Sagene Avis

Én ting er viktigere enn resultatene for seriens eldste lag

Skeid Bandy-trener Helge Klæstad og spiller Gaute Husa. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er vel soleklare favoritter til å rykke ned, i år som i fjor, men med litt marginer kan vi bli nummer 8, sier Skeid Bandy-trener Helge Klæstad. Troppen med hovedvekt av familiefedre skal gjøre det samme som sikret opprykk fra 1. divisjon – De skal ha det gøy på isen!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

VOLDSLØKKA: Onsdag 10. november starter årets bandysesong, når Eliteserien for herrer blåses i gang. 2020/21-sesongen ble som så mye annet preget av koronapandemien, og avbrutt etter at alle lag hadde møtt hverandre én gang. Dermed ble Ready seriemester, med Stabæk og Solberg på de to neste plassene.

For nyopprykkede Skeid, som endte i bunnen av tabellen, var det kanskje like greit. Dermed får de enda en sesong i bandyens toppdivisjon.

– Vi er vel soleklare favoritter til å rykke ned, i år som i fjor, men med litt marginer kan vi bli nummer 8, sier Helge Klæstad, én av fire hovedtrenere i for Skeids bandyherrer, når Nordre Aker Budstikke møter ham og spiller Gaute Husa på Voldsløkka før seriestart.

For Skeid går sesongens første kamp på Marienlyst kunstis mot Drammen 10. november klokka 19.30.

Skeid-gutta kunne juble over opprykk til Eliteserien i bandy etter 2018-sesongen. Foto: Skeid Bandy

Familiefedre

Troppen består av 19 mann, og der motstanderne kan fortelle om spillere hovedsakelig i starten av 20-årene, teller Skeids menn flertall av familiefedre rundt 40 år, ifølge Klæstad.

– Vi er det desidert eldste laget i Eliteserien, med mindre det har skjedd noe radikalt hos de andre siden i fjor. Og det merkes vel mest på at de aller fleste har mange forpliktelser på hjemmebane også, og at det er litt vanskeligere å alltid prioritere bandy for dem, enn det er fot folk i begynnelsen av 20-årene. Og så gjør jo alderen at det selvfølgelig er behov for litt restitusjon og skadeforebygging av og til, sier han.

Samtidig gjør det at stammen i laget er en gjeng som har spilt sammen store deler av livet, og som kjenner hverandre veldig godt.

– Folk er på sett og vis rutinerte, selv om de ikke har så mye elitebandy bak seg, og vi er enige om hvorfor vi gjør dette og hva det betyr for oss, sier spiller Gaute Husa, som med sine 33 år er blant lagets yngre.


– Vi gjør dette for å ha det gøy, men det blir veldig mye morsommere når vi gjør det skikkelig og gjør det beste ut av det. Det er mange flinke bandyspillere i laget, legger han til.

Skeid bandy. Foto: Skeid Bandy (Arkivfoto)

Sportslig nivå

Sportslig sett anser trener Klæstad at Skeid-laget er på samme nivå som i fjor, men troppen er litt mindre, fordi det i fjor kom fem spillere fra Snarøya, da 1. divisjon ble avlyst.

– Det var supert for oss å ha flere spillere, og vi hadde mange flere på treningene, noe som høyner kvaliteten. Men forutsatt at alle kan til en hver tid, så bør vi være på samme nivå som i fjor tenker jeg, sier treneren.

Laget er styrket med en ny keeper fra Ullevål, og så har brødrene Martin og Peder Sandell, som har spilt i Skeid i mange år, men som av ulike årsaker har vært ute, kommet tilbake.


– Det tror vi også blir bra.

Så langt har Skeid fått én tur til Karlstad, siste helgen i oktober, der de fikk trent seg mot det svenske laget Mossinge. Det ga et stortap på 10-1 lørdag, før de fikk kalibrert seg litt og tok en 6-4-seier dagen etter.

– Så vi dro derfra med litt heva hode, sier Klæstad.

– Vi er vel i rute, vi har gjennomført det vi skal så langt. Vi har ellers holdt på med barmark ute, vi har vært inne i gymsal med sirkeltrening og litt styrke. Og så har vi vi hatt en gang i uka på ishockeyrink, legger han til.

Jakten på is

Det er nå i november at utfordringene begynner. Så langt gjør høye temperaturer at det ikke har vært vært en eneste islagt kunstflate i Oslo. Selv med lavere temperaturer i helgen, som har tillatt begynnende isproduksjon, lover det dårlig at det tirsdag og onsdag er meldt 9-10 grader og nedbør. Enn så lenge lar kuldegradene i langtidsvarselet vente på seg. Klæstad kikker ut på landhockeybanen på Voldsløkka og konstaterer at forholdene tross alt er like for alle lag.


– Så da blir det å finne strøtimer i noen ishaller, men det er en utfordring for oss. Vi har et godt voksent lag som er familiefedre, så da er det ikke så lett å bare snu seg kjapt rundt når noe blir ledig. Men vi klarte det i fjor, og det gjør vi nok i år også. Lagene som kanskje har litt større økonomi og satser mer enn oss, kan dra opp i Vikingskipet, sånn som (fjorårets seriemester) Ready som drar opp og møter Mjøndalen. Men så er det litt viktigere for de enn for oss å komme høyt på tabellen.

– Det viktigste er at vi kan se hverandre i øya etter sesongen og si at dette var det beste vi kunne – da har vi gjort vårt, sier Klæstad.

Skeid Bandy-trener Helge Klæstad og spiller Gaute Husa. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tror på fire i bunnen

Skeid Bandy har selv ikke satt noen endelig målsetting om plassering på tabellen, men som sagt; Klæstad understreker at med marginene på sin side kan Skeid klare en 7.-8. plass. Serien består av ti lag. Er marginene ikke i favør Skeid kan det bli bunnplassering også i år.

Eliteserien i bandy, herrer 2021/22:

Lag: Drammen, Høvik, Mjøndalen, Ready, Sarpsborg, Skeid, Solberg, Stabæk, Ullern, Ullevål.

– I fjor var det Ullevål, oss og Høvik som var de tre som lå i bånn og kjempa. Jeg er litt usikker på om Ullevål kanskje har fått et bedre lag, men det vet jeg ikke. Jeg tror kanskje det blir de samme tre lagene, pluss kanskje Ullern, som jeg har fått forståelse for at ha mista noen spillere.

Han understreker at det for spillerne og laget er viktigst å prestere sitt beste, og hele veien holde god stemning i troppen. Det er kanskje det som er Skeids største styrke.

– Så det er viktigst å ha det gøy?

– Ja, det er jo det. Det var sånn vi rykka opp, ved å gjøre ting så bra som mulig i 1. divisjon, og nå er vi her. Jeg tror alle er enige om at det var veldig, veldig gøy i fjor, og er glad for at vi får en sesong til i Eliteserien. Så har vi fortsatt ting vi kan utvikle oss på, selv om vi er godt voksne, sier Gaute Husa.

Drømmen om is på Skeidbanen

Første hjemmekamp for Skeid er etter planen 17. november på Voldsløkka. Egen bane på Nordre Åsen er fortsatt en luftig drøm.

– Når man snakker om Skeid og bandy, så kommer vi ikke unna baneproblematikken på Nordre Åsen?

– Før vi får stabile isforhold på Skeidbanen, så kommer ikke vi til å klare å ha noen yngres avdeling. Vi kunne godt ha startet en bandyskole på Voldsløkka, men da kan jo folk like godt begynt i Sagene IF. Med kunstis på Skeidbanen kan vi kanskje klare å bygge opp noe fra bunnen. Men for meg så er det viktigste med kunstis på Skeidbanen hva det betyr for nærmiljøet. Og at Skeid Bandy da klarer å starte på nytt igjen er bare en bonus. Vi så jo det i fjor – da var det kjåka fullt med små og store på Skeidbanen de ukene det var is, sier Klæstad.

Skeidbanen på Nordre Åsen ligger i Bydel Nordre Aker, og bydelsutvalget der har vedtatt at de ønsker kunstisbane på anlegget, og har det med i bydelens idrettsplan. Men det er Oslo kommune som eier anlegget, og som må gi tommel opp. Lokalpolitikerne har i høst hatt flere møter med byrådet om saken.

– Vi vet at vi har hatt lokalpolitikerne på vår siden, og når de har begynt å presse på i byrådet betyr det veldig mye for oss, sier Klæstad.

Leder for Skeid Bandy, og isforkjemper Helge Holter, ble i 2017 kåret til Årets navn og ildsjel av Nordre Aker Budstikkes lesere.

Både Klæstad og Husa er klare på at det også etter hvert må hallkapasitet til for at bandysporten skal overleve i Norge, og for å gjøre sesongen mer stabil. I alle fall om den skal ha samme omfang som i dag. Besøket deres i den nybygde bandyhallen i Karlstad for en uke siden, med flater både til bandy og hockey, viser det.

– Vi ser jo at det blir større og større forskjell på oss og Sverige, sier Husa.

– Jeg tror det er bare ett eler to av topplagene i Sverige som ikke spiller i hall. De sier det i Sverige at uten haller dør bandyen, og her hjemme har ikke hvert lag en egen kunstisbane en gang, sier Klæstad.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...