Sagene Avis

Tar sikte på å åpne skoler, men kan ikke love normalitet

Raymond Johansen. Foto: Christian Fredrik Borg

Oslo kommune vil følge de nasjonale retningslinjene, og åpner barnehager fra 20. april og skolene for de yngste elevene fra 27. april. Kommunen er også i gang med å inngå avtaler med hoteller for å bruke disse til isolasjon av koronasyke, spesielt for trangbodde familier.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.04.2020 kl 16:17

OSLO: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), helsebyråd Robert Steen (Ap) og utdanningsbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) møtte onsdag pressen i Rådhuset til en siste pressekonferanse før påske.

Her fortalte byrådslederen at Oslo kommune vil følge retningslinjene gitt fra regjeringen. Samtidig sa han at han var glad for forståelse fra nasjonale myndigheter at byer som Oslo vil kunne har behov for egne tiltak.

– Oslo er i en annen posisjon enn resten av landet. Det er nesten 700.000 mennesker som bor her. Osloskolen ha 90.000 elever. Vi bor tett på hverandre, sa Johansen.

Der man i andre deler av landet setter seg i bilen for å kjøre til barnehage og jobb, foretar mange i Oslo disse reisene med buss, bane og trikk.

Raymond Johansen. Foto: Christian Fredrik Borg


– Vi er mange mennesker som er tett på hverandre. Mange har så svake symptomer at de ikke selv vet om de er smittet. At viruset sprer seg raskt i store byer med liten plass, sier seg selv. Det er derfor vi må gjøre flere og strengere tiltak enn mindre kommuner, sa Johansen.

Han viser til at det i Oslo per nå er 1673 påviste smittetilfeller, noe som utgjør en høyere andel registrerte smittede i befolkningen enn resten av landet, selv om de siste tallene over nye smittede har gått noe ned. Nesten 30 prosent av smittetilfellene i Norge er i Oslo.

– Nå venter vi på reproduksjonstallet i Oslo (hvor mange hver person med koronavirus smitter videre. Dette er et tal helsemyndighetene vil ha under null, journ. anm.). Det er grunn til å tro at dette er høyere enn resten av ladet, sier Johansen.

Tiltak i Oslo

Kort oppsummert er de videre tiltakene i Oslo som følger:

  • Kommunen følger smitteutviklingen tett og er beredt på å innføre nye tiltak om det trengs. Det er tett dialog med nasjonale smittevernsmyndigheter.
  • Man er i ferd med å inngå avtaler med hoteller om bruk av disse til isolasjonsplasser for koronapasienter, spesielt for trangbodde familier.
  • En gradvis gjenåpning av barnehagene mellom 20. og 27. april.
  • Gjenåpning av skoler og Aktivitetsskolen for elever på 1.-4. trinn fra 27. april.
  • Videregående skoler for elever i Vg2 og Vg3 på yrkesfaglige utdanningsprogrammer fra 27. april.
  • Videreføring av skjenkestopp i Oslo, og den strenge reguleringen i serveringsbransjen.
  • Alle som kan ha hjemmekontor oppfordres til fortsatt å jobbe hjemme.
  • Unngå å reise kollektivt.
  • Ikke vær flere enn fem mennesker sammen, og hold minst én meters avstand ute, to når du er inne.


I tillegg oppfordrer byrådslederen alle til å følge Byvettreglene, som ble lansert denne uka. Kommunen samarbeider gjennom påsken med Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Turistforeningen om å spre info til turgjengere marka og rundt om i Oslo.

Oslo kommunes «Byvettregler»:

1. Vær mest mulig hjemme
2. Vask hendene ofte
3. Gå tur der du bor
4. Legg turen til andre tider enn midt på dagen
5. Unngå kollektivt hvis du kan
6. Oppsøk nye steder og mindre brukte stier
7. Hold minst en meters avstand til andre når du er ute, og to meter når du er inne
8. Ikke vær flere enn fem mennesker sammen
9. Ikke planlegg fester og vent med store middager til seinere
10. Følg nasjonale regler for karantene og isolasjon

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Forsiktig åpning av skoler og barnehager

I tråd med de nasjonale retningslinjene som ble presentert torsdag vil barnehagene gradvis åpne fra 20. april, frem mot 27. april. Skolene og Aktivitetsskolen vil åpne for elever i 1. til 4. klasse 27. april.

– Vi skal sikre trygge rammer rundt åpning av barnehager og skoler. Våre fagfolk utreder nå for å tilrettelegge for en gradvis åpning, som vi tar sikte på vil skje i tråd med de nasjonale retningslinjene.

Før det vil skje er det imidlertid helt avgjørende at smitteutviklingen fortsatt er under kontroll, og at skolene kan iverksette forsvarlige tiltak.

– Foreldre, lærere og ansatte på skolene skal føle seg trygge før elevene sendes tilbake. Det er også en forutsetning at befolkningen følger smittevernreglene, sier Johansen.


Robert Steen og Inga Marte Thorkildsen. Foto: Christian Fredrik Borg

Kunnskapsbyråd Inga Marte Thorkildsen sa at hun har hatt samtaler med utdanningsminister Guri Melby, som har bedt kommuner som Oslo bruke handlingsrommet som regjeringen har gitt for en gradvis åpning av barnehagene mellom 20. og 27. april.

– Jeg har respekt for de ulike reaksjonene som har kommet etter regjeringens tiltak i går. Jeg forstår skepsis, frykt og fortvilelse - både fra de som mener dette er for tidlig, og fra de som mener det har vart for lenge allerede. Dette er dramatisk for den enkelte og for samfunnet, sier Thorkildsen.

Regjeringen har oppgitt at det vil komme nasjonale retningslinjer for smittevernstiltak i skoler og barnehager den 16. april, slik at dette kan være på plass når disse gradvis åpnes 20.-27. april, opplyser Thorkildsen.

– Når disse retningslinjene på plass vet vi hvordan de skal rigges for gjenåpning, sier Thorkildsen, og legger til:


– Men én ting er helt sikkert: Den barnehagen og skolen barna møter er ikke den samme som de forlot for fire uker siden. Det vil bli andre former å organisere undervisning og barnehagehverdagen på.

For de eldre elevene er det fortsatt uklart når de kan begynne å komme tilbake. Men i tråd med det som ble presentert fra regjeringen tirsdag, vil elever på yrkesfag i Vg2 og Vg3, der elevene er avhengig av praktisk utdanning bli prioritert for tidlig oppstart. Dette er man i gang med å tilrettelegge for i Oslo også fra 27. april, ifølge Thorkildssen.

Inga Marte Thokildsen. Foto: Christian Fredrik Borg

Økt testing, sporing og isolasjon

Helsebyråd Robert Steen opplyser at kommunen er i ferd med å inngå avtaler med de første hotellene om å bruke disse til isolasjon av koronapasienter. Det er særlig i trangbodde deler av byen, der det bor store familier i samme leilighet, som trenger mulighet for å isolere personer som er smittet av koronaviruset, eller hvor det er mistanke om dette.

– Viktige tiltak fremover for å begrense smitten blir testing, sporing og isolasjon. I et mer åpent samfunn må vi i styrket grad teste mer enn tidligere for å lykkes i å spore smitte. Her trenger vi mer testkapasitet og ressurser fra statlige myndigheter, sier Steen.

Robert Steen. Foto: Christian Fredrik Borg

– Men dette er ikke over etter påske. Det er ikke over til sommeren. Hvor lenge vi vil måtte leve med koronatiltak fremover avhenger i stor grad av hvor flinke vi er til å overholde smittevernregler, sier Steen, og minner om at reglene som fortsetter å være veldig viktige:

– Avstandsreglene gjelder: Hold to meter avstand. Grupperegler gjelder: Unngå grupper mer enn fem personer. Hjemmekontorregler gjelder: Jobb hjemme om du kan. Hygienereglene gjelder: Vask hender, og nys og host i albuen. Føler du deg dårlig, hold deg hjemme. Oppsøk lege om det vedvarer. Ikke oppsøk andre mennesker.

Vil ta tid

Byrådsleder Raymond Johansen maner til utholdenhet:

– For de som ønsker en klar og tydelig sluttstrek for koronatiltakene, så kan jeg si at det ikke kommer til å skje nå. Vi er ikke der ennå. Siden vi stengte barnehager og skoler 13. mars - har vi hatt et mål om å åpne så raskt som mulig. Vi vet at nedstengingen har store negative konsekvenser - sosialt og for helsa vår. Men vi er nødt til å stoppe smitten. Sterke tiltak som det vi har innført har én side der vi ser at det har hatt effekt på å begrense utbruddet. Samtidig på den andre siden har det store negative konsekvenser for samfunnet, særlig for næringslivet, arbeidsplasser og økonomi.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...