Sagene Avis

Sykehjemsbeboer i Oslo koronasmittet for andre gang

En beboer ved et sykehjem i Oslo er for andre gang smittet av koronaviruset. Foto: Christian Fredrik Borg (Illustrasjonsfoto)

En sykehjemsbeboer i Oslo kommune har blitt koronasyk for andre gang, opplyser kommunen. FHI finner det ikke overraskende, men sier viruset må analyseres.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: En sykehjemsbeboer i Oslo kommune har blitt koronasyk for andre gang, opplyser kommunen. FHI finner det ikke overraskende, men sier viruset må analyseres.

Oslo kommune opplyser at beboeren testet positivt våren 2020. Denne uken testet pasienten positivt igjen. Også en ekstra test viste samme resultat.

Kommunen opplyser at prøver fra testen er sendt inn til Folkehelseinstituttet for gensekvensering, det vil si analyse av viruset.

– Det at vi nå har fått det første tilfellet der en beboere er covid-19 syk for andre gang, viser hvor viktig det er å få gjennomført vaksineringen, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten i en pressemelding.

Det er første registrerte tilfelle på sykehjem i Oslo.

FHI: Ikke overraskende

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier generelt at det internasjonalt bare er rapportert om en håndfull tilfeller der personer har fått påvist smitte av koronaviruset to ganger.

– Det er foreløpig altså ikke rapportert om mange tilfeller av dette. Vi har ingen tilfeller av bekreftet reinfeksjon i Norge, men det er ikke overraskende om vi får enkelte tilfeller også her, sier hun til NTB lørdag ettermiddag.

Vold legger til at FHI må undersøke viruset med en helgenomekvensering, altså en full kartlegging av virusets arveanlegg, for å bekrefte om det virkelig er reinfeksjon hos pasienten. Hun sier at data fra dette og erfaringer fra andre typer koronavirus indiker at faren for å bli smittet og bli syk for andre gang er minimal de tre første månedene etter første gangs sykdom.

– Etter tre måneder kan reinfeksjon ikke utelukkes, selv om det fortsatt er sjelden. Samtidig er det på det nåværende tidspunkt ikke nok kunnskap om risikoen for reinfeksjon med SARS-CoV-2, sier Vold.

Uavklart smittesituasjon

Så langt er beboere på 35 av 39 sykehjem i Oslo vaksinert med første dose. Vaksineringen starter neste uke på de siste fire sykehjemmene fordi det de siste ukene har vært en uavklart smittesituasjon på disse sykehjemmene.

I tillegg er det to avdelinger på de første sykehjemmene hvor man har måttet vente med vaksinering på grunn av beboere i karantene.

Fredag var 2.711 beboere vaksinert, i tillegg var det satt 121 vaksiner på pårørende i målgruppen og dagsenterpasienter. Også gjennom helgen vil det bli satt vaksiner på beboere som er ferdige med sin nærkontaktkarantene.

Smittede uten symptomer

Kommunen opplyser at hovedårsaken til smitten på sykehjemmene er smittede ansatte uten symptomer som ikke fanges opp av test- og karantenekriteriene.


Jagmann sier smittesituasjonen i Oslo gjør at de på det sterkeste anbefaler pårørende til ikke å komme på besøk fram til beboerne er vaksinert to ganger, og vaksinen får full effekt. Unntaket er situasjoner som krever besøk.

– Det har gjennom julen vært flere tilfeller der pårørende har tatt med smitte inn til sykehjemmene, sier Jagmann.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...