Sagene Avis

Tre ødelagte filmruller ble grunnen til at Brian dro tilbake. Den dagen tok han Årets bilde 2018

ÅRETS BILDE: I forbindelse med lanseringen av boka Bygården, som inneholder Årets bilde 2018, var det en markering på treffstedet i Kyrre Grepps gate 32. Her er fotograf Brian Cliff Olguin sammen med Warsame, som er med i boka. Foto: Brian Cliff Olguin (arkivfoto)

En ekstratur til den kommunale boligen på Torshov gjorde at Brian tok årets bilde.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2019 kl 10:24

TORSHOV: – De var ganske slitne den dagen, og Anniken ville gå og legge seg først. Det hører med til historien at jeg faktisk hadde vekket dem. Klokka var to om ettermiddagen. De har sin egen døgnrytme, forteller fotograf Brian Cliff Olguin om dagen han tok bildet som senere ble kåret til Årets bilde 2018, til Journalisten.no.

LES OGSÅ: Brian har tatt årets bilde

Denne ettermiddagen var en av mange rolige ettermiddager hos paret Anniken og Helge i sosialboligen på Torshov. Det skjedde ikke stort i livene deres, men det var det fotografen gjerne ville fange på film.

– Etter hvert ville Helge også gå og legge seg, og satte seg på sengekanten. Han tok hånda til Anniken og jeg sa «bare sitt der litt og se på meg». Det er jo et portrett, så jeg ba ham om å sitte stille. Det fine med Helge er at han er veldig tålmodig.

Olguin tok to eksponeringer av Helge, mens han holdt i hånda til sin sovende kjæreste. Det ene bildet hadde feil fokus, det andre ble årets bilde. Det vant også førstepris i kategorien «Dagligliv i Norge» i samme konkurranse.


Årets bilde 2018 Foto: Brian Cliff Olguin

Tre filmruller ble ødelagt

Vi kan se noen av bildene i boka Bygården, som han skrev sammen med sin samboer Mirjam Sorge Folkvord. I boka blir vi kjent med personene i flere kommunale boliger på Torshov.

Her kan du lese om da Sagene Avis traff Brian og Mirjam for å snakke om boka.

Olguin måtte ta en ekstratur til boligene. Han hadde egentlig tatt alle bildene til boka og fremkalt stort sett alle bildene selv, men da han sendte inn de siste ti filmrullene til fremkalling ble tre ødelagt.

– Jeg mener fortsatt at det var mange gode bilder på de rullene, men det får jeg aldri vite. Helge og Anniken hadde heldigvis blitt vant til at jeg ofte kom tilbake. Og det bildet ble jo til etter disse tre ødelagte rullene, sier han videre til Journalisten.no.


– Hva forteller bildet, tenker du?

– Jeg mener det forteller en kjærlighetshistorie, eller i hvert fall om et forhold, og om hvem som tar vare på hvem. Jeg tror også det forteller om at noen har det såpass tøft at de velger å dele en 90-seng, og at folk holder sammen på tross av vanskelige forhold. Jeg håper også det forteller hvor viktige vi mennesker er for hverandre.

Olguin og Folkvord hadde besøkt beboere her siden 2015, gradvis bygget tillit, blitt kjent og blitt invitert hjem til dem mange har fordommer mot: sosialklienter, narkomane, fattige innvandrerfamilier - folk som har havna på utsida, og derfor har fått bolig fra kommunen.

Synlighets-stunt ble egen utstilling

Olguins mål som fotograf er ikke å gi sannheten, fordi sannheten kan være så mye forskjellig, men å være mest mulig sannferdig som dokumentarfotograf.

For å få dét til trengs tid. Mye tid. I løpet av årene de jobbet med prosjektet kom Folkvord og Olguin tilbake til området mange ganger. Mange av beboerne var skeptiske, og særlig barnefamiliene trodde de kom fra NAV eller barnevernet. Det hjalp heller ikke at de i begynnelsen ikke kunne forklare hvor bildene skulle publiseres eller hva prosjektet skulle bli til. Det visste de heller ikke selv.


Heldigvis fikk de god hjelp fra sosialarbeiderne i bydelen, som veldig godt skjønte hva de holdt på med, og hjalp dem med å gradvis bygge tillit hos flere og flere. I tillegg fikk Olguin en idé: i stedet for å snike rundt med kamera, hva om han gjorde seg mest mulig synlig som fotograf?

Dermed rigga han seg til mellom bygårdene med en hvit fotobakgrunn og det største analoge kameraet han kunne finne hjemme, som han senere brukte også til resten av prosjektet, sammen med et eller to andre kameraer.

– Jeg tenkte det kunne bli litt gøy og at jeg kunne gi dem små bilder i gave. Håpet var at det kunne bygge tillit, og at de bedre kunne forstå hvem jeg er.

LES HELE SAKEN PÅ JOURNALISTEN.NO.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...