Sagene Avis

Sagene Arbeiderparti inviterte til diskusjon:

– Det som skal være bra for økonomien, må også være bra for klima og natur

Agnes Nærland Viljugrein, Espen Barth Eide, Maria Varteressian og Trine Lise Sundnes diskuterte rettferdig klimapolitikk og grønn vekst i Oslo og Norge. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Hvis vi trodde vi kunne holde på med olje og gass som vi gjør i dag, vil vi om noen år se at etterspørselen er borte. Norge skal være med på den globale dugnaden som er i gang, sier stortingskandidat Espen Barth Eide (Ap).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

TORSHOV: Sagene Arbeiderparti inviterte til diskusjon i Torshovparken, onsdag denne uka. På agendaen sto rettferdig klimapolitikk og grønn vekst i Oslo og Norge.

– Det kommende stortingsvalget kommer til å ha klima som en av hovedsakene, og som en av de viktigste sakene satt i kobling med næringspolitikk og industri. Arbeiderpartiet har gått ambisiøst ut i det nye partiprogrammet på klima og næring, sa Maria Varteressian, leder for kultur-, miljø og byutviklingskomiteen i Bydel Sagene.

Arbeiderpartiet har satt et mål om 55 prosent utslippskutt av alle klimagassutslipp. Det gjelder både kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor innen 2030. Partiet vil innenfor samme tidsramme øke eksporten, utenom olje og gass, med 50 prosent.

Varteressian legger til at omstillingen Norge skal gjennom de neste årene skal bli mest mulig rettferdig.

Legger fokus på sirkulær økonomi

I diskusjonspanelet satt stortingskandidatene Espen Barth Eide (Ap), Trine Lise Sundnes (Ap) og Agnes Viljugrein (Ap). Hver av kandidatene fikk åpne med et innlegg hver.

Eide understreket menneskehetens overforbruk.

– Vi har i mange tiår levd kraftig over evne, som om vi har mange jordkloder. Men det har vi ikke. Derfor må det som skal være bra for økonomien også være bra for klima og natur i framtida.

Det vi vet med sikkerhet er at vi i løpet av de neste årene vil gå fra å hovedsakelig bruke fossilt til å hovedsakelig bruke fornybar energi og benytte oss av sirkulær økonomi, la Eide til.


– Klimakrisen er skapt av mennesker og må også løses av oss, sa han.

– Vi har levd som om vi har mange jordkloder, og det har vi ikke, sier Eide. Foto: Cecilie Sunde Lien

Nye arbeidsplasser i fornybarsamfunnet

Trine Lise Sundnes sa Arbeiderpartiet går til valg med en rettferdig klimapolitikk som kutter utslipp, skaper jobber, og som ikke rammer de svakeste i samfunnet.

– I Arbeiderpartiet vet vi at vi trenger de store næringene for å gjøre de store løftene. Det må skje gjennom et godt samspill mellom politikk og arbeidsliv, gjennom strategisk satsing, nye forretningsmodeller, gjennom omlegging til sirkulære økonomier og gjennom rettferdige leverandørkjeder.

Sundnes hadde flere innspill til hvordan klimapolitikken kan gjøres rettferdig.


– Det handler om å legge til rette for omstilling og videreutvikling sammen med de som skal sørge for at vi når målene, sikre at seriøse virksomheter ikke utkonkurreres av de useriøse, skape trygge jobber, og at det stilles krav til virksomheter som leverer til det offentlige.

Sundnes la til at det er mange muligheter for å skape nye arbeidsplasser i fornybarsamfunnet.

– Arbeiderpartiet har legitimitet når det kommer til å skape arbeid, sa Sundnes.

– Arbeiderpartiet har legitimitet når det kommer til å skape arbeid, sier Sundnes. Foto: Cecilie Sunde Lien

Vil bygge nye og grønne næringer

Agnes Viljugrein (24) stiller ved stortingsvalget som ungdomskandidat. Hun ønsker å være klimastreikernes stemme.


– Det modige i klimapolitikken er ikke å sette en sluttdato for oljenæringen. Det modige i klimapolitikken er å sette en startdato for det grønne skiftet, sa Viljugrein.

– Min generasjon har ingen tid å miste. Det er politikernes ansvar å gi oss unge en fremtid vi kan tro på. Jeg stiller til valg for Arbeiderpartiet fordi jeg har lyst til å være den stemmen for unge, for Oslo, og for alle de som kjenner på klimaendringenes konsekvenser på kroppen.

Også Viljugrein ønsker å få Norge inn i fornybarsamfunnet. Hun mener Norges største prosjekt det neste tiåret er å komme seg ut av oljealderen.

– Jeg er stolt over at vår bevegelse, arbeiderbevegelsen, er enig om at både oss unge som streika for klima og for oljearbeiderne, som sitter på en enorm kunnskap, er nødt til å starte å bygge nye og grønne næringer for Norge.

Ungdomskandidat ved stortingetsvalget Agnes Viljugrein ønsker å være klimastreikernes stemme. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Vi må sørge for at Norge når klimamålene

Diskusjonsleder Maria Varteressian spurte stortingskandidatene hvilken sak de ønsket å trekke frem fra partiprogrammet som har betydning for Oslo.

– Det må være overgangen til en ombruksøkonomi. Vi har høy grad av tjenesteytende næringer, og Oslo kan gå i front av å skape jobber på at folk bruker ting på en ny måte, svarte Espen Barth Eide.

Eide trakk frem at tjenester som reparasjon, bærekraft i tjenesteytingen og å dele istedenfor å eie er lettere å gjennomføre i en by.

– Vi skal sørge for å ha virksomheten og de ansatte med inn i fornybarsamfunnet. Der det bor mange folk som skaper mulighet for nye markeder. Den muligheten kan vi ikke la gå fra oss. Det må gjøres sammen med partene i arbeidslivet, sa Sundnes.

Viljugrein sa det viktigste en kan gjøre for Oslo og Norge er å sørge for at Norge når klimamålene sine.

– Når Arbeiderpartiet sier vi skal kutte 55 prosent er det et veldig ambisiøst mål, som vi kommer til å merke i Oslo. Samspillet vi kan få til med en rød regjering i Norge og et rødgrønt byråd i Oslo kan ha mye å si for å nå de målene vi ønsker oss, sa hun.

Sagene Arbeiderparti inviterte til diskusjon i Torshovparken. Foto: Cecilie Sunde Lien

Hvordan fortsatt ha økonomisk vekst?

– Vi vet at årsaken til at miljø og klima er i krise kommer av at land som Norge har vokst og utviklet seg. Hvordan kan Arbeiderpartiet forsvare å fortsatt ha økonomisk vekst i årene som kommer, spør Varteressian.

– Fremtidig vekst må skje innen rammene av planetens tålegrenser. Det betyr å bryte koblingen mellom økonomisk vekst og utslippsvekst, altså en effektiv sirkulær økonomi, sa Eide.

Eide mener vi må jobbe systematisk med økonomien i Oslo, Norge og verden for å lage en grønn vekst.

– Og vi er i gang med det. Mange land, inkludert Norge, har nå hatt BNP-vekst samtidig som utslippene har gått ned. Det går an, sier Eide.

Sundnes sa politikerne må legge til rette for at folk kan ta klimavennlige valg.

– Det handler om å legge om til forretningsmodeller som kan vokse fram innen service og handel uten at det øker forbruket i materiell forbruk.

– Det andre jeg brenner for er å sørge for at utdanningsinstitusjonene følger opp det arbeidslivet har behov for, for å nå klimamålene. Initiativ hvor fagarbeidere benytter lokale ressurser, som vi ser i utelivsbransjen hvor man henter grønnsaker på taket istedenfor å bestille fra andre land. Slike initiativ må vi som politikere legge til rette for, fortsatte Sundnes.

Stortingskandidatene er enige om at Norge må være med på den globale klimadugnaden. Foto: Cecilie Sunde Lien

Varteressian spurte om det vi foretar av klimatiltak i Norge betyr noe, når våre utslipp utgjør en liten del av den globale totalen.

– Hvis vi trodde vi kunne holde på med olje og gass som vi gjør i dag, vil vi om noen år se at etterspørselen er borte. Norge skal være med på den globale dugnaden som er i gang. Den sprer seg til stadig flere land. Stadig flere ser det globale målet, og da skjer det ting, sier Eide.

Viljugrein avsluttet diskusjonen med følgende ord:

– Jeg er redd måten enkelte partier snakker om klimakrisen, enten de er veldig for eller veldig imot, hindrer oss i å gjøre det vi faktisk skal. Om vi skal få samlet folk med på klimadugnaden vi står ovenfor, trenger vi et parti som er samlende og som gir folk håp. Jeg tror på politikere som kan presentere løsninger og svar på utfordringene vi står overfor.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...