Voldsløkka er en vitaminsprøyte
Norge er en utkant når det gjelder landhockey, en av verdens største ballidretter. Vi fikk vår første riktige landhockeybane på Voldsløkka for to år siden. Det virker som en vitaminsprøyte for entusiasme og gode resultater.
Publisert: 17.08.2019 kl 13:29
VOLDSLØKKA/HELSINKI: Ett bevis på det fikk vi da de norske landslagsherrene spilte Eurohockey Championships i Helsinki nylig. Tidligere år har det norske seniorlaget for herrer, som spiller på nivå 4, blitt karakterisert som «rundingsbøyer» mens målene har rent inn. Laget var ingen faktisk motstand for de øvrige lagene.
- Denne gangen ble det annerledes, forteller Jaswinder Pal Singh Garcha, som var lagleder. Han leder også Bandyforbundets landhockey-seksjon.
- Konkurrentene merket en ny trend og fikk respekt for oss.
Han trekker frem Voldsløkka-anlegget som har gitt grobunn for et større prestasjonsmiljø. Nå har vi et profesjonelt og godt anlegg å forholde oss til. Derfor har vi også kunnet jakte en topp trener, og nederlandske Tim Broenink (28) er nå engasjert som landslagstrener.
- Voldsløkka er verdens første bane hvor landhockey og kunstis for bandy kombineres. Derfor merker vi nå også stor interesse fra byens etablerte bandyklubber. Det er utrolig spennende, legger han til.

VOLDSLØKKA: Is- og landhockeybanen ble tatt i bruk høsten 2017, og offisielt åpnet i mai 2018. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Svært dramatisk
For Norge åpnet turneringen med tap 1-2 mot Ungarn, før stemningen snudde etter 1-1 mot Cypros - og så kom seieren 2-1 mot Slovenia.
Etter 51 minutter tok Slovenia ledelsen da Blaz Legen sendte ballen i Norges nett. Men da uret viste 58 minutter blåste dommeren for «short corner» til Norge. Den ekspederte Garcha Arunpreet Singh i mål. Med to minutter igjen var stillingen dermed 1-1.
Klokken tikket mot kampslutt, men kun med 30 sekunder igjen å spille fikk Norge nok en short corner. Garcha Arunpreet Singh lyktes igjen og kampen var snudd til 2-1 seier og ellevill jubel blant de norske.
I siste kampen var vertsnasjonen Finland motstander og da den kampen var ferdigspilt, med resultatet 1-1, sto det klart at det norske laget hadde spilt sin beste prestasjon noensinne; Bronse!
Det var Ungarn som vant gull, mens Finland tok sølv.
Den nye treneren Tim Broenink skal selvfølgelig ha sin del av æren. Broenink var selv aktiv på høyt nivå før han, etter for mange skader, bestemte seg for å bli trener. Han kan idretten og vet nøyaktig hva som skal til for å lykkes. Det trenes målrettet og spillerne følges opp med progresjonsplaner. Det stilles krav som styrker lagets samhandling og stolthet over å representere Norge.
Norske Nicolai Leege ble kåret til turneringens beste spiller, Singh Rathore Divyabhanu til turneringens beste keeper og Arunpreet Singh Garcha ble den som scoret flest mål. Alle tre, flotte representanter for det norske laget.
Fra Asia til resten av verden
India og Pakistan dominerte lenge landhockey, og det var med innvandrere som kom til Norge på 1970-tallet, de første miljøene etablerte seg hos oss. Selv om de to landene fortsatt er sterke, utfordres de av miljøer blant annet fra Nederland, Tyskland og Australia.
- Jeg er glad for at vi også i Norge har fått spillere med forskjellig kulturell bakgrunn. På laget denne gangen var det seks med etnisk norsk bakgrunn. Vi som driver med landhockey er en del av bandyforbundet og håper å rekruttere flere bandyspillere. Idrettene er ganske like, men spilles i forskjellige sesonger, så det bør ligge godt til rette for det, sier Jaswinder Pal Singh Garcha.
Spilles i 98 land
Landhockey er ikke blant de store idrettene i Norge, selv om den regnes blant verdens største ballidretter. Det spilles landhockey i 98 land og det er en olympisk gren både for menn og kvinner.
- Vi har blitt mer profesjonelle og det er gøy. For første gang merket vi at vi ble tatt på alvor som motstander på gresset. Det er to år til neste turnering i Eurohockey Championships og den tiden skal vi bruke godt. De andre lagene har fått respekt for oss nå. Målet er derfor å klatre to plasser videre opp til gull og opprykk til neste nivå!
- Det kan vi klare om vi jobber godt. Det er ikke bare optimistisk - det er også realistisk mener jeg, avslutter Jaswinder Pal Singh Garcha.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!