Sagene Avis

Tusenvis av kvinner utsetter livmorhalsprøven på grunn av korona

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier det er alvorlig at tallene nå går i en dramatisk retning. Foto: Kreftforeningen/Jorunn Valle Nilsen

– Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015 har vi sett en fantastisk økning i antall kvinner som sjekker seg for å forebygge livmorhalskreft, men nå går tallene i en dramatisk retning, sir Kreftforeningen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Siden mars har 25.000 færre kvinner tatt livmorhalsprøven sammenlignet med i fjor.

– Det er svært alvorlig, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

– Etter at #sjekkdeg-kampanjen startet i 2015 har vi sett en fantastisk økning i antall kvinner som sjekker seg for å forebygge livmorhalskreft, men nå går tallene i en dramatisk retning.

Årsaken til det store frafallet er koronapandemien. I mars stanset Livmorhalsprogrammet utsendelsen av påminnelser for å redusere det akutte presset på helsevesenet, og mange unngikk å gå til legen. Resultatet er nedslående.

– I januar og februar ble det tatt flere prøver enn i de samme månedene i 2019. Deretter ser vi nærmest en bråstopp etter 12. mars da koronapandemien for alvor gjorde sitt inntog i Norge. Dette er svært alvorlig, sier Ross og legger til:


– Det har aldri vært viktigere å sjekke seg enn nå.

Sender SMS

Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet hos Kreftregisteret, forsikrer om at de er i gang med å sende ut påminnelser igjen, og har en sterk oppfordring til kvinner om å bestille time når de får varsel.

– Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig dette er. Nå er vårt hovedfokus å ta igjen etterslepet fra korona. Sjekker du deg jevnlig til du er 69 år, er sannsynligheten for å få livmorhalskreft veldig liten, sier Tropé.

Vanligvis får kvinner fra 25 til 69 år brev fra Kreftregisteret når det er på tide å ta ny prøve, hvor de blir oppfordret til å bestille en legetime og sjekke seg – for å forebygge livmorhalskreft. Kvinner som fyller 25 år i år får også påminnelse på SMS eller i digital postkasse nå i høst. Dette gjøres for å sikre at så mange unge kvinner som mulig tar del i Livmorhalsprogrammet.


– Det er 108 687 kvinner i alderen 25 til 33 år som ikke har tatt livmorhalsprøve de siste tre og et halvt årene. Vi må gjøre alt vi kan for å få de som faller utenfor med i programmet. En enkel livmorhalsprøve kan redde liv, sier Tropé.

Kan unngås

Ved å sjekke seg alle de gangene man får påminnelse om å ta prøve, kan risikoen for livmorhalskreft reduseres med over 80 prosent.

– Det er ikke ofte vi kan si at vi kan unngå å få kreft, men når det gjelder livmorhalskreft så kan vi i stor grad det. Med en enkel livmorhalsprøve kan vi fange opp noen alvorlige celleforandringer før det utvikler seg til kreft, sier Kreftforeningens generalsekretær.

– Koronapandemien har virkelig lært oss betydningen av å ta egen helse på alvor. #sjekkdeg-budskapet har aldri vært mer treffende, og vi håper at årets kampanje bidrar til å snu den skremmende trenden vi nå ser. Vi må gjøre alt vi kan for at koronapandemien ikke fører til at flere får kreft, avslutter Ross.

  • Over 300 norske kvinner får livmorhalskreft årlig. Uten Livmorhalsprogrammet ville tallet vært rundt 1000.
  • Mellom 70 og 90 kvinner dør av sykdommen årlig.
  • Mer enn halvparten av de som får livmorhalskreft har ikke deltatt som anbefalt i Livmorhalsprogrammet.
  • I 2015 var Kreftforeningen med på å starte #sjekkdeg-kampanjen.
  • Per i dag er det 70 prosent deltagelse for hele målgruppen i hele landet. Kreftregisteret har som minimumsmål at dekningsgraden skal opp til 80 prosent, etter anbefaling fra Verdens helseorganisasjon (WHO).
  • På verdensbasis er livmorhalskreft den tredje største kreftformen som rammer kvinner. I Norge er sykdommen den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner, takket være Livmorhalsprogrammet.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...