ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

God gammeldags disiplin og mestringsfølelse:

– De stiller opp og hilser, det ser du ikke mye av på skolen!

SAGENE IF BRYTING: Klubben har 90 medlemmer og de fleste er under 12 år. Foto: Janina Lauritsen

– Den første delen av treningen er lukket. Vi hadde noen overivrige fedre, men her er det treneren som bestemmer, forteller bryterleder Cato Hverven i Sagene IF. Klubben har hatt en eventyrlig rekruttering.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.11.2020 kl 17:02

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: – Raskere, raskere! heier treneren, mens barna løper opp og ned trappene i Bjølsenhallen. Det er barna under 12 år som trener nå. Og de er i gode hender, kan leder av Sagene IF bryting, Cato Hverven, fortelle.

– Hovedtrener Hakim Salim har en unik autoritet, og det må du ha her. Han jobber også på Bjølsen skole. Der er det lite barne- og ungdomsproblemer, og det er på grunn av ham, altså, ifølge Hverven.

Trenger mer plass

Klubben har 90 medlemmer og 60 av dem er under 12. Bryteklubben er kun fire år gammel, men de har allerede for mange som ønsker å bryte enn det de har plass til.

– Vi har for mange som kommer til oss, andre klubber er nok misunnelige på det. De som har holdt på i over 100 år rister på hodet og lurer på hvordan vi får inn så mange unge.

Bryteklubben trener fredag til mandag og mange av medlemmene er med hver gang. Men Hverven skulle ønske de hadde flere dager å ta av, for å få ned med ventelista.

ANNONSE

– Vi må ha flere ukedager i lokalet og vi skulle hatt minst det dobbelte av plass. Vi kan fylle denne salen hver dag hvis vi får bruke lokalet. Vi har 40 på venteliste, det er for galt at de heller går ute på gata uten noe å gjøre. Vi kunne vært flere medlemmer enn de har på Lambertseter – lokalet der er jo en drøm, da.

LES OGSÅ: Stjerner i striper med eget brød

Hverven har jobbet mye med rekrutteringen, spesielt for å øke jenteandelen. Sagene IF har samarbeidet med skolene og AKS - skolefritidsordningen. Barna har fått komme på besøk for å prøve fem forskjellige idretter for å se hva de liker.

– Vi stilte med trenere og de fikk en innføring. Mange ville bli med. Men vi har også løpende opptak, sier han og forteller videre:

– Jeg tok over som leder i 2017, jeg ble litt kastet inn i dette – jeg er mest med på å spise desserten, kan du si. Jeg har fått frie tøyler til å utvikle egne jentegrupper. Vi har 25 jenter innom og 12 - 14 av jentene er faste.

ANNONSE

TØY OG BØY: Bryting er en fin idrett for unge, mener Hverven. De blir sterke i hodet, får disiplin, balanse og koordinasjon. Foto: Janina Lauritsen

– Vi må vise respekt

I kampsportrommet stiller barna seg opp på rekke og rad for å starte treningen.

– De stiller opp og hilser, det ser du ikke mye av på skolen. Og ingen får gå ut og drikke eller gå på do uten å spørre. Vi må vise hverandre respekt. Det er litt sånn gammeldags disiplin, barna har godt utbytte av det. Vi har noen eldre gutter her, som jeg tror kanskje hadde vært på verstinglista uten brytingen.

Foreldrene har tillit til det klubben driver med. Men de har også slitt med foreldre som prøver å overkjøre trenerne.

– Den første delen av treningen er lukket, vi hadde noen overivrige fedre her. Men her er det treneren som bestemmer, ikke foreldrene. Men det merker de etter to-tre ganger, de får lov til å sitte i salen de første gangene.

ANNONSE

Bryting er en fin idrett for unge, mener Hverven. De blir sterke i hodet, får disiplin, balanse og koordinasjon. Han forteller også at kranglene i barnehagen eller i skolegården ofte starter når man dulter borti hverandre. Men hvis noen av medlemmene her gjør noe tull på skolen, blir man utestengt.

– Da er det rett ut i én til tre måneder, sier han bestemt.

Mer avansert enn alpinlandslaget

Med en sport som krever så mye disiplin og balanse, kan man spørre seg hvordan man lærer de aller minste å bryte.

– De bruker dukker og hverandre for å lære metoder. Etter å ha gjort det fire-fem ganger gjør de det naturlig. Vi har noen unge talenter nå som er født til dette, mens vi andre må øve i flere år.

Barna løper, tøyer, bøyer og går ned i bro inne i kampsportrommet.

ANNONSE

– Her trenes det smidighet og tøyelighet. Vi driver mer avansert trening enn de gjør på alpinlandslaget!

– Er bryting en farlig sport?

– Bank i bordet, det har ikke skjedd noen ulykker. Her får de ikke lov til å herje, betrygger Hverven.

Klubben har barn som aldri har drevet med idrett tidligere. Men etter en stund hos Sagene IF går det opp et lys for dem.

– Den mestringsfølelsen du ser da er helt fantastisk. Og den kommer fort!

Et stort miljø

Hverven mener Sagene IF er Norges billigste idrettslag, uansett idrett. Og noen familier sliter med økonomien.

– Jeg finner alltid en løsning. Jeg er så godt kjent med folk at jeg kan dra hjem til dem og drikke kaffe. Og jeg har taushetsplikt, sier han.

Det er ikke bare barna som får nyte godt av fellesskapet i klubben.

– Vi driver integrering i eliteserien – jeg tar ikke fem øre for å ringe foreldrene for å få dem hit. Vi var flere enn 400 på dugnad, da takket de meg for at de fikk være med på å plukke søppel!

Brytemiljøet er allerede stort i Bydel Sagene, men Hverven er ikke i tvil om at miljøet vil vokse videre.

– Bryting er en liten sport i Norge, det er 7000 aktive. Det kommer til å eksplodere de neste 6 -10 årene. Dette vil bli en stor idrett!

SMIDIGHET: – Her trenes det smidighet og tøyelighet. Vi driver mer avansert trening enn de gjør på alpinlandslaget! sier Hverven. Foto: Janina Lauritsen

LES OGSÅ:

Nå starter loppevåren - her får du oversikten

Gull, sølv og bronse i NM til Sandaker-bokserne

Vil ha deg med på gratis drillkurs

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE