Tre ødelagte filmruller ble grunnen til at Brian dro tilbake. Den dagen tok han Årets bilde 2018

ÅRETS BILDE: I forbindelse med lanseringen av boka Bygården, som inneholder Årets bilde 2018, var det en markering på treffstedet i Kyrre Grepps gate 32. Her er fotograf Brian Cliff Olguin sammen med Warsame, som er med i boka. Foto: Brian Cliff Olguin (arkivfoto)
En ekstratur til den kommunale boligen på Torshov gjorde at Brian tok årets bilde.
Publisert: 29.04.2019 kl 16:45
Sist oppdatert: 30.04.2019 kl 10:24
TORSHOV: – De var ganske slitne den dagen, og Anniken ville gå og legge seg først. Det hører med til historien at jeg faktisk hadde vekket dem. Klokka var to om ettermiddagen. De har sin egen døgnrytme, forteller fotograf Brian Cliff Olguin om dagen han tok bildet som senere ble kåret til Årets bilde 2018, til Journalisten.no.
LES OGSÅ: Brian har tatt årets bilde
Denne ettermiddagen var en av mange rolige ettermiddager hos paret Anniken og Helge i sosialboligen på Torshov. Det skjedde ikke stort i livene deres, men det var det fotografen gjerne ville fange på film.
– Etter hvert ville Helge også gå og legge seg, og satte seg på sengekanten. Han tok hånda til Anniken og jeg sa «bare sitt der litt og se på meg». Det er jo et portrett, så jeg ba ham om å sitte stille. Det fine med Helge er at han er veldig tålmodig.
Olguin tok to eksponeringer av Helge, mens han holdt i hånda til sin sovende kjæreste. Det ene bildet hadde feil fokus, det andre ble årets bilde. Det vant også førstepris i kategorien «Dagligliv i Norge» i samme konkurranse.
Tre filmruller ble ødelagt
Vi kan se noen av bildene i boka Bygården, som han skrev sammen med sin samboer Mirjam Sorge Folkvord. I boka blir vi kjent med personene i flere kommunale boliger på Torshov.
Her kan du lese om da Sagene Avis traff Brian og Mirjam for å snakke om boka.
Olguin måtte ta en ekstratur til boligene. Han hadde egentlig tatt alle bildene til boka og fremkalt stort sett alle bildene selv, men da han sendte inn de siste ti filmrullene til fremkalling ble tre ødelagt.
– Jeg mener fortsatt at det var mange gode bilder på de rullene, men det får jeg aldri vite. Helge og Anniken hadde heldigvis blitt vant til at jeg ofte kom tilbake. Og det bildet ble jo til etter disse tre ødelagte rullene, sier han videre til Journalisten.no.
– Hva forteller bildet, tenker du?
– Jeg mener det forteller en kjærlighetshistorie, eller i hvert fall om et forhold, og om hvem som tar vare på hvem. Jeg tror også det forteller om at noen har det såpass tøft at de velger å dele en 90-seng, og at folk holder sammen på tross av vanskelige forhold. Jeg håper også det forteller hvor viktige vi mennesker er for hverandre.
Olguin og Folkvord hadde besøkt beboere her siden 2015, gradvis bygget tillit, blitt kjent og blitt invitert hjem til dem mange har fordommer mot: sosialklienter, narkomane, fattige innvandrerfamilier - folk som har havna på utsida, og derfor har fått bolig fra kommunen.
Synlighets-stunt ble egen utstilling
Olguins mål som fotograf er ikke å gi sannheten, fordi sannheten kan være så mye forskjellig, men å være mest mulig sannferdig som dokumentarfotograf.
For å få dét til trengs tid. Mye tid. I løpet av årene de jobbet med prosjektet kom Folkvord og Olguin tilbake til området mange ganger. Mange av beboerne var skeptiske, og særlig barnefamiliene trodde de kom fra NAV eller barnevernet. Det hjalp heller ikke at de i begynnelsen ikke kunne forklare hvor bildene skulle publiseres eller hva prosjektet skulle bli til. Det visste de heller ikke selv.
Heldigvis fikk de god hjelp fra sosialarbeiderne i bydelen, som veldig godt skjønte hva de holdt på med, og hjalp dem med å gradvis bygge tillit hos flere og flere. I tillegg fikk Olguin en idé: i stedet for å snike rundt med kamera, hva om han gjorde seg mest mulig synlig som fotograf?
Dermed rigga han seg til mellom bygårdene med en hvit fotobakgrunn og det største analoge kameraet han kunne finne hjemme, som han senere brukte også til resten av prosjektet, sammen med et eller to andre kameraer.
– Jeg tenkte det kunne bli litt gøy og at jeg kunne gi dem små bilder i gave. Håpet var at det kunne bygge tillit, og at de bedre kunne forstå hvem jeg er.
LES HELE SAKEN PÅ JOURNALISTEN.NO.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!