge der jeg var i turnus.

Serie: Alle "Fargo" sesongene. De kan jeg se om igjen og om igjen.

Podcast: "Dead Rock Stars". Det er to musikkjournalister som snakker sammen om døde rockestjerner, og det er kjempeartige historier.

Sted i bydelen: Jeg er så glad i å gå fra Toftes gate på Grünerløkka, opp gjennom Vogts gate og videre opp Sandakerveien og Grenseveien. Den har jeg alltid syntes har vært fantastisk meditativt å gå. Det skjer så mye på det strekket og er veldig vakkert.

Uteservering: Grisen på Torshov.

Favoritt-is på sommeren: Pære saftis.

– Hvilke planer har du i sommer?

– Jeg har planer om å være mye i ro i bakgården min. Jeg skal være mye i Oslo i sommer, for jeg har ikke vært så mye hjemme i det siste.

Ellers skal Monefeldt besøke venner og familie som hun ikke har sett på lenge. Hun har en søster som bor i Stockholm, som hun ikke har sett på ett og halvt år. De skal i sommer møtes hos foreldrene i Fredrikstad.

– Også skal jeg reise rundt og besøke folk der de er, så det blir mest Norges-ferie.


Til de på ferie i Oslo anbefaler hun å gå rundt i byen.

– Å bli tatt på en tur til de nye områdene ved Bjørvika og Bispevika er nesten overveldende. På Sagene er det også fint å besøke de små parkene rundt omkring.

Til nord

– Hva er ditt beste sommerminne?

– Det må være for 13 år siden da var jeg «møkklei» av å være fastlege i Oslo, og ville dra så langt nord jeg kunne komme. Da var det en som tipset meg om et ledig sommervikariat som kommuneoverlege i Havøysund. Da tok jeg med meg hele familien, mann og tre barn, opp dit.

Sommeren Monefeldt tilbragte i Havøysund ble en tropesommer. Mens hun jobbet hadde familien det helt supert med høye temperaturer, sol døgnet rundt og mye fisking.

– Jeg jobbet døgnet rundt, tok båt ut til alle øyer og fikk gjort veldig mye. Det var spektakulært. Barna hadde aldri vært så langt nord før og ante ikke hvor kaldt vannet kunne være. Jeg ble frelst av Nord-Norge.

Barbro Monefeldt på sommerferie i Havøysund. Her sammen med dagens fangst. Foto: Privat

– Hvilke planer har du fremover?

– Jeg skal fortsette å være bydelsoverlege, tror jeg, i hvert fall som jeg vet om, ler Monefeldt.

– Men jeg må venne meg av å jobbe så mye. Jeg planlegger å ta tilbake alle de vanlige tingene igjen, som å gå på kino, på konserter og lese bøker. På jobben skal vi også ta tak i de tingene som ikke er pandemirelatert.

Monefeldt ble frelst av sommeren i Nord-Norge. Foto: Privat

– Ta vare på grønne lunger

– Hva førte deg til Bydel Sagene?

– I 2010, og perioden etter jeg hadde vært i Nord-Norge, ville daværende bydelsoverlege lage et kommunalt legesenter. Det hadde jeg veldig lyst til å være med på å bygge opp, Sagene Lokalmedisinske senter.

– Og så ble jeg her fordi det er en kjempefin bydel å jobbe i.

– Hva engasjerer deg mest i nærmiljøet?

– Det er så mange fine og grønne pletter rundt omkring. Vi må ta vare på disse, og sørge for at de er tilgjengelige - særlig for ungdom. Ungdom trenger disse områdene så de får litt grønt mellom tærne, og hvor de får hoppe og sprette litt.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...