Venstre lover grønn park i Nydalen. Slik skal de få det til

Venstres førstekandidat til bystyret, Hallstein Bjercke, og førstekandidat til BU i Nordre Aker, Ingeborg Briseid Kraft, vil ha bystyret med på å regulere inn park i Nydalen, der det i dag er parkeringsplass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Vi skal ha en stor park i Nydalen, sier Oslo Venstres førstekandidat til bystyret, Hallstein Bjercke. Nå fremmer partiet forslag om å regulere inn en park på 15 mål, som en rekkefølgebestemmelse for de to tomtene i Sandakerveien.
Publisert: 21.08.2019 kl 13:42
NYDALEN: Engasjementet for å etablere en stor grønn park i Nydalen har samlet mange støttespillere. Aksjonsgruppa for park fikk på kort tid over 2000 underskrifter for å få saken opp for bystyret. Den nedre grensa er 300.
Bydelsutvalget i Nordre Aker har gitt sin støtte til aksjonsgruppas krav, og også i Bydel Sagene er bydelsutvalget positive. Aksjonsgruppa har gjennom sommeren bedt om konkrete svar før valget, fra Oslo-partiene, på om de vil jobbe for parkkravet. Så langt har Senterpartiet, Rødt og FNB gitt sin støtte til aksjonen, mens byrådspartiene Ap, SV og MDG ifølge aksjonsgruppa er positive. Høyre har lovet svar i løpet av august, mens gruppa jobber med å få kontakt med KrF og Frp, opplyser de. Men allerede førstkommende torsdag inviterer aksjongruppa til «lunsj i det grå» på parkeringsplassen i Sandakerveien 113-119, og bystyrepolitikere fra Høyre, Venstre, Rødt og FNB har meldt din ankomst.
Venstre-garanti
Nå kommer også Venstre aksjonsgruppa i møte, og går lengst i å presentere en måte å sikre at det skal bli park i Nydalen. Hallstein Bjercke forteller hvordan de skal få det til.
– Venstre vil etablere en stor, sammenhengende park i Nydalen. Måten vi ser for oss å gjøre dette på er gjennom reguleringsplanene for Sandakerveien 113-119 ("t-banetomta", journ.anm.) sett i sammenheng med Sandakerveien 121 (trykkeritomta). Vi ønsker å regulere inn et større parkareal som strekker seg over begge tomtene, på omtrent 15 mål. Til begge tomtene vil vi så knytte rekkefølgekrav om at parken skal være sikret opparbeidet før byggingen på noen av dem kan starte. På den måten kan vi sikre at det faktisk blir park i Nydalen.
Bjercke vil fremme dette som et privat forslag for bystyret, og trolig vil det kunne komme til behandling i oktober.
I saksfremlegget skriver han at mange av de eksisterende friområdene i Nydalen er små og fragmenterte, og at det er stort press på de friområdene som finnes, slik som for eksempel Akerselva miljøpark.
– Mangel av park i Nydalen går spesielt utover de yngste beboerne. Barna tilbringer store deler av dagen på skole og i barnehage. En stor grønn park vil kunne bøte på noe av arealbehovet til skoler og barnehager i området, skriver Bjercke i forslaget. Han viser også til at mange studenter og unge voksne bor i trange hybler i Nydalen, og at behovet for rekreasjonsområder derfor er stort.
Vil ha med tomteeierene
Det er Avantor som eier t-banetomta i Sandakerveien 113-119, og har planer for utvikling av eiendommen, mens Obos eier trykkeritomta i Sandakerveien 121.

Bjercke og Kraft mener parken må inn i rekkefølgebestemmelsene i utviklingen av tomtene både i Sandakerveien 113-119, og Sandakerveien 121, der trykkeriet ligger. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Er det så enkelt, å regulere inn en park og så blir det en realitet?
– Det forutsetter at vi får med oss tomteeierne, for vi skal ha en park her, og vil søke å løse det gjennom vanlige reguleringsprosesser. Jeg tror Avantor er enig i at det er bra med grøntområder i Nydalen, at det gir bedre bokvalitet og er bra for miljøet, sier Bjercke.
– Og det vil bli mer attraktivt å kjøpe bolig i Nydalen dersom man lager en park her, sier Ingeborg Briseid Kraft. Hun er Nordre Aker Venstres førstekandidat til bydelsutvalget, og nåværende nestleder i BU.
Kraft er glad for at Oslo Venstre har lyttet til lokalmiljøet og egne lokalpolitikere og tatt et tydelig standpunkt i parksaken i Nydalen.
Grøntopprør
– Det foregår et grøntopprør i Oslo, med lokalt engasjement, enten det er for å oprette nye grøntområder, som her, eller å ta vare på eksisterende grøntområder som er under press fra utbyggere og byrådets fortettingsønsker. Vi trenger en byutvikling som spiller på lag med folk. Som bystyrepolitikere er det viktig at vi lytter til dem, sier Bjercke, og nevner engasjement på Vålerenga, Ensjø, Løren og Huseby som eksempler.
– Hva om grunneierne her ikke er enige og sier at skal det bli park, får kommunen kjøpe tomtene?
– Nå tror jeg ikke vi skal forhandle i avisa. Men vi skal ha park her, slår Bjercke fast.
– Jeg tror at Avantor ikke bare tenker denne ene tomta, men hele Nydalen, legger han til.
Nøyaktig hvordan parken skal anlegges, må bli en dialog mellom planmyndighetene i Oslo kommune, og utviklerne, mener han.
– Men parken må ligge innenfor dette området, og disse to tomtene, sier Bjercke.
BU-nestleder Kraft understreker at hun vil ha parken i den fremste delen av området, mot Sandakerveien, for at den skal bli mest mulig tilgjengelig.
Håper på flertall
At flere partier også sier de vil støtte parkinitiativet, eller er på gli som en følge av påtrykk fra aksjonsgruppa, synes Bjercke er bra.
– Men det som skiller oss fra de andre, er at dette er et konkret forslag til løsning. Parken må inn som en rekkefølgebestemmelse i reguleringssakene. Og det må settes av omtrent 15 mål til den.
Han håper på støtte i bystyret for dette.
– Det vil være bra å få avklart dette nå, tidlig i planarbeidet, med tanke på den videre prosessen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!