ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

Sommerpraten med rektor Mona Evenrud:

– Bydel Sagene er litt «bygd i byen»

– Man tenker kanskje i en by at det er mer avstand, men det opplever jeg ikke med bydel Sagene, sier rektor ved Lilleborg skole, Mona Evenrud. Foto: Fredrik Sjaastad Næss

– Jeg søkte stillinger flere steder i Oslo, men opplevde å bli spesielt godt tatt imot på Lilleborg. Jeg traff så mange hyggelige folk der og da tenkte jeg at dette var et sted hvor jeg kunne tilby noe viktig, forteller rektor Mona Evenrud.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 04.08.2021 kl 19:38

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SOMMERPRATEN: I sommer slår Sagene Avis av en prat med en rekke lokalprofiler. I Sommerpraten blir du bedre kjent med de lokale fjesene, og hva de skal i sommer.

Mona Evenrud har tilbragt ett år som rektor ved Lilleborg skole, og gleder seg til å bli enda bedre kjent med byen hun bor i. I Sommerpraten forteller hun hva hun gleder seg til etter pandemien, og hva som er den beste måten å koble av på.

– Hva opptar deg nå?

– Først og fremst er jeg opptatt av koronasituasjonen. Jeg funderer mye over det vi har vært gjennom og hva slags følger det vil ha på samfunnet vårt. Har pandemien bundet oss mer sammen, eller har det gjort oss mer opptatt av oss selv? Det blir spennende å følge med på.

For Evenrud har det hatt stor betydning å få lov til å treffe folk på jobben.

ANNONSE

– Jeg tror vi jobber bedre når vi møter folk og ansikt - alt blir mer levende enn når vi sitter foran en PC-skjerm. Jeg føler meg heldig som, gjennom denne krevende perioden, har fått den energien.

Orientering i Østmarka

– Hvilke planer har du i sommer?

– Jeg har gått fra hytte til hytte i Alvdal Vestfjell. Også tar jeg meg noen turer hjem til Gjøvik og Toten. Jeg er ganske løsningsorientert og fleksibel, så når det dukker opp ting jeg kunne tenke meg å gjøre, så gjør jeg det.

I sommer vil hun også benytte tiden til å bli bedre kjent med Oslo. Rektoren har spesielt funnet én måte å tilnærme seg byen på, nemlig ved å kjøpe orienteringskart.

– Jeg har i vår og i sommer gått mange fine turer i Østmarka. Å være ute og gå på tur er noe av det beste jeg vet. Det gir meg mye energi, og er der jeg kobler best av fra en travel hverdag.

ANNONSE

SOMMERTIPS FRA MONA EVENRUD:

Bok: Triologien til Jan-Philipp Sendker; «Kunsten å høre hjerteslag», «Kunsten å være den man er», og «Kunsten å følge hjertet».

Serie: Jeg har planer om å se «Rådebank» på NRK. Den tror jeg er fin å se når man har barn selv, og jobber med barn.

Podcast: «Savnet - Mannen med den tomme graven».

Sted i bydelen: Området rundt Lilleborgbanen.

Uteservering: Trikkestallen på Torshov.

Favoritt-is på sommeren: Jeg har to; Sandwich og Snickers-is.

Togturer i Italia og høsten på Lilleborg skole

– Hva er ditt beste sommerminne?

– Jeg tror det generelt er alle de fine turene i fjellet. Jeg er veldig glad i Gausdal Vestfjell, men der har jeg bare gått på vinteren.

Evenrud har også reist mye, og turene til Italia står høyt. For fem år siden vandret hun alle turstiene i Cinque Terre.

– Det var en veldig flott opplevelse med nydelig natur, masse hyggelig folk, fysisk aktivitet, og god mat og drikke.

ANNONSE

På togturen fra Milano til Monterosse møtte hun en dame fra Argentina som gjorde inntrykk.

– Hun hadde giftet seg med en sveitser som hadde sommerhus i Genova, og vi ble sittende å prate med henne hele turen. Hun delte så mange livserfaringer og inviterte oss faktisk til sommerhuset sitt. Det er slike minner som virkelig sitter - alle man treffer og snakker med.

Evenrud på ferietur på Alvdal Vestfjell. Foto: Privat

– Hvilke planer har du fremover?

– Jeg gleder meg til å ta i bruk flere av byens tilbud; gå på konserter, kino og teater. Dette året har jeg ikke fått prøvd noe av det, så det håper jeg å få tid til nå. Det er også en måte å bli bedre kjent med Oslo på.

ANNONSE

Jobbmessig har også Evenrud mye på gang. Til høsten vil Lilleborg skole få besøk av flere interessante fagpersoner.

– Vi skal ha med oss Kjerstin Owren fra Mobbeombudet i Oslo, og sammen jobbe med elevenes psykososiale miljø. Også får vi med oss Jan Merok Paulsen (professor i skoleledelse, journ.anm.), for å lære om hvordan man skaper gode team og trinn, og hvordan vi sammen kan lære av hverandre.

Skolen får også besøk av professor Marte Blikstad-Balas. Sammen skal de se på fordeler og ulemper med læringsbrett, sett opp mot den grunnleggende lese- og skriveopplæringen.

– Det blir kjempespennende å starte med disse prosjektene, og å kunne jobbe sammen fysisk igjen.

Mona Evenrud på et skolearrangement i vår. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Elevens beste og Vogts gate

– Hva har vært det mest positive med koronapandemien for deg?

– Jeg liker veldig godt å planlegge og ha struktur og orden på ting, så der kan jeg trygt si jeg har blitt utfordret dette året.

Året har krevd evnen til å være løsningsorientert til enhver tid, forteller Evenrud.

– Men det tenker jeg har vært bra for meg.

Hun trekker frem at de som har jobbet med barn og skole virkelig har måttet sette fokuset på barnas beste.

– Vi tenker på hva som er for barnas beste i vanlig hverdag også, men jeg tror vi har blitt tvunget enda mer inn i det - og det er utrolig viktig.

– Hva førte deg til bydel Sagene?

Da Evenrud flyttet til Oslo, kom hun fra en rektorjobb i nabokommunen hun vokste opp i.

– Jeg søkte stillinger flere steder i Oslo, men opplevde å bli spesielt godt tatt imot på Lilleborg. Jeg traff så mange hyggelige folk der og da tenkte jeg at dette var et sted hvor jeg kunne tilby noe viktig.

– Hva engasjerer deg mest i nærmiljøet?

– Jeg opplever bydel Sagene litt som «bygd i byen». Det virker som det er et godt samhold her og at mange kjenner hverandre. Man tenker kanskje i en by at det er mer avstand, men det opplever jeg ikke med bydel Sagene.

Evenrud trekker frem Vogts gate som et spennende sted å oppholde seg.

– Hvis du vil finne noe unikt, kan du finne det i Vogts gate. Der er det mange nisje-forretninger og er et sted tilrettelagt for trivsel.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE