Sagene Avis
Seksjonsheader

«Vedtak i skolens driftsstyre – hvordan kan det bidra?»

Illustrasjonsfoto. Foto: Berit Roald / NTB

MENINGER: Det er en tankevekker at det i løpet av året er gitt milliarder til næringslivet, samtidig som vi sliter ute på skolene med å ivareta det vi er pålagt, skriver Unni Johnsen i Rødt Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2020 kl 22:01

Som driftsstyremedlem ved en grunnskole i bydel Sagene og tidligere lærer er jeg bekymret for hvordan vi best kan ivareta elevers opplæring i tråd med opplæringsloven. Vi har lenge hatt en stykkprisfinansiering av skolen, med likt beløp pr elev. Det faller ugunstig ut for mange skoler. Derfor er en klar forbedring at bystyret i Oslo har bestemt at denne ordningen skal endres.

Utdanningsetaten har fått i oppdrag å gjennomføre den nye modellen for ressursfordeling, inkludert at den skal tilpasses den nye lærernormen. Deres forslag er nå sendt på høring til blant annet driftsstyrene ved skolene i Oslo.

Det har vært vanskelig å sette seg inn i de fire alternative forslagene som ble sendt ut. Jeg har følt meg lite kompetent til å uttale meg, og høringsfristen var urimelig kort. Rektor gjorde sitt beste innen den tiden hun hadde til rådighet, og hadde skolens beste i tankene da hun la sitt forslag fram i driftsstyret. Av de fire forslagene var det to som var så urealistiske at det er vanskelig å forstå hvorfor de ble fremsatt. Det ville ha kostet skolene mellom 90 og 400 millioner kroner. Men det følger ikke penger med til gjennomføring, så de ble ikke vurdert.

Det kan se rettferdig ut med en fordeling skolene imellom som er matematisk beregnet, men det ivaretar ikke ulike skolers reelle behov. Det kan selvsagt diskuteres hva det er, og skolers behov må selvsagt opp mot behovene i andre sektorer. Men det er problematisk når ansvar delegeres nedover i systemet uten at dette følges av nødvendige ressurser for å imøtekomme forventningene. Budsjettet er et resultat av vedtak i bystyret, Utdanningsetaten fordeler etter allerede vedtatte regler og rektor gjør sitt beste med de pengene som er tildelt.

Unni Johnsen, Rødt Sagene Foto: Privat


Men når det for eksempel gjøres vedtak om spesialundervisning midt i skoleåret, må penger til dette tas fra noe annet på skolen. Da blir det vanskelig å følge opplæringsloven. Det er en tankevekker at det i løpet av året er gitt milliarder til næringslivet, samtidig som vi sliter ute på skolene med å ivareta det vi er pålagt.

Også pengebruken til administrasjonen i Utdanningsetaten er urovekkende. Ifølge Dagbladet (29.10.2020) har direktører i Utdanningsetaten fått økt sin millionlønn betydelig, ekstern
bistand til planlegging av leseprøver i grunnskolen har kostet 12 millioner, og ledercoaching
og konsulentvirksomhet har krevet betydelige beløp. Etaten framstår fortsatt som topptung, selv om utdanningsdirektør Marte Gerhardsen har slanket den betraktelig.

Det tar tid å endre en organisasjon som gjennom tiår er styrt systematisk ut fra New Public Management. Resultater ble godt målt, men det som ble målt utgjorde dessverre bare en liten brøkdel av det vi i skolen er ment å ivareta. Vi ser og verdsetter de endringer som er gjort. Men vi trenger rammer som bidrar til at vi kan komme hver enkelt elev i møte, faglig og sosialt. For den som står i klasserommet er ikke det bare talemåter. Vi skal sørge for at ditt barn eller barnebarn undres over det spennende og står i det kjedelige. Hver dag, hver time. Vi er utålmodige.

Unni Johnsen, Rødt Sagene


DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...