ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Tom fikk Kongens fortjenstmedalje

Marianne Borgen overrakte Tom Skjellum Kongens fortjenstmedalje. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Det er en stor ære for meg å dele ut Kongens fortjenstmedalje til en av Oslos fremste kulturpersonligheter, sa Oslos ordfører Marianne Borgen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.10.2020 kl 19:27

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Søndag kveld holdt Sagene Janitsjarkorps konsert i Sagene festivitetshus. Grunnet smittevern var det kun noen få heldige inviterte i salen. Blant gjestene i salen var Oslos ordfører Marianne Borgen (SV). Konserten ble filmet og vil bli lagt ut for offentligheten.

– Det er kjekt at så mange kunne komme hit i kveld, spøkte korpsleder Tom Nøttveit.

Sagene Janitsjarkorps har ikke holdt konsert siden nyttårsaften. Det ble også den første konserten med korpsets nye dirigent Rune Halvorsen, som tok over korpset i januar.

– Vi jobbet jevnt og hardt gjennom februar og så ble det slutt. Endelig får vi spilt igjen og det er veldig stas, sa Halvorsen.

Dirigent Rune Halvorsen med Sagene janitsjarkorps. Foto: Cecilie Sunde Lien

ANNONSE

Suite

Konserten begynte klassisk med en Suite fra Gustav Holst i tre staser: Chaconne, Intermezzo og March.

Urfremføring

Videre var det urfremføring av Flot komponert av Karsten Brustad. Komponisten var i salen.

ANNONSE

– Karsten Brustad skrev i 2011 et stykke som heter Flot, som er norrønt for flyt eller i bevegelse. Han skrev det til Tistedalens Musikkforening, men de fikk ikke fremført det. Det fikk jeg snusen i tidligere i år og tenkte det må vi spille. Vi er veldig glad vi får muligheten til å gjøre fremførelsen, sa Halvorsen.

Komponist Karsten Brustad var i salen. Foto: Cecilie Sunde Lien

Kongens fortjenstmedalje

Kveldens høydepunkt var overrekkelsen av Kongens fortjenstmedalje. Hans Majestet Kongen tildeler ordner og medaljer til personer som har gjort en særlig fortjenestefull innsats i samfunnet.

Tom Skjellum feiret sitt 40-årsjubileum som dirigent for Sangene janitsjarkorps i 2019. På nyttårsaften holdt korpset nyttårsmatiné, som ble Skjellums avskjedskonsert.

ANNONSE

– Det er en stor ære for meg å dele ut Kongens fortjenstmedalje til en av Oslos fremste kulturpersonligheter. Tom Skjellum er stor kulturpersonlighet i bydel Sagene, Oslo og utover Oslos grenser, sa Borgen.

I 2009 ble Skjellum æresmedlem av Sagene janitsjarkorps. I 2010 fikk han tittelen Årets NM-dirigent i Norgesmesterskap i janitsjarkorps. I 2011 fikk han Bydel Sagenes miljø- og kulturpris Lovisaprisen. I 2012 fikk han Norges Musikkorps forbunds hederspris Musikanten. I tillegg til å ha hovedfag fra Norges Musikkhøyskole har han også studert i London, Chicago og Helsingfors.

Marianne Borgen holder tale for overrekkelsen. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Sagene janitsjarkorps har i over 50 år vært en del av hans musikalske liv. Først som trompetist fra 1968, og deretter korpsets dirigent fra 1979. Tom har i tillegg vært trompetist i Kringkastingsorkesteret KORK i perioden 1976-2015. Han har også virket som musiker i Den Norske Opera, Oslo Filharmoniske orkester, på diverse teatre, Forsvarets Musikkorps, Radiostorbandet og diverse platestudioer. Han har også virket som dirigent i flere symfoniorkestre og i Forsvarets musikkorps, sa Borgen.

– Kjære Tom Skjellum, du hedres med Konges fortjenstmedalje for ditt lange og omfattende virke som dirigent, arrangør og musikker, samt din betydningsfulle innsats for musikk, kultur og lokalhistorie, både på et profesjonelt nivå og ikke minst innenfor det frivillige musikklivet.

ANNONSE

Skjellum vil få invitasjon til mottagelse hos Hans Majestet Kongen, der han kan takke Kongen personlig for utmerkelsen.

– Jeg vil si veldig tusen takk. Dette deler jeg med alle dere, tusen takk, sa Tom Skjellum.

Tom Skjellum viser frem medaljen. Foto: Cecilie Sunde Lien

Modest Moussorgsky

Konserten ble avsluttet med Bilder fra en utstilling av Modest Moussorgsky. Fremføringen er planlagt samarbeid med fotograf Jan Johansen. Johansen skulle høre musikken og finne en bildeserie ut i fra de assosiasjonene han fikk.

Grunnet koronasituasjonen ble ikke bildene vist under fremføringen, men blir lagt inn i den redigerte filmen av konserten.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE