Mobildata avslører:
Tilstrømmingen til Nordmarka var størst fra bydel Sagene

Mobildata avslører at det var fra bydel Sagene tilstrømmingen til Nordmarka var størst under en måleperiode i koronakrisen. Her fra Skar i Maridalen skjærtorsdag. Foto: Christian Fredrik Borg / Sagene Avis
Tilstrømmingen fra bydel Sagene til Nordmarka var størst sett opp mot de andre Oslo-bydelene og normalen, viser mobildata.
Publisert: 31.05.2020 kl 10:50
Sist oppdatert: 31.05.2020 kl 15:26
BYDEL SAGENE/OSLO: Oslo kommunes verktøy, TRiO - Trygg i Oslo, gjør at de kan skaffe oversikt over hvor det er mange mennesker samlet til enhver tid.
Ser de at det er for mange samlet ett sted, kan de sende en SMS med anmodning om at man bør flytte seg.
Beredskapsetaten har også utarbeidet en rapport over mobilitetsbildet i Oslo kommune i perioden med tiltak for å hindre smittespredningen av koronaviruset.
Målgruppa er blant annet sentral kriseledelse og andre ulike krisegrupper.
Rapporten viser nedgangen i kollektivtransporten, men også fra hvilke bydeler i Oslo flest «rømte» til Nordmarka fra.
Fakta: Om mobildata
«Teleoperatørene kan ved hjelp av sine data fra mobilnettet vise hvor mennesker er og hvordan grupper med mennesker forflytter seg innenfor forskjellige tidsperioder og geografiske områder.
For å beskytte sine sluttbrukere/abonnenter mot identifisering, er mobildata fra teleoperatørene anonymisert og på et aggregert nivå. Der hvor operatørene registrerer færre enn 20 personer innenfor et område, blir disse dataene forkastet og blir ikke med i oversikten som kommunen har mottatt.
Mobildata fra operatørene har en forsinkelse på tre-fem dager og er blitt vektet til å gjelde for hele populasjonen.»
Kilde: Beredskapsetaten.
Klikk for mer...
Klikk for mindre...
Perioden lagt til grunn for dataene i rapporten, er 1. mars til og med 4. mai og inkluderer data fra mobiloperatørene Telia og Telenor.
Trafikken inn i Oslo kraftig redusert
I uke 11 ble smitteverntiltak innført, og trafikken inn og ut av Oslo ble kraftig redusert. Mobildata viser at reduksjonen tilsvarer nærmere 200.000 reiser inn og ut av hovedstaden. Ukene som fulgte, var inn- og utreisemønsteret tilnærmet likt.
Den første helgen etter at hytteforbudet ble opphevet 20. april, 24.-26. april, ble det gjennomført 55.000 flere ut- enn innreiser, ifølge rapporten.
Helgen etter skjedde det motsatte. 1. mai-helgen var det 63.000 flere inn- enn utreiser av hovedstaden.
Fremstillingen for inn- og utreiser i Oslo er kun basert på data fra Telenor.
Stor nedgang i reiser til sentrum
Beredskapsetaten har også fremstilt en oversikt over trafikken mellom de enkelte bydelene og sentrum. Tall fra «normalperioden» 1. til 12. mars er sammenlignet med tall fra den første uka i mai (28. april-4. mai). De viser at nedgangen i reiser til sentrum har vært størst i Nordre Aker.
Trafikken fra bydel Sagene til sentrum var redusert med 62 prosent i forhold til «normalperioden», ti prosentpoeng mindre enn nabobydel Nordre Aker.
Kraftig reduksjon mellom Sagene og Nordre Aker
Slik har antallet personer estimert i bydel Sagene vært i forhold til innbyggertall:
Den største økningen i mobilitet ut fra bydelene er fra bydel Sagene til marka. Fra bydelen økte trafikken til marka med 54 prosent. Bydel Grünerløkka følger deretter med en økning på 27 prosent. For Nordre Aker var økningen på syv prosent.
Trafikken mellom bydelene Nordre Aker og Sagene er også kraftig redusert. I den gitte perioden i starten av mai, var det en nedgang på 45 prosent i trafikken fra Nordre Aker til Sagene. Motsatt vei var nedgangen 46 prosent.
Det var forventet en generell økning i mobilitet på alle områder i tiden fra starten av mai måned. Dette blant annet fordi flere tiltak har blitt opphevet eller lettet og det er flere høytider og det går mot varmere tider.
Beredskapsetaten har ikke utarbeidet offentlig tilgjengelige rapporter med data for tiden etter 4. mai.
(Kilde: Beredskapsetaten.)
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!