Sagene Avis

TRYGGHETSVANDRERNE: Bydel Sagene samarbeider nå med FAU for å gjøre nærmiljøet enda tryggere for barn og ungdom. Foto: Janina Lauritsen

Vandrer sammen for en tryggere bydel

Forebyggende team i Bydel Sagene og SaLTo har inngått et samarbeid med FAU på Nordpolen skole. Sagene Avis fikk bli med da de nye «Trygghetsvandrerne» gikk sammen for første gang.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2020 kl 17:43

BYDEL SAGENE/SANDAKER: Foreldre har meldt om uro, mobbing, språkbruk, rus og voldsepisoder i skolegården på Nordpolen skole på kveldstid. Det er også utfordringer i skolens nærområde, ved Sandaker senter og biblioteket, ifølge Forebyggende team i Bydel Sagene.

Likevel er det ikke mye uro i bydel Sagene og vi er ifølge statistikken i Oslo et trygt sted, påpeker Forebyggende team. Men for å opprettholde denne tryggheten, må foreldre og bydelen jobbe sammen.

Enkelte voksne har opplevd det som ubehagelig å si fra til ungdommene, men nå samles foreldrene for å gjøre bydelen enda litt tryggere ved å gå rundt i nærmiljøet. Først på Nordpolen skole, så har foreldrene ved Sagene og Lilleborg skole meldt sin interesse for samarbeid på nyåret.

Trygghetsvandrerne er et samarbeid mellom lokalbefolkningen og FAU, med støtte fra Forebyggende team, Bo-oppfølgingen, SaLTo og politiet.

– Man er ikke politi, men en trygg voksen. Man skal være til stede og forebygge før det er for sent.
Og man har ikke plikt til å gripe inn som politi, men kun som en vanlig borger. Når dere tar på vestene er dere veldig synlige. Det handler om å prate med folk og være hyggelige, sier Tom Nitschke til foreldrene som har møtt opp for den aller første vandringen, torsdag kveld.


Nitschke har tidligere jobbet i politiet og er nå en del av Forebyggende team i Bydel Sagene. Han har derfor lang erfaring med å møte ungdommer ute i gatene.

Forebyggende team i Bydel Sagene Foto: Janina Lauritsen

– Et bra initiativ!

Det ble lagt merke til en utvikling av uroligheter i skolegården i sommer og i løpet av høsten. Både med «uvedkommende» og ungdommer som hører til bydelen og skolen. Det har også blitt lagt merke til at det ikke blir like mange hendelser hvis enten foreldre eller miljøterapeuter oppholder seg her oftere.

– Barn og unge setter pris på det, de vil ha det trygt og godt. Selv om dere føler det ikke skjer noe, så vet de unge at dere her her. Og det er viktig. Dette er en liten innsats som har stor betydning, sier Nitschke.

Lokalavisa og en gruppe foreldre blir med miljøterapeut Hamca Ali Adam og Bydel Sagenes SaLTo-koordinator, Michael Cruz, ut på vandring fra Nordpolen skole og nedover Torshov-siden av bydelen, forbi Torshovdalen og opp igjen. Den andre gruppa dekker den andre siden. Målet er å få dekket hele bydelen på sikt.


Ali Adam stopper flere steder langs ruta og peker på steder som tidvis er problemområder; Torshov kirke, hvor det har kommet klager på ungdommer som gjør hærverk. Torshovtoppen, hvor noen møtes for salg av narkotika. Og ellers skjulte kriker og kroker av bydelen man kanskje aldri har tenkt over.

Lena Erkouhmanoff har barn på femte og syvende trinn. Hun og de andre foreldrene snakker ivrig gjennom hele gåturen. For selv om de er ute på et oppdrag, er det også viktig å påpeke at dette er et hyggelig og sosialt opplegg for foreldrene, hvor de kan bli bedre kjent med både hverandre og etter hvert foreldre fra de andre skolene.

– Dette er et bra initiativ! I en travel hverdag er det fint å ikke binde seg opp til noe fast, men ta det når kan kan, sier Erkouhmanoff.

– Egentlig hyggelige gutter

Vi stopper på parkeringsplassen utenfor Oslo Realfagsskole på Torshovtoppen. Her er det bekmørkt, og lyssky aktiviteter kan være vanskelig å oppdage. Men Ali Adam sier de har fått meldinger om ungdommer som sitter mellom bygningene og røyker hasj, eller møtes for å «deale».

– Syns du det noen ganger kan være ubehagelig å oppsøke disse stedene, hvor du vet det skjer ting?


– Nei. Det er viktig å ikke føle seg truet, det oppdager de. Og de guttene vi møter på er egentlig hyggelige gutter, sier han bestemt, mens han leder videre an gjennom Sandaker senter.

Det er tydelig at lokalmiljøet setter pris på Trygghetsvandrerne. Vi møter ikke på mange ungdommer i kveld, men de vi passerer smiler og hilser. Vi blir også stoppet av en ansatt på senteret, som lurer på om vi vil ha med oss kake på turen:

– For å holde energinivået oppe? sier han og smiler.

Foreldrene ved Nordpolen skole syns vandringen i forrige uke var en positiv opplevelse. Foto: Janina Lauritsen

– Kriminaliteten har endret seg

Dagens ordning med Trygghetsvandrerne ble startet for et par år siden. De begynte i det små, med å være til stede for eksempel da det ble arrangert utekino i fjor og konsert på Soria Moria i februar i år. Sistnevnte tiltrakk seg mange ungdommer fra hele byen, og det ble amper stemning, blant annet med steinkasting på trikken.


– Da var Trygghetsvandrerne der hele tiden, de gjorde en kjempejobb, sier Nitschke.

Så kom koronaen og det ble stopp, helt til nå.

– På sikt håper vi å få foreldrene ved skolene til å gå sammen på tvers, slik at de ser hvordan det er i de ulike områdene. Men det viktigste nå, er at de er i sine egne områder.

For ti år siden startet også en nærmiljøpatrulje på Sagene, etter initiativ fra beboerne. Da så de effekten etter noen måneder, spesielt ved Drøbakgata. Stoffsalget flyttet seg og tidene hvor disse ungdommene var synlige endret seg.

– Det merket vi også på Nordpolen i sommer. Det ble rekruttert yngre og yngre ungdommer, helt ned til ungdomsskoleelevene. Men de syns ikke det var så artig at vi kom til skolegården, og dette forsvant derfra. Vi har vel hatt litt flaks med dette på grunn av koronaen, men vi har lagt merke til at det har blitt roligere.

Mens lokalavisa og Trygghetsvandrerne er ute, ser vi også andre foreldre som oppholder seg i skolegården, med pizza og lek.

– Det har blitt flere og flere foreldre i skolegården, de selv og FAU har pushet på for at den skal brukes.

– Hvordan opplever du, som tidligere politi, utviklingen av ungdomskriminalitet i bydel Sagene?

– Det har forandret seg litt. Det har blitt mindre av innbrudd og biltyverier. Så har det blitt mer av stoffsalg og rekruttering av yngre ungdommer. Det har blitt tøffere med tanke på trusler og vold, men det er i gjennomsnitt lite av dette i bydel Sagene. Bydelen er generelt veldig rolig, vi ligger langt nede på statistikken. Ungdomsmiljøet generelt er bra. Og det er viktig at de voksne er til stede før det brenner.

Og hvis én ungdom blir ranet på et sted, vet alle det – og plutselig er det utrygt i bydelen, fortsetter han.

– Jeg syns det er bra at man er obs på hva som skjer, men én fjær kan bli til ti høns. Men jeg skjønner folk kan føle seg utrygge. Jeg tør påstå at det ikke er noen gjenger i bydelen. «Gjengene» er kamerater, men det er ingen som er organisert, kaller seg noe spesielt og drar rundt og gjør kriminalitet.

Tom Nitschke i Forebyggende team og SaLTo-koordinator i Bydel Sagene, Michael Cruz. Foto: Janina Lauritsen

Skaper gode relasjoner

I tillegg til å være med Trygghetsvandrerne med foreldre, går miljøarbeiderne i Forebyggende team også egne turer opp til 3-4 ganger i uka. Og de får veldig mange positive tilbakemeldinger, sier Nitschke.

De dekker hele bydelen og oppsøker også steder hvor det kommer inn klager fra. De følger også opp enkelte ungdommer – en relasjon man bygger gradvis opp. Sagene Avis har også vært med disse ut på felting, ved en tidligere anledning, og de forteller det er best å starte arbeidet med ungdommene i tidlig alder:

– Da blir det enklere for oss, når 12-13-åringene blir 15-17. Da kjenner de oss og det er vanskeligere å være frekk. Hvis vi skaper vi gode relasjoner, har vi gjort jobben, sier Helle Paulik og Younes Stray.

Miljøarbeider og helsesykepleier på tur gjennom bydelen i sommer. Foto: Janina Lauritsen

– Vi spiller hverandre gode. Vi tar tak i rampestreker, for det kan fort bli noe annet.

Paulik er helsesykepleier, og sier de også har nytte av å felte litt. Da kan de fange opp ting de kan bruke i jobben.

– Vi kan jobbe sammen, slik at barn og unge skjønner at vi har samme verdier. Når vi møter barn og unge der de er, kan man prate mer uformelt. Det er ikke alle som finner veien til helsearbeidernes kontor, så på denne måten kan jeg bli kjent med nye elever.

Miljøarbeider Nikolay Nitschke har lenge vært ute i lokalmiljøet for å snakke med barna og ungdommene.

– Vi skal vise at vi er her, det er betryggende på mange måter. Og det er bra vi går på såpass unge ungdommer, det er viktig å følge dem opp før det blir en politisak.

Miljøarbeider Nikolay Nitschke og SaLTo-koordinator Michael Cruz Foto: Janina Lauritsen

SaLTo-koordinator Michael Cruz påpeker at Forebyggende team er nøytrale, de har ingenting med politiet å gjøre. De er bindeleddet mellom tjenestene, for å fange opp mest mulig.

– Vi har en viktig rolle med positiv sosial kontroll, slik at familiene tar tilbake plassene. Vi vil unngå negativ sosial kontroll.

Samtidig som de bygger relasjoner med ungdommene, er det også viktig å samarbeide med andre bydeler.

– Det kan være barn fra andre bydeler som kommer hit og finner på ting. Ungdommene ser ikke bydelsgrenser, derfor samarbeider vi med andre bydeler med informasjonsflyt, samfelting og støtte, sier han og roser Tom Nitschke:

– Det som er fint med vår gruppe, er at vi har Tom og jobben han gjør. Han har forståelse for det ungdommelige språket.

SaLTo-koordinator Michael Cruz holdt kurs for felterne i sommer. Foto: Janina Lauritsen

7 Regler for Trygghetsvandrerne

  • For å bli med Trygghetsvandrerne må du være en trygg voksen. Hovedoppgaven er å skape trygghet for barn og unge i nærmiljøet
  • Vær alltid høflig. Snakk rolig og respektfullt med barn, unge og voksne. Husk at du representerer Trygghetsvandrerne når du tar på deg vesten
  • Trygghetsvandrerne skal ikke fortelle videre til uforstående hva som blir observert eller sagt om personer de møter mens de felter.
  • Tenk på sikkerhet først, og ikke utsett deg eller andre folk i fare. Trygghetsvandrerne skal ikke fysisk inn i hendelser av kriminell eller lovstridig karakter, men melder fra til politi dersom det vurderes nødvendig. Trygghetsvandrerne har som alle andre borgere hjelpeplikt når noen er i nød.
  • Hvis det ser som ut at folk trenger hjelp, bør du spørre før du eventuelt hjelper
  • Trygghetsvandrerne skal gå minst tre personer sammen
  • Det skal alltid være en ansvarlig med mobiltelefon for å gi råd- og veiledning, samt for å bistå ved behov

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...