– Dette er ikke Harry Potter-nerding, det er en sport
Har du lest Harry Potter og drømt deg bort på rumpeldunkbanen? Virkeligheten er ikke så langt unna som du kanskje skulle tro.
Publisert: 06.08.2018 kl 09:04
Sist oppdatert: 06.08.2018 kl 18:56
VOLDSLØKKA: Sier ordene snopp, sluff og klabb deg noe? Ja, du har jo lest Harry Potter, sier du. Men nå kan du faktisk prøve trollmannssporten på ordentlig, her i vår egen bydel.
Fredag 3. august startet et nytt lag opp på gressletta på Voldsløkka. De inviterte alle fra 16 år og oppover til å komme.
– Det er 16-årsgrense for å være med fordi rumpeldunk er en så fysisk sport. Men vi håper på å starte opp noe for barna, sier en av initiativtagerne, Ragnhild W. Dahl.
Dropper sopelime i tre
Men rumpeldunk, går det det an da, lurer du sikkert på. Reglene her er nesten de samme som i Harry Potter-verdenen, med unntak av det mest åpenbare – flyvingen.
Hvert lag har tre jagere, en målmann, to knakkere og en speider. Jagerne scorer mål med sluffen gjennom en av de tre ringene i hver ende av banen og hvert mål gir ti poeng. Jagerne kan takle hverandre, men bare med én arm – den andre må holde i sopelimen. Eller plastrørene da, som de bruker i stedet.
– Vi bruker plastrør på grunn av sikkerheten. En trelime i takling? De knekker lett og da kan du bli skadet.
Det er ikke bare taklinger fra de andre jagerne du kan bli utsatt for. Du er også i kontstant fare for å bli truffet av en klabb (en hard ball med lite luft i) fra en av knakkerne. Det er tre klabber på banen og hvis du blir truffet må du løpe tilbake til en av dine egne målringer og ta på den.
Etter 17 minutter slippes snoppen løs. I Harry Potter er dette en liten gullball med vinger. Her er det en person kledd i gult med en hale – som ofte er en tennisball i en sokk. Etter 18 minutter kommer speiderne på banen og den som får tak i halen får 30 poeng til laget sitt. Det er selvsagt laget med flest poeng etter at snoppen er fanget som vinner. Det blir aldri uavgjort, ved poenglikhet blir det ekstraomgang, og om nødvendig «sudden death.»
– Dette er som rugby, håndball og kanonball i ett.
Rom for alle
– Hvorfor akkurat rumpeldunk?
– Da jeg først hørte om dette, tenkte jeg «oi, oi, hva er dette her?» Er det en gjeng nerder som kler seg ut? sier Dahl.
– Jeg var på en fest og der møtte jeg mange som spilte rumpeldunk. Etter litt innabords ble jeg overtalt til å bli med på en trening. Siden har jeg vært her.
Man starter kanskje på grunn av Harry Potter, men folk blir på grunn av sporten, forteller hun videre.
– Innimellom kommer det noen som aldri har tatt i en ball før og som kommer på grunn av Harry Potter. Men de aller fleste blir på grunn av sporten. Her blir alle godtatt og vi har en unik kjønnsregel, alle behandles alle likt. Men man kan ikke makse lagene i kamper, det er bare lov til å ha maks fire av samme kjønn på banen.
Det er også et svært godt miljø i rumpeldunk. På kampene ropes det ikke «ut med dommeren, inn med kua!» Alle er positive og det er alltid noe sosialt etterpå.
– Vi jobber for å være inkluderende. Det er mange i samfunnet som ikke er «A4», men de kan føle seg inkludert her. Det er rom for alle.
En stor sport
Rumpeldunk er faktisk en relativt stor sport på verdensbasis. I årets VM, som ble arrangert i Italia, var det 29 land som deltok. Her kom Norge på en ellevteplass.
– De som har spilt håndball har en kjempefordel i Rumpeldunk. De har god trening i å løpe med ball.
Men man trenger ikke noen sportskunnskaper for å kunne bli med, man kommer fort nok i gang.
– Her kan man komme fra å være en tykk sofasliter til å ende opp på landslaget, sier Dahl som selv er reserve på landslaget.
Vil bli med i Sagene IF
Rumpeldunklaget har kontaktet Sagene IF og spurt om å få bli stjerner i striper.
– De skal ha et møte for å snakke om vi kan få en prøvetid. Vi skal også vise oss frem på åpningen av Sagene IFs klubbhus 25. august. Da inviterer vi alle til å prøve sammen med oss.
Det er fire posisjoner som alle forskjellige, derfor kan både små og raske og de litt større som kan gjøre taklinger spille samme sport. Noen skader blir det, men det er det i de fleste sporter, påpeker Dahl.
Det var et godt oppmøte på den åpne treningen forrige fredag og hun håper enda flere kommer neste fredag klokken 18.
– Og hvis 90 prosent syns vi er teite, er det i hvert fall 10 prosent som kommer. Dette er ikke Harry Potter-nerding, dette er en sport.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!