ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Mann lå død i ukesvis før han ble funnet:

Høyre krever at byråden tar grep og rydder opp

Eirik Lae Solberg ble sterkt berørt av å besøke leiligheten til den avdøde mannen. Foto: Kristin Tufte Haga / Janina Lauritsen

Høyre-politikerne Eirik Lae Solberg og James S. Lorentzen ble svært berørt av å se hvordan den avdøde mannen bodde, til tross for at dette var en bolig med tilsyn. - Her er det omsorgssvikt og tjenesteforsømmelse, sier politikerne.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.04.2019 kl 14:56

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Sagene Avis har tidligere skrevet om mannen i førtiårene som døde i en kommunal blokk, for blant annet rusmisbrukere, på Bjølsen. Dette er et tilbud med tilsyn fra ansatte i bydelen, allikevel var det ingen som fant ham før etter flere uker.

Den gjeldende blokka kalles i rusmiljøet bare for «galehuset», grunnet forholdene beboerne lever i.

Blokka er et kommunalt drevet boligtilbud for mennesker med sammensatte problemer knyttet til rus og psykisk helse. Den har 11 leiligheter for beboere, og en leilighet som brukes som kontor for de ansatte. Dette skal være bemannet to dager i uka.

- En av beboerne tok kontakt med meg, han var bekymret over å ikke ha sett naboen på en stund, har Tommy Amundsen tidligere fortalt Sagene Avis. Både beboerne og Amundsen kjente lukta i oppgangen, som «var av en annen verden.» Så ringte de politiet.

Amundsen er venn med beboere i den aktuelle blokka, og hjelper familien til den avdøde med det praktiske arbeidet etter dødsfallet.

ANNONSE

DØDE I KOMMUNAL BOLIG MED TILSYN: Sagene Avis har flere ganger skrevet om mannen som døde i en kommunal bolig med tilsyn, men som ikke ble funnet på flere uker. Nå har lokalavisa og Oslo Høyre besøkt leiligheten. Foto: Janina Lauritsen

- Stanken gjorde at politiet tok seg inn, med bistand fra brannvesenet. At avdøde var bosatt rett over personalets kontor, og skulle hatt tilsyn daglig, gjør det hele skammelig. Ingen fortjener så uverdig avslutning på et liv - som de færreste kan fatte hva innebar av svikt fra velferdsstaten. Dette er helt forkastelig og burde bli strafferettslig forfulgt, sa han også tidligere.

Les hele saken om Sagene Avis' første besøk i den kommunale boligblokka her

Høyre besøkte boligen

Torsdag 4. april var Sagene Avis tilbake til boligblokka på Bjølsen, denne gangen for å se leiligheten til den avdøde, sammen med komitéleder av Helse- og sosialkomiteen i bystyret James Stove Lorentzen (H), Oslo Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg og kommunikasjonssjef i Oslo Høyre Steinar Wulfsberg-Gamre.

- Dere må stålsette dere. Det var et firma her som skulle rydde opp, men det var bare én av seks personer som klarte å gå inn, sier Tommy Amundsen før vi går inn i boligen.

ANNONSE

Og det er litt av et syn som møter oss. Det er nesten ikke mulig å se overflatene under all skitten, og det ligger ting og søppel strødd overalt.

Se bildene fra inne i boligen:

- Dette er helt forferdelig, jeg blir lei meg av å være her. Her plasseres en person som allerede har problemer, så får han ikke oppfølging, sier Lae Solberg med tårer i øynene, før Lorentzen legger til:

- Dette er helt vanvittig.

ANNONSE

Politikerne og Sagene Avis blir vist rundt i leiligheten, men lukta, skitten og tanken på at et menneske har bodd og blitt forlatt i en slik situasjon, gjør at besøket blir kortvarig.

- Det er helt jævlig å se dette, det er helt forferdelige boforhold. Jeg er på gråten. Sånn skal ingen ha det! Dette er et tilbud som Oslo kommune gir de mest utsatte, og så følges det ikke opp. De lukker døra og håper det vil gå bra, men det gjør det ikke. Her har det ikke skjedd noe, og det er opprørende. Jeg har aldri sett noe lignende, sier en tydelig beveget Lae Solberg.

Les også: Mener bydelen må forklare: - Det er faktisk så overraskende at jeg nesten ikke kan tro det er sant

Se video fra leiligheten:

ANNONSE

- Lurer på om Tone Tellevik Dahl er skikket til jobben

Lae Solberg og Stove Lorentzen påpeker at dette er noe de vil ta opp i bystyret.

- Men det er byrådet som må gjøre noe. Vi kan ikke ha det sånn i Oslo. At den avdøde har ligget her i flere uker viser at det ikke er noen oppfølging. Byrådet er nødt til å engasjere seg, vi skal følge opp dette i bystyret og i Helse- og sosialkomitéen.

Sagene Avis har i de to tidligere artiklene om denne saken prøvd å få en uttalelse fra byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, men hun mente det var Bydel Sagene som skulle fortsette å kommentere saken. Dette syns Lae Solberg er uakseptabelt.

- Det opprører meg at Tone Tellevik Dahl ikke vil uttale seg i denne saken. Byråden har ansvar, hun har øverste ansvar for å følge opp og for å sørge for at dette ikke skjer. Hun burde komme hit og se dette selv. Hun kan ikke håpe det går over. Jeg forlanger at byrådet engasjerer seg! De må komme hit og gjøre noe med situasjonen. Og Tellevik Dahl må ta med bydelen hit og løse dette sammen med dem. Jeg har aldri hørt maken til ansvarsfraskrivelse, det er uakseptabelt. Når hun ikke svarer, så lurer man på om hun er skikket til jobben sin, sier Lae Solberg.

– RYDD OPP: James Stove Lorentzen (H), komitéleder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret, Eirik Lae Solberg Høyres byrådslederkandidat i Oslo, og kommunikasjonssjef i Oslo Høyre Steinar Wulfsberg-Gamre, krevet at byrådet ordner opp. Foto: Janina Lauritsen

De ansatte nektet å møte familien

Amundsen forteller at familien ikke har fått så mye som en kondolanse fra de ansatte i blokka. Og da de kom for å besøke avdødes leilighet låste de ansatte seg inne på kontoret og nektet å snakke med dem.

- I stedet sendte de ut ei jente, som var helt nyansatt, for å møte dem. Det er helt usmakelig. Jeg har aldri opplevd at tjenestefolk ikke kondolerer til familien. Og da avdøde skulle begraves, forsvant de fra kontoret en time i forveien. Da måtte jeg skaffe og betale for maxitaxi for å få beboerne til begravelsen, sier Amundsen til forskrekkede politikere:

- Beboerne skal være glad for at de har deg Tommy. Her er det omsorgssvikt og tjenesteforsømmelse. Det er uverdig for ham å dø på denne måten, og å få en sånn avskjed. Vi må sørge for verdighet for beboerne, sier Lae Solberg.

OPPRØRT: Eirik Lae Solberg (H) ble svært opprørt av å se leiligheten til den avdøde. Her ser han på blomstene og bildene familien har satt frem utenfor blokka. Foto: Janina Lauritsen

- Kanskje bedre å jobbe med noe annet

En nærstående person av den avdøde mannen forteller at en allerede svært vond situasjon har blitt gjort mye verre enn nødvendig.

- Jeg stiller meg svært undrende til at mennesker som ikke hverken evner å gå ut og beklage eller vise respekt nok til å sende en blomst til bisettelsen, eller på noen annen måte vise at de er lei seg, for det helt utilgivelige som faktisk har skjedd, i det hele tatt burde jobbe med mennesker. Hvis det ikke er noe inni en som føler trang til å beklage, eller forsøke å forklare hva som gikk galt, er det kanskje bedre å jobbe med noe annet. Det er utrolig hva mennesker tåler av hverandre, når man er ærlig og står for det man har gjort, og viser at man er lei seg. Den arrogansen og mangelen på dette oppleves som, ender som en tilleggsbelastning, i en allerede vond situasjon.

Hun påpeker at Tommy Amundsen har vært en god ressurs for familien og de nærmeste i denne situasjonen.

- Det har vært veldig godt å møte ham midt oppe i denne situasjonen. Det vet jeg at vi alle slutter oss til.

- Som byråd gjør det sterkt inntrykk

Etter Høyres besøk i boligen, valgte byråd for eldre, helse og arbeid Tone Tellevik Dahl (Ap) å uttale seg i saken.

- Dette er bare en tragisk sak. Det burde aldri skjedd. Som byråd og Sagene- beboer gjør den sterkt inntrykk. Bydelen tar hendelsen meget alvorlig, og de har også selv erkjent at det her har vært flere ting som tyder på at de ikke har gjort jobben sin godt nok. De er bedt om, og har også selv tatt initiativ til, å gjennomgå sine rutiner og gjøre nødvendige endringer. Det er de godt i gang med, sier Tellevik Dahl.

Hun forteller at hun selv besøkte den kommunale blokka for en måneds tid siden.

- Jeg snakket med en av beboerne der om hvordan de hadde det nå etter den alvorlige hendelsen. Han kunne bekrefte at det hadde vært tungt, men at det nå gikk bedre. For meg var det en tilbakemelding om at bydelen hadde tatt grep. I motsetning til Høyre tar jeg ikke alltid med meg media når jeg er på jobb. Kommunens medarbeidere og politikere jobber også når blitzlampene er slukket.

Byråden er glad for at bydelen vil tilby beboerne i den aktuelle blokka bedre boforhold.

- De har andre leiligheter tilgjengelig. Bydelen og Boligbygg er i dialog med beboerne og vil fortsette samarbeidet med dem om den praktiske gjennomføringen av flytting til andre boliger, sier hun og legger til:

- Så tror jeg vi alle som enkeltpersoner må stille oss spørsmålet om vi i tilstrekkelig grad ser andre rundt oss og om vi tør å bry oss. Om vi kan gjøre mer for mennesker som lever litt på siden av samfunnet og faller utenfor. Der mener jeg vi alle kan gå i oss selv, som nabo, som medborger i byen vår, som kollega eller bare som en tilfeldig forbipasserende som gir en ekstra hånd.

Bydelen beklager

Bydel Sagene sier dette er en tragisk hendelse som påvirker alle.

- Hvis de pårørende ikke opplever å ha blitt møtt på en god måte i kontakt med de ansatte, beklager vi det på det sterkeste, sier bydelsdirektør Morten Sanden.

Sagene Avis har vært i kontakt med den avdødes familie, som ønsker at saken omtales, og har gitt tilatelse til å publisere bildene fra mannens leilighet.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE