ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis
Seksjonsheader

Torshov-beboer:

«Vandalisme langs Akerselva»

Bildet er tatt fra beboer Stenes terrasse før bygget er ferdigstilt. Foto: Inger Stene

MENINGER: Akerselva er ikke erklært som fortettingsområde - og alle de andre områdene som overbygges i vårt alles Oslo, skriver Torshov-beboer Inger Stene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.01.2021 kl 22:45

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Jeg har bodd i denne ombygde fabrikken siden 2013. Boligene var preget av at det hadde vært en fabrikk. Fabrikken ble bygget i 1939 var et funkisbygg - mye renere i linjene enn "Blystadvillaen" og Soria Moria, av samme Blystad. Han har dermed vært med på å prege Torshov som bydel.

Funkisbygget Stene bor i er en tidligere fabrikk fra 1939. Foto: Inger Stene

Mye av bebyggelsen på Torshov er fredet - men av en eller annen grunn er den unike Blystad fabrikker og bygningene i kvartalet rundt fabrikken fredet på såkalt "gul liste". Bygningene Soria Moria og Blystadvillaen er totalfredet. Dersom eiendommen er regulert i Gul Liste skal Byantikvaren gi en rådgivende uttalelse i byggesaker som berører eiendommen. Dette har ikke vært godt nok vern - siden det ble gitt byggetillatelse i Sandakerveien 52 - et bygg på 5 etasjer + takterrasse, som blir som en høy mur tett på og skiller Blystad fabrikker fra Akerselva og skogen opp mot Sandakerveien. Sammenhengen i dette fredede området forsvinner.

Utsikt av bebyggelsen fra Stenes balkong. Foto: Inger Stene

Det er høyt under taket i min leilighet og jeg har veranda mot Akerselva og den lille skogen som lå nedenfor. Her kunne jeg se til Sagene, kirkespiret - Holmenkollåsen, Tryvannstårnet og herlige solnedganger. Hva gjør det med beboere her og andre steder hvor fortettingen skjer - når vi klager helt til Fylkesmannen uten å bli hørt?

ANNONSE

Det er mange av oss etterhvert som protesterer - kanskje særlig når områdene rundt hele Oslos naturperle Akerselva blir stadig tettere utbygd. Men tilbake til min personlige opplevelse: Jeg hadde et lite gammelt trehus på Sagene før, også på "gul liste", men ingen ville våge å røre på dette huset fra 1850-årene. Jeg gav opp denne idyllen fordi stadig vedlikehold ble for slitsomt, og fant min herlige fabrikkleilighet i gamle Blystad fabrikker. Idyllen har vart til nå: Ettersom bygget i Sandakerveien har reist seg foran meg har skogen nedenfor forsvunnet, all utsikt mot vest er borte, og mine naboer som nedover mister lys og sol.

Stenes utsikt før bebyggelsen. Foto: Inger Stene

Sandakerveien er ikke bred og de over gaten kan se rett inn til meg - enten jeg er inne eller ute på verandaen. Det føles som et overgrep, et varslet overgrep - som blir verre - fordi vi kjempet så hardt for å beholde en anstendig bostandard. Bostandard handler derfor ikke bare standard innvendig - men du kjøper også en leilighet for hvordan den ligger i landskapet - verdien av det jeg kjøpte er forringet.

Moralen er: I Oslo kan du ikke forvente at standarden på den boligen du kjøpte vil vare. Det eneste sted i Oslo du kan det er på store deler av Oslo vest utenom Majorstua og Skøyen - som er erklært fortettingsområder. MEN Torshov er ikke erklært som fortettingsområde!!!

Jeg retter derfor skytset mot Oslos politikere - som tillater vandalisme langs Akerselva og mange andre steder i byen - Plan- og bygg, og Byantikvaren. Det nytter ikke med gode argumenter er den politiske leksen jeg har lært av denne såre og slitsomme erfaringen.

ANNONSE

Stenes utsikt før bebyggelsen. Foto: Inger Stene

DELTA I DEBATTEN: Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE