Sagene Avis

– Dette er fremtiden når eldreflodbølgen kommer!

Bruker nettbrett: Eva Qvist har fått utdelt nettbrett som registrerer vekten hennes hver dag. T.v: Cathrine Einarsrud og Eva Qvist. Foto: MINA HAUGLI

Mener pensjonist Eva Qvist, som har testet ut ny velferdsteknologi i Bydel Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.04.2019 kl 16:13

SAGENE: I forrige møte i Rådet for funksjonshemmede, fortalte prosjektleder i Sagene Bydel, Cathrine Einarsrud, om en rekke nyvinninger innenfor velferdsteknologien.

Velferdsteknologien

Bydel Sagene har gjennom prosjektet, som startet i 2014, tatt i bruk flere teknologiske løsninger. Noen av løsningene er allerede implementert, mens andre er fremdeles i testfasen.

– Medisindispenseren Pilly og multidosedispensere, er fra i år, implementert etter å ha vært testet siden våren 2014, ifølge Einarsrud.

Nye fremskritt gjøres hele tiden.

– Avstandsoppfølging som gjøres via nettbrett er fremdeles i testfasen. I tillegg ønsker vi å benytte digitalt tilsyn, ved et kamera som slås på når man gjør tilsynet, og trygghetsalarmer med innebygd GPS-sporing, som kan for eksempel brukes til å spore personer med demens, forteller Einarsrud videre.

Elektroniske dører

En annen løsning som fremdeles er i testfasen, er bruk av elektroniske låser på dører som kan låses opp via en app på mobiltelefonen til de ansatte.

– For hjemmetjenestens del er det mye tidsbesparelse å hente her. Det at man kan slippe å ha med seg mange nøkler og bruke tid på å overlevere nøkler til forskjellige tjenester som skal inn til brukeren, sparer man tid på. I tillegg kan nøkler mistes, sier Einarsrud.

Men hva med sikkerheten til de elektroniske dørene, hvis noen hacker seg til koden eller en ansatt mister mobilen?

– De som lager systemene, mener dette er sikrere enn en nøkkel. Hvis jeg mister mobilen min så skal det litt til at du tenker at det er nøkkel-koder på den. I tillegg skal responssenteret vårt ha mulighet til å sperre alle de ansattes mobiler, og dette skal det selvfølgelig være rutiner på.

Gir trygghet

Pensjonist Eva Qvist (75) er en av rundt 100 brukere, i Bydel Sagene- og Grünerløkka, som har tatt i bruk to av de elektroniske løsningene. Hun bruker det elektroniske pillebrettet Pilly og avstandsoppfølging av vekt via nettbrett.

– Det er helt fantastisk! Dette er fremtiden når den store eldreflodbølgen kommer!

Ikke alle hun har snakket med er like begeistret for å høre om de teknologiske løsningene, som noen kaller roboter.

– Men det er viktig at sånne som meg har trygghet. Blir jeg for eksempel dement, så kan de sette på meg en GPS og finne meg. Løsningene gjør at jeg kan fortsette å være aktiv, men likevel føle meg trygg på at noen følger med, sier Qvist.

Gevinster

Cathrine Einarsrud er prosjektleder for Velferdsteknologi i Bydel Sagene, et pågående samarbeid mellom de fire sentrumsbydelene Bydel Grünerløkka, Sagene, Gamle Oslo, St.Hanshaugen og Lovisenberg Diakonale sykehus. Forebyggende arbeid og bruk av brukervennlige hjelpemidler er i fokus.

– Brukerne våre, som er alt fra 20- 90 år gamle, kan via den nye velferdsteknologien selv følge med på egen sykdom. De lærer mer om sykdommen og om egen helse, og tilbakemeldingene er at det er en trygghet at målingene blir sendt inn daglig til oss, og at vi følger med, forteller Einarsrud.

Når målingene er utenfor referanseverdiene, eller brukere har glemt å ta pillene sine, sjekker responssenteret med brukerne enten via SMS, eller ringer de.

– Dette fører til færre sykehusinnleggelser, færre liggedøgn, gir brukerne mer frihet, men samtidig trygghet ved at vi følger med og kan oppfatte endringer i sykdommen tidlig, forteller hun videre.


Einarsrud tror gevinstene er høyere enn kostnadene ved velferdsteknologi.

– Vi kan spare inn mye penger på å unngå å fysisk sjekke dette hos brukere, brukere slipper å vente på oss og de kan mestre og styre dagen sin selv, avslutter Einarsrud.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...