Sagene Avis

Sagene Avis

Ungdommene tar over kjøkkenet

Barna tar ansvaret på kjøkkenet fremover! Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

- Det kommer til å bli en enorm forbedring av mattilbudet, sier leder for Etter skoletid Anne-Britt Granaas.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.11.2020 kl 09:58

VOLDSLØKKA: Nå skal ungdommene ta over kjøkkenet på Sagene IF Etter skoletid.

Denne høsten har nemlig 12 ungdommer fra bydel Sagene gått på kurs hos Geitmyra matkultursenter for barn for å lære å lage sunn, god og bærekraftig mat.

De har i løpet av seks kurskvelder lært om mathygiene, matlagingsteknikker, hvordan smaksløkene fungerer og hvordan man lager mat til mange, før de skal servere de andre ungdommene på Etter skoletid.

Ungdom spiser for dårlig

– Ungdommene får ansvar for all matlaging, innkjøp av råvarer, rydding og vasking. De skal drive hele mattilbudet. Derfor måtte de på kurs på Geitmyra matkultursenter for barn, for å lære om mat, bærekraft, mathygiene og ansvaret man har på kjøkkenet, sier Granaas. Hun har frem til nå vært alene om å ta seg av matserveringen på klubben.

Mattilbudet på Etter skoletid er veldig viktig, påpeker hun.

– Ungdom i dag spiser altfor dårlig mat, men jeg ser at når de spiser ordentlig mat her hos oss så blir de roligere og fornøyde, og de synes det er kjempegodt.

Om Juniorkokk:

Juniorkokk i arbeid er et gratis kurstilbud for ungdom i regi av Geitmyra matkultursenter for barn og Sagene IF Etter skoletid. Prosjektet er muliggjort med midler fra bydel Sagene og Bergesenstiftelsen. Ungdommene lønnes av
bydel Sagene. Kursingen på Geitmyra er finansiert av Bergesenstiftelsen.

Etter skoletid:

Etter skoletid er et fritidstilbud i regi av Sagene IF for ungdom fra 5.-10. klasse.

Alle ungdommer er velkomne og tilbudet er helt gratis. De driver med fysisk aktivitet ute og inne, ulike hobbyaktiviteter, og en del matlaging.

Geitmyra matkultursenter for barn

Geitmyra er en ikke-kommersiell stiftelse og Norges første matkultursenter for barn. De jobber for at flest mulig barn skal bli glad i, og få kunnskap om, mat som gjør dem godt. Og å forstå hvordan maten havner på tallerkenen og hvorfor vi
spiser som vi gjør.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Bærekraftig meny

Forrige uke hadde juniorkokkene eksamen i klubbhuset til Sagene IF på Voldsløkka. Da måtte de vise at de kunne planlegge en sunn, bærekraftig og velsmakende meny, og servere maten til sultne fotballspillere og andre deltakere på Etter skoletid. På menyen sto tomatsuppe med makaroni og krutonger, fiskepinner med grønnkålpesto og råkostsalat, og hjemmelaget fiskeburger med stekte poteter.

– Min gruppe lagde tomatsuppe, fordi det er noe alle barn liker. Og så hadde vi oppi mange andre grønnsaker, så den ble ekstra sunn, forteller Felicia Norman Lange (14), som er veldig fornøyd med at maten falt i smak hos de oppmøtte.

Felicia (14) lager krutonger til tomatsuppa. Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

– Gruppa mi lagde fiskepinner med råkost og pesto. Fordi det er godt og ganske sunt, med masse grønnsaker og bærekraftig fisk. Maten må være sunn og bærekraftig, og selvfølgelig må den smake veldig godt, understreker Frank.

Frank (12) kutter opp sei som skal bli til fiskepinner. Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

Nicolas Amundsen-Leegaard (12) gleder seg til å komme i gang med jobben. Han tror det kommer til å bli både gøy og lønnsomt.

Arbeidstrening for ungdom

– Ett av målene med prosjektet er å gi arbeidstrening til ungdom. Det kan være vanskelig å få den første jobben. I dette prosjektet får ungdommene både diplom, attest og arbeidserfaring til CVen, sier Selje Lyngset, underviser på Geitmyra og kursansvarlig på Juniorkokk.

– Matlaging er kunnskap man har glede og nytte av livet ut. I tillegg er det er viktig å lære ungdommene å ta sunne matvalg for seg selv og den verden vi lever i.

– Vi har hatt en drøm om at ungdommene selv skal lære å lage mat, fortsetter Granaas.

Hun vil at Etter skoletid skal være et tilbud hvor ungdommene selv driver stedet, og håper at med juniorkokkene på kjøkkenet vil enda flere ungdommer benytte seg av fritidstilbudet.

Barna tar ansvaret på kjøkkenet fremover! Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

– Jeg er kjempespent og gleder meg til å få ungdommene i jobb og til å få hjelp med matlagingen, sier hun begeistert.

Alle kokkene bestod eksamen og får dermed tilbud om å jobbe videre på Etter skoletid.

– Med dette prosjektet får ungdommene ansvar, arbeidserfaring og mye ny kunnskap, noe som igjen fører til økt livsmestring. I tillegg får barna som benytter seg av mattilbudet et næringsrikt måltid, sier Lyngset.

Hun mener pilotprosjektet har vært vellykket, og håper andre bydeler vil melde sin interesse så prosjektet kan nå ut til flere ungdommer via idrettsforeninger, fritidsklubber og andre frivillige organisasjoner.

Alle juniorkokkene bestod eksamen og skal nå ta over mattilbudet på Sagene IF Etter skoletid. Foto: Geitmyra matkultursenter for barn

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...