ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vannvokterens bolig

Med svære vannbasseng i kjelleren.

Vannvokterens bolig - ved Akerselva og Treschows gate. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Under dette huset lå det store basseng. Hva skjer der i dag?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2017 kl 10:23

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Industrien på 1800-tallet forurenset. Akerselva, og Oslos vanninntak ble flyttet til Maridalsvannet. Et gult murhus med vannvokter,ved Akerselva, som i dag brukes til helsefremmende kommunale tjenester, ble satt til å passe på det nye vanntrykket.

Det gule huset fikk navnet Vannvokterboligen. Boligen ble oppført i gotisk stil i 1867, samme år som Oslo - eller Christianias - vanninntaket ble som nevnt flyttet opp til Maridalsvannet.

Uante konsekvenser

Ifølge lokalhistoriker Leif Gjerland, fikk flyttingen av vanninntaket uante konsekvenser.

– Vannrørene tålte ikke det nye trykket. Derfor ble det gravd ut og murt opp et trykkreduksjons-basseng midtveis mellom Maridalsvannet og byen for å nullstille trykket, skriver Gjerland i Aftenpostens spalte "Oslo før".

To vannbasseng med tykke granittmurer ble laget, og den gule vannvokterboligen bygget oppå.

ANNONSE

Svære vannbasseng

–I kjelleren var det svære vannbasseng, i første etasje var alle måleinstrumentene som skulle regulere vannmengde og trykket. Vannvokteren selv bodde i en leilighet med tre rom og kjøkken, og på loftet var det innredet hvilerom for vannvokterens assistent, forteller Gjerland i saken i Aftenposten.

Hovedkrana

I dag kan man fremdeles se luftventiler stikke opp fra bakken utenfor boligen. En stor luke rett ved huset fører ned til det som tidligere var gamle hovedkrana for Oslos vannforsyning.

Familiens hus

Vannvokterboligen brukes i dag som tilholdssted for det kommunale tilbudet Familiens hus. Familiens hus har flere ulike tilbud for småbarnsfamilier, og er organisert under helsestasjonen i bydel Sagene.

– Åpen barnehage på Åsengata hadde flest besøkende i løpet av 2016, med hele 451 familier innom. Ellers var blant annet 26 familier innom familiegruppa, og 21 familier på mor og barn språkgruppa på Vannvokterboligen, forteller Toril Larsen, leder for helsestasjonen i bydel Sagene.

ANNONSE

Fremme psykisk og fysisk helse

Familiegruppa er en fast gruppe for mødre og fedre med barn fra 0-2 år, hvor de får tidlig hjelp med forskjellige utfordringer.

– Gruppen skal fremme og ivareta psykisk og fysisk helse for barn og unge. Mens språkgruppa, Mobanosa, er et tilbud for mødre som ønsker å lære norsk med barn i alderen 0-1 år, legger Carina Henske, pressekontakt i bydel Sagene, til.

LES OGSÅ:

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE