Sagene Avis

Eirik og Tóve holder tradisjoner i hevd:

– Spinning for spinnere på rokk, ikke spinningsykkel

Ekteparet Eirik Bruvik og Tóve Skolseg har drevet Spinnvilt på Lilleborg siden 2015. Foto: Cecilie Sunde Lien

Nisjebutikken Spinnvilt på Lilleborg blir drevet av ekteparet Eirik og Tóve. De inviterer inn til kurs, deling av tips eller bare en prat.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 19.08.2021 kl 10:30

LILLEBORG: – Spinnvilt er en butikk og nettbutikk for spinnere og vevere, sier innehaver Eirik Bruvik, som driver butikken sammen med kona Tóve Skolseg.

– Spinning for ekte spinnere. Spinner på rokk, ikke på spinningsykkel, ler Tóve.

Spinning på rokk - ikke spinningsykkel! Foto: Cecilie Sunde Lien

– Det er Oslo som betyr mest

Eirik og Tóve er begge fra Oslo. Tóve er fra Maridalen og har gått på tidligere Sandaker skole (der Nordpolen skole ligger nå). Eirik er fra Grorud. Ekteparet møttes på den tidligere Husflidskolen på Frogner for 47 år siden og er utdannet tekstilkunstnere.

– Vi er tekstilkunstnere begge to og har drevet med veving hele vårt voksne liv og før det, sier Eirik.

– Jeg har drevet med spinning fra jeg var barn, så det har vært naturlig å ende opp med dette her, sier Tóve.


I 1976 kjøpte paret en gammel skole på Ringebu og drev spinne- og veneaktiverer og kurs. Senere tilbrakte de 20 år på Lillehammer. I 2015 var de tilbake i Oslo for å drive butikk. De har hatt arkitektdatteren Marte til å innrede butikken. I tillegg har de et atelier på Kalbakken, men referer til det som Eiriks verksted. Der vever Eirik tepper, som har vært utstilt på blant annet Nordenfjelske Kunstindustrimuseum.

– Vi er tekstilkunstnere begge to og har drevet med veving hele vårt voksne liv og før det, sier Eirik og Tóve. Foto: Cecilie Sunde Lien

Spinnvilt er et eldorado for dem som liker å skape med garn og ull. Foto: Cecilie Sunde Lien

– I og med at vi har vokst opp i Oslo var det naturlig å komme tilbake. Det er Oslo som betyr mest for oss. Sagene og Torshov er områder vi har trasket gjennom hele oppveksten, forteller Eirik.

– Vi så at det skjedde mye spennende med spinning, med nye rokker og butikker i andre land. Så vi fant ut av vi skulle prøve det i Norge. Vi startet som en nettbutikk helt enkelt, og så har det utviklet seg etter hva kundene etterspør. Folk vil jo gjerne se produktene våre, så da er det greit å ha en butikk å vise fram, sier Eirik.

Kurs hele året for folk fra hele landet

De driver spinne- og vevekurs hele året i lokalene sine. Tóve har tidligere holdt spinnekurs i Kina og skal i september holde kurs på Island.

Tóve viser frem veven. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Første lørdagen hver måned er det aktiviteter på Lilleborg torg. Da kommer folk hit, også spinner vi hele dagen, sier Eirik.

– Da sitter vi med rokker og håndteiner og skravlefaktoren blir ganske høy. En onsdag i måneden kommer klubben «Sagene rokkering» og spinner, forteller Tóve.


– Vi får kursdeltagere fra hele landet. Det hender vi får kursdeltagere som flyr inn for et dagskurs som reiser tilbake samme dag. Med butikken kan vi møte nettkunder vi har hatt i mange år som plutselig får en anledning til å komme til Oslo. Forrige uke møtte vi en kunde fra Harstad som til da kun hadde handlet på nett, forteller Tóve.

– I og med at vi er en spesialforretning vil kundene i stor grad oppsøke oss. Det finnes ikke noe lignende som dette i Norge. Vi har jobbet med dette hele livet og har derfor mye å tilby de som vil lære å veve og spinne, sier Eirik.

Foto: Cecilie Sunde Lien

Trives godt på Lilleborg

– Vi er veldig fornøyd med dette stedet. Det ligger sentralt og er et rolig sted. Det gir en mer-opplevelse siden det er så trivelig på Lilleborg. De som kommer hit for første gang blir veldig overrasket over hvor fint det er her med Akerselva og originalbyggene fra fabrikken. Det gjelder både tilreisende og folk fra området som ikke har tatt turen hit før.


Se flere bilder på Eirik og Tóves Instagram-konto:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...