Teateret som tør å gå på trynet
– Det er jo litt gøy når folk går på trynet på glattisen. Men hvor ofte kan du dra og se at folk går på trynet på scenen, og få lov til å le av det? humrer Mats Eldøen som er teatersjef ved Det Andre Teateret.
Publisert: 20.02.2019 kl 11:15
Sist oppdatert: 20.02.2019 kl 11:18
LILLEBORG: Eldøen mener at teater først og fremst skal bestå av lek og moro, og at det er viktig å tørre gå på trynet. Forestillingene som spilles på Det Andre Teateret har nettopp denne tankegangen, og salene fylles opp uke etter uke, ifølge teatersjefen.
Lagde sitt eget teater
Teateret, som åpnet høsten 2011, er eid av skuespillerne, og drevet kun på frivillig basis. Det er improvisasjonsteater som står i fokus. Teateret har 12 ansatte og alt overskudd går direkte tilbake til teateret.
Eldøen var med å starte teateret. Han er selv skuespiller og forteller at det ikke er så vanlig at teatrene er eid av skuespillerne selv:
– På 70-tallet kunne det kanskje oppstå, men i dag tror jeg det skjer veldig sjelden. Jeg kjenner ikke til noen andre teater som opererer på den måten.
Det Andre Teateret ligger bare et par hundre meter fra trikkestoppet Sandaker, og teaterets scener er spredt mellom flere bygninger.
– Intimscenen ligger der borte, sier Eldøen, og peker på et murbygg 20 meter bortenfor der vi står. Der spilles teaterforestillingene som egner seg bedre for mer intime settinger.
Ikke det første, men det andre!
Men hvor kommer navnet Det Andre Teateret fra?
– Det ble holdt en intern demokratisk avstemming. I dette tilfellet holdt nesten demokratiet på å ødelegge alt. For på 3. plassen kom navnet Nazi anal teateret, som hvis du sier det fort høres ut som Nationaltheatret. Men heldigvis ble valgets vinner Det Andre Teateret.
Eldøen forteller at det handler om at de ønsker å være litt annerledes enn det man kanskje tenker på når man tenker teater. Dermed ble det naturlig å ikke være det første teateret, men heller det andre.
– Vi har jo en undertittel: Nesten som ordentlig teater, bare morsommere, sier Eldøen.
Han forteller at undertittelen har som mål å kommunisere at dette er noe annet. At det er nesten som vanlig teater, bare morsommere.
Velger det skumleste
Hvordan de velger hvilke forestillinger som skal bli spilt på teateret, er for Eldøen relativt lett å svare på:
– Vi prøver å velge det som virker skumlest. Det vi ikke har prøvd før, og det som har størst potensiale for å gå på trynet.
– Gå på trynet?
– Ja, altså bortsett fra nå på vinteren når folk tryner på glattisen, er vi nordmenn ganske forsiktige med å gå på trynet foran hverandre. Så vi tenker at det skal vi klare, å gå på trynet foran publikum. Så blir det kanskje mindre skummelt.

Hjemme-alene-fest: Eldøen sier det noen ganger føles ut som de som jobber der er på en hjemme-alenefest som snart har vart i 7 år. Foto: Yngvil Granly
Nå spilles blant annet forestillingen Micetro hver onsdag, og programmet er stappfullt av forestillinger fremover. Da Sagene Avis er på besøk er det øvelser til forestillingen Blind date som foregår. Konseptet er relativt enkelt: En fra publikum skal bli med på blind date.
– Blir folk skremt av at dere interagerer med publikum?
– Nei, de har jo alltid et valg, vi skal ikke tvinge noen opp på scenen. Men mange synes det er gøy å bli inkludert på den måten også, forteller Mats.
Omvisning

Kostymelager: Selv om de gjerne skulle hatt større lokaler, viser Eldøen frem et imponerende kostymelager. Foto: Yngvil Granly
Mats er egentlig opptatt med øvinger til forestillinger om dagen. Men før han må gå, tar han seg tid til å gi en rask omvisning av teateret. Bak scenen viser han frem både kostymelager, rekvisittlager og backstageområdet.

Puste mellom slagene: Her venter skuespillerne før de skal på scenen eller når de ikke deltar i scenen som spilles. Foto: Yngvil Granly

Rekvisittlager: Et skilt med teksten ”Lifegame”, lamper og en grønn tønne er blant annet å finne på rekvisittlageret. Foto: Yngvil Granly
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!