ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vannvokterboligen blir ledig etter hvert

Vannvokterboligen i Riflegata 13 blir snart ledig. Hagen vil også få en opprustning. Foto: Janina Lauritsen

– Eiendommen er regulert til allmennyttige formål kan Omsorgsbygg, som forvalter eiendommen, opplyse.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Sagene Avis har skrevet om den tidligere Vannvokterboligen på Bjølsen, ved flere anledninger. Ikke minst om historien:

Industrien på 1800-tallet forurenset Akerselva, og Oslos vanninntak ble flyttet til Maridalsvannet. Et gult murhus med vannvokter ved Akerselva, ble satt til å passe på det nye vanntrykket. Det gule huset fikk navnet Vannvokterboligen. Boligen ble oppført i gotisk stil i 1867.

Men flyttingen av vanninntaket fikk konsekvenser. Les mer om historien her:

Nå forfaller hagen rundt Vannvokterboligen, slik Sagene Avis skrev i fjor. Lokalpolitiker Linn Skyum (V) stilte i Sagene bydelsutvalg i fjor høst spørsmål til bydelsdirektør Morten Sanden om hagen. Bygget, som ligger i Riflegata 13, er nemlig vernet etter plan- og bygningsloven.

– Parken bak vannvokterboligen er en flott engelsk hage med epletrær. Dessverre ser den ut til å være glemt eller forsømt, til tross for at det skal lite til å gjøre den til en hyggelig og attraktiv møteplass, for eksempel for beboere ved de to sykehjemmene rett i nærheten. I sommer har også noen satt opp dyrkekasser her. Det kan dessverre se ut til at eieren av kassene har mistet interessen for disse, og nå står restene av sommerens prosjekt og forsøpler parken. Vannvokterboligen er et flott, fredet bygg, men dessverre reflekterer ikke parken dette når den er i en slik tilstand, sa hun.

ANNONSE

Venstre stilte så spørsmål om hvem som har ansvaret for vedlikehold av parken, og dersom det er bydelen – hvorfor er ikke parken vedlikehold på lik linje som andre parker i bydelen? De ville også vite hvem som har tillatelse til å sette opp dyrkekasser og hva bydelen kan gjøre for å få parken mer attraktiv enn den er i dag.

Planer for hagen

Det er Omsorgsbygg som forvalter Vannvokterboligen med hage, nå er det håp om at hagen skal ivaretas:

– Når det gjelder hagen, så er vi i dialog med noen som skal ta seg av hagen. De skal søke grønne midler for å plante og stelle. Jeg kan ikke oppgi navnet på dem foreløpig, men dialogen er god. Vi er også i kontakt med byantikvaren for nærmere kartlegging av hva som kan gjøres og ikke gjøres, av vedlikehold i hagen, sier kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg til Sagene Avis mandag.

Vannvokterboligen i Riflegata 13 blir snart ledig. Hagen vil også få en opprustning. Foto: Janina Lauritsen

Blir ledig

I tillegg skal det søkes etter nye leietagere i Vannvokterboligen, etter at Bydel Sagene har sagt opp sin leiekontrakt for Oslohjelpa, som skal flytte til Drøbakgata 1.

ANNONSE

– Oslohjelpa har hatt hele bygget. Vi kan leie ut til ulike formål, eiendommen er regulert til allmennyttige formål. Bygget er på gul liste, så det er begrenset hvilke leietaker-tilpasninger vi kan gjøre. Det er ett års oppsigelsestid på leiekontrakten med Oslohjelpa. Siden vi nylig har mottatt oppsigelsen er det for tidlig å si noe om videre bruk på det nåværende tidspunktet, legger hun til.

Vannvokterboligen i Riflegata 13 blir snart ledig. Hagen vil også få en opprustning. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE