ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

«Synes du det er vanskelig å gå når det er glatt, oppfør deg som en voksen og ta ansvar!»

Mye mer enn småglatt i Sandakerveien, onsdag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

KOMMENTAR: Sutrer vi for mye? Over is, dårlig brøyting og dårlig strøing, er det ikke bare å få tak i brodder?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Det har allerede vært sagt og skrevet mye om all snøen som har kommet så langt i vinter. Det er ikke hver vinter det er veldig høye brøytekanter langs veien, gamle skiløyper blir tatt frem fra glemselen og ungene jubler i akebakkene.

Det har også vært sagt og skrevet mye om dårlig brøytede fortauer og veier, og ikke minst også om glatt føre, hålke på fortauer og holdeplasser. For med snø og nedbør, og litt svingende temperaturer, kommer også is. Det har vært glatt, og det er glatt. Og det har vært glatt lenge.

Onsdag gikk undertegnede inn Sandakerveien, fra rundkjøringen Vitaminveien. Det var speilblank og tykk is på fortauet. Ingen grus. Jeg kunne lett ha gått på skøyter der, faktisk.

Jeg har ikke brodder, det burde jeg kanskje hatt. Men jeg møtte på en eldre dame på samme strekningen, med brodder. Og hun danset ikke akkurat bortover isen hun heller.

ANNONSE

– Det er glatt selv med brodder her, kommenterte hun tilbake, da jeg i forbifarten oppfordret henne til å gå så forsiktig som mulig.

I dag, onsdag, kan også VG fortelle at veldig mange har ramlet og brukket noe, på glatta: Legevakta i Oslo har så langt i år fått inn 48 fotgjengere med fallskader i døgnet på grunn av glatte fører. 38 prosent av disse har fått påvist bruddskader, skriver VG.

Men så klart det hjelper å bruke brodder, når det er glatt. Man får utvilsomt bedre feste. Er det kanskje slik at vi alle bør ha broddene klare når det blir glatt på fortauene og ellers? Bør det forventes av oss Oslo-beboere at vi må ta høyde for glatt føre, og ha brodder klare?

En kommentar på sosiale medier, etter en artikkel om glatt føre, ga uttrykk for nettopp dette:

«Jeg er så lei av dette nå. Synes du det er vanskelig å gå når det er glatt, oppfør deg som en voksen og ta ansvar! Du får kjøpt brodder overalt.»

ANNONSE

Brodder er heller ikke så veldig dyrt.

Ja, kanskje sutrer vi for mye da, over for mye snø, glatt føre og dårlig brøyting. Vi bor jo i et land hvor man kan forvente at det kan bli mye snø om vinteren - med tilhørende is og glatte veier og fortau. Altså vi må regne med snø og is, hvis vi skal fortsette å bo her. Og når det som i år blir skikkelig mye snø, så bør vi kanskje ha forståelse og tålmodighet med at det kan bli for mye for kommunen å holde unna, og at det blir for mange glatte fortauer å strø.

Bør vi ta mer ansvar selv, for ikke å gå på trynet på isen?

Samtidig, noen mener at til og med strørutinene var mye bedre før, da det ble strødd med sand, og ikke grus. Sistnevnte ser faktisk ut til å gli bort fra fortauet selv.

Så altså – som kommentaren på sosiale medier insinuerer; sutrer vi for mye? Bør vi i tillegg til å bli født med ski på bena, også be om å bli født med brodder?

ANNONSE

Kristin Tufte Haga
journalist

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE