Skøyeneie spiller høsten inn:
Starter orgelsesongen med minnekonsert for Sagene-forfatter

ORGELKONSERTENE: Stein Skøyeneie starter opp igjen med orgelkonserter 1. september. Og han begynner med en minnekonsert for Sagene-forfatteren Jan Jakob Tønseth Foto: Janina Lauritsen
Stein Skøyeneie hedrer Sagene-forfatter Jan Jakob Tønseth, ved å spille noen av Bachs fineste orgelverker. I tillegg kommer Joakim Moen Tønseth for å lese noen av sin fars dikt.
Publisert: 31.08.2020 kl 17:15
Sist oppdatert: 31.08.2020 kl 17:18
SAGENE: Kantor i Sagene kirke, Stein Skøyeneie, starter opp igjen med de ukentlige orgelkonsertene fra tirsdag 1. september klokken 13.00. Og denne dagen inviterer han til et program av den litt mer lokale sorten.
Høstens første orgelkonsert blir med musikk av Johan Sebastian Bach, men det blir også en minnekonsert for Sagene-forfatteren Jan Jakob Tønseth, som gikk bort i 2018. Han ville blitt 73 år gammel tirsdag 1. september.
Skøyeneie forteller at det blir et spennende Bach-program, med noen av hans fineste orgelverker som kanskje ikke spilles så ofte.
– Tønseth ble begravet fra Sagene kirke 26. oktober 2018, og jeg spilte et Bach-program. Ved dagens konsert, som ville vært hans 73. fødselsdag, vil jeg hedre forfatteren ved å spille et nytt Bach-program. Du får høre fantasi og fuge c-moll, som jeg spilte ved gravferden, de 6 Scüblerkoralene og den store Pièce d'Orgue. Joakim Moen Tønseth, forfatterens sønn, vil lese noen av farens dikt, skriver Skøyeneie i sitt brev til kirkens orgelvenner.

Arvid Torgeir Lie (t.v.) og Jan Jakob Tønseth fikk tildelt Doblougprisen under Norsk Litteraturfestival. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
8. september
8. september i 1841 ble den tsjekkiske komponisten Antonín Dvořák født. Dvořáks musikk er høyt skattet over hele verden, og symfonien «Den nye verden» er like populær i konsertsalene som Beethovens skjebnesymfoni og Schuberts ufullendte. Dvořák studerte orgel i sine unge år og avla en eksellent eksamen. Han skrev i den tiden 8 karakterstykker for orgel, skriver Skøyeneie.
– Og de vil jeg spille på denne dagen som er hans fødselsdag. Jeg søkte på internett etter andre orgelkomponister med fødselsår 1841. Og konstaterte at det må være det året vårherre glemte å lage orgelmusikk-komponister. Nei, plutselig dukket det opp én. I Sverige, i Visby på Gotland, der så den lille Elfrida Andrée dagens lys. Et drøyt halvår før Dvořák ble født. Elfrida ble etter hvert komponist og dirigent, og en markant domorganist i Gøteborg. Her skrev hun orgelmusikk i både stort og lite format. Og side om side med Dvořáks musikk jeg skal framføre hennes orgelsymfoni nr. 2 h-moll. Et stort og ruvende verk i beste romantiske stil. Bli med på å markere to 1841-ere. Jeg garanterer velklang for øret.
15. september
15. september skal det markeres en stor norsk høytid cirka en og en halv måned på etterskudd. Skøyeneie spiller da opp til olsok, som var 29. juli. Hver sommer da han var ung, besøkte Skøyeneie familien i Trondheim. Han beskriver dette som en staselig uke.
– Vi var ofte innom Ringve, Erkebispegården og Nidarosdomen, dro til Munkholmen, så spelet på Stiklestad, spiste fiskego´biter i Ravnkloa, koste oss med tekak' på Erichsen konditori i Nordre gate og så plukka vi med oss mange kurver trønderbær på vei til Oslo igjen.
Men størst for Skøyeneie var Olavsdagene.
– Det sydende livet i Nidarosdomen med gudstjenester og konserter. Jeg var i domkirken nesten hver eneste dag, og husker ennå mange av opplevelsene. Den legendariske domorganisten Ludvig Nielsen var drivkraften. Og hans orgelkonserter ga meg inspirasjon og kunnskap. Og så en dag, jeg var 15 år, da fikk jeg spille. Det enorme Steinmeyerorgelet og den digre domen «var min». Flere timer spilte jeg. Helt alene i den store domen. Og plutselig dukket munken opp! Det var en nifs opplevelse som jeg skal fortelle til dere som kommer til konserten. Programmet jeg skal spille denne tirsdagen blir hva Ludvig Nielsen spilte på en av konsertene i domen under Olavsdagene i 1976.
22. september
Denne dagen har programmet fått tittelen feriedrømmer.
– For de av dere som var til stede 17. september i fjor så husker dere kanskje programmet ferieminner fra Norge. En kavalkade hvor vi reiste fra Nordkapp til Lindesnes med orgelmusikk og fotografier. Og reiseleder «i bussen» var diakon Anne Marie. I år var planen å skape ferieminner fra Norden. Men det må bli feriedrømmer, for koronaen ville det slik.
Skøyeneie tar med seg publikum til de fem nordiske landene, for å få høre vakker og ganske sjeldent framført orgelmusikk.
– Turen i år blir med luftballong uten å lande noe sted, før vi ser spiret på Sagene kirke igjen. Det blir en luftig seilas - garantert koronafri. Bli med! skriver Skøyeneie.
29. september
Nå spiller spiller Skøyeneie igjen et Bach-program. Han startet sesongen med Bach, blant annet hans 6 Scüblerkoraler. Og det er Bachs koralmusikk som skal prege denne høsten.
– I løpet av tre konserter skal jeg spille hele hans orgelbüchlein. Det er 45 helt unike komposisjoner, alle forankret i en av datidens kjente melodier. Samlingen starter med musikk for adventstiden og spiller seg igjennom hele året. Et musikk-testamente å lene seg på.
På grunn av koronasituasjonen vil det ikke bli servering i kirka ved septemberkonsertene. Men kioskene og kaféene i nærområdet er åpne, opplyser Skøyeneie.
Konsertene er gratis og er hver tirsdag klokken 13.00.
Smittevern
Sagene kirke ønsker å sikre gode rutinger for smittevern. Har du nyoppståtte symptomer på luftveisveisinfeksjoner eller er i karantene skal du ikke delta på konsertene.
«Men vi ønsker deg med glede tilbake så snart du er frisk og ute av karantene. Alle som deltar på konserten må vaske hendene med antibac før de setter seg. Dispenser med antibac finner dere ved inngangen til kirka. Vi ber om at alle som ikke er i samme husstand sitter med minst 1 meter avstand i de benkeradene som er i bruk. På grunn av eventuelt behov for smittesporing må vi registrere navn og telefonnummer til alle som kommer til konserten. Navn og telefonnummer skriver du på en lapp du får utdelt av kirkevakten. Er dere flere i en husstand, skriver dere ned alles navn, men bare ett telefonnummer. Opplysningene legges i en forseglet urne ved utgangen, etter konserten, og slettes etter 10 dager.» skriver kirken.
Sagene kirke har anledning til å slippe inn 120 besøkende på konsertene.

Stein Skøyeneie inviterer til orgelkonsert hver tirsdag klokken 13.00. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!