Telefonkioskene skal fylles med bøker

Foran Sagene kirke står to røde telefonkiosker. Kanskje har Edvard Munch vgs.-elevene gode ideer for hva disse kan brukes til i dag? Foto: KRISTIN TUFTE HAGA
Telefonkioskene får nytt liv: Du kan hente deg en bok eller flere, og legge igjen bøker du har lest, i de nye lesekioskene. Men aller først må det på plass lesekioskfaddere.
Publisert: 28.01.2020 kl 14:35
Sist oppdatert: 28.01.2020 kl 14:39
OSLO: Før jul kunne Foreningen Les fortelle om at rundt 60 lesekiosker skal åpne over hele Norge i 2020. Lesekioskene etableres i de gamle, ikoniske røde telefonkioskene. Sparebankstiftelsen DNB bevilger midler til drift og vedlikehold, og har inngått en tiårig avtale med Telenor.
Noen trenger faddere og nye kiosker kommer til hele tiden. Televerkets klassiske – og vernede – røde telefonkiosker over hele landet får innsatt bokhyller og prinsippet er «gi en bok, ta en bok». I løpet av 2020 skal seksti av de hundre gjenværende kioskene få bokhyller og en visuell profil, ifølge Foreningen Les.
– En viktig grunntanke bak Lesekiosk, er å knytte faddere til alle Lesekioskene, primært folkebibliotek. Dette er for å sikre at Lesekioskene blir tatt vare på, at noen har et ansvar for å følge de opp, og for å sikre en lokal forankring og et lokalt eierskap … Vi åpner derfor opp for at andre organisasjoner, bokhandlere, og entusiastiske privatpersoner osv. melder sin interesse om å få bli Lesekiosk-fadder, skriver foreningen.
Trenger faddere
Den første kiosken er allerede «oppe og går», på Solli plass. Den ble åpnet av daværende kulturminister Trine Skei Grande, nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre, Sparebankstiftelsen og Foreningen Les i desember i fjor.
– Kiosken på Solli plass er i full bruk. Mange bøker er byttet ut med andre, veldig bra start der, sier Vibeke Røgler i Foreningen Les.
Så langt er det de to telefonkisokene utenfor Sagene Samfunnshus som planlagt i bydelen. Først skal det etableres 35 lesekiosker, før planen er at det til sammen skal bli 60 i løpet av året. Se hele lista nederst i saken.

De to telefonkioskene utenfor Sagene Safunnshus blir snart fyllt med bøker. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Alle lesekioskene skal ha en fadder som kan følge de opp, og de må på plass før vi kan åpne flere lesekiosker. Bare å ta kontakt hvis man ønsker å bli lesekioskfadder, oppfordrer Røgler.
Interesserte faddere bes melde seg på e-post til vibeke@foreningenles.no.
Tidlig ute på Kjelsås
Noen har kanskje lagt merke til at det allerede har vært en lesekiosk på Kjelsås togstasjon i noen år.
– Den tilhører Telemuseet, som i sin tid satt den opp på togstasjonen. Nå er det ikke lenger telemuseum på stedet, men Teknisk museum har overtatt ansvaret. I tillegg er forfatter Vidar Kvalshaug fadder for den kiosken, sier Røgler.
Hun kan videre fortelle at blant annet i Sverige og England er det allerede tilsvarende ordninger, og i Tyskland skal det også være offentlige bokskap hvor man kan hente og levere bøker.
De 35 første
Dette er de 35 første i Oslo som etter planen blir klare først, av de totalt 60 gamle telefonkioskene:
- Akershus Kai Nordre ved skur 28
- Arendalsgata/Kristiansands gate ved Sagene kirke, venstre
- Arendalsgata/Kristiansands gate ved Sagene kirke, høyre
- Danmarksgate 4/Opplandsgate ved Vålerenga kirke
- Drammensveien 157 ved Skøyen stasjon
- Frognerparken ved Vigelandsbrua
- Huk Aveny 35 Museet Vikingskipene
- Inkognitogata/Henrik Ibsensgate 1
- Jacob Aalsgate 58/Schwachs gate Majorstua
- Kirkeveien 64 Utenfor Majorstuhuset øst
- Munkedamsvegen/Laaons gate/Parkvegen 80
- Museumsveien 10 Norsk Folkemuseum
- Olav Kyrres plass 1, Polske ambassade
- Refstasvingen 1
- Rådhusgata 28
- Skedsmogata 20
- Sommerrogate 17 Solli Plass
- Theresesgate/Louisesgate ved Bislett stadion
- Vestgrensa 2 ved John Colletts plass
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!