Sagene Avis

Trenger du en luftetur? Gjerland har tre gode forslag i bydelen

Leif Gjerland ga før jul ut en turbok om 18 byvandringer i Oslo. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Ny bok med tips til turer i Oslo, ført i pennen av Leif Gjerland, der han også inkluderer tre rusleturer i bydel Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2021 kl 10:59

SAGENE: Før jul ga forfatter Leif Gjerland ut boken «Gatelangs i Oslo», som omtaler 18 byvandringer. Gjerland har også tidligere invitert til flere byvandringer i Oslo. Boken tipser om turer med både historiske og kulturelle innslag.

«Noe er sikkert kjent, mens andre tips gjør kanskje at du stopper opp på litt mindre kjente steder», står det blant annet i forordet.

Sagene Avis vil omtale de tre turene som går gjennom bydelen. Først ut er turen fra Bjølsen til Alexander Kiellands plass.

Oslo skatehall

Uelands gate er en lang gate, som strekker seg gjennom bydelene Sagene, St. Hanshaugen og Grünerløkka. Gjerland skriver at språkforskere på 1900-tallet oppdaget at folk snakket forskjellig fra vest og øst for Uelands gate:

«Når vi krysser Ring 2, passerer vi et helt annet skille, nemlig dem grensa mellom Oslo og Aker, som ble opphevet i 1948.»


Oslos første skatehall på Voldsløkka. Foto: Cecilie Sunde Lien

Den første turen starter på toppen av Uelands gate på Bjølsen, ved Voldsløkka Skatehall, som i 2016 ble Oslos første skatehall.

«Voldsløkka rommer også en bit av byens jernbanehistorie. På 1800-tallet vurderte man å lage en egen toglinje mellom Øst- og Vestbanen via Gjøvikbanen. Derfor la man inn byggeforbud på et bredt belte over Majorstua, Bjølsen og opp til Grefsen stasjoner. Jernbanesporet kom aldri, men det båndlagte området ble liggende og hindre bygging da Christiania vokste utover på 1800-tallet.»

Gjerland oppfordrer også til å ta en tur innom Hjemmets kolonihager, hvor grensestein nummer 67 står tett ved gjerdet mot Kongsvingergata.


Hjemmets kolonihager ligger ovenfor Oslo skatehall. Foto: Cecilie Sunde Lien

Geitmyra

Videre går turen mot Geitmyra og Nordre Gravlund. Gjerland forteller at navnet Nordre kommer av at dette en gang var lengst nord i Oslo.

Nordre Gravlund langs Uelands gate. Foto: Cecilie Sunde Lien

I området rundt Geitmyra ligger Gråbeinsletta foran Sagene Kirke. Navnet på Gråbeinsletta skal ha kommet av et stort angrep av en ulveflokk, på gårdshundene en gang på 1700-tallet.

Gråbeinsletta foran Sagene kirke. Foto: Cecilie Sunde Lien


River'n - det Rivertzke Boligkompleks

Etter Geitmyra kommer du til de 15 blokkene vekslende mellom rødt og grønt. Blokkene har stått siden 1900-tallet med formål om å bygge leiegårder med lys og skjønnhet til beboerne. Gjerland skriver blokkene er plassert nord-sør for å gi solen maksimal tilgang, med god plass mellom blokkene for en åpen og luftig plass.

Det Rivertzke boligkompleks på Sagene. Foto: Cecilie Sunde Lien

Foto: Cecilie Sunde Lien

Alexander Kiellands plass

Avslutningsvis går turen til Alexander Kiellands plass. På plassen møtes de tre bydelene Sagene, St. Hanshaugen og Grünerløkka. Plassen fikk navnet i 1914 og ble en park med lekeplass i 1918. På denne tiden ble østkantens arbeidere beriket med lys, luft og skjønnhet. Gjerland nevner også at plassen siden den tid har forfalt, spesielt etter krigen.


I dag er Alexander Kiellands plass et område med sprudlende vann og uteservering, ifølge Gjerland et godt sted å ende vandringen som skiller øst og vest i indre Oslo.

«Ulvene ved fotenden av trappa er laget av Dyre Vaa, og hele komplekset ble reist av kommunen rundt 1930 som det siste store boligkomplekset som kommunen bygget selv før man utnevnte OBOS til «kommunens byggende organ.»

Ulvetrappen på Alexander Kiellands plass. Foto: Cecilie Sunde Lien

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...