Sagene Avis
Seksjonsheader
Seksjonsheader

«Venstre vil beholde fritt skolevalg i Oslo»

Foto: Oslo Venstre/Janina Lauritsen (arkivfoto)

DEBATT: «Vi mener friheten til å velge videregående skole er viktig, og at det ikke finnes grunnlag for å si at systemet øker forskjellene i skolen, snarere tvert imot.»

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 16:22

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) skriver at hun og det rødgrønne byrådet vil vurdere å avvikle dagens ordning med fritt skolevalg, fordi de mener systemet er urettferdig. Men å avvikle fritt skolevalg kan fort forverre de problemene hun ønsker å løse.

I dag kan alle ungdomsskoleelever i Oslo søke seg til den videregående skolen de ønsker, uavhengig av hvor i byen de bor. Syv av ti elever kommer inn på den skolen de ønsker, og ni av ti kommer inn på den linjen de ønsker. Det forteller oss at dagens ordning i all hovedsak fungerer etter hensikten.

Det finnes mange grunner til at elever velger å søke seg inn på en annen skole enn den som er nærmest der de bor. Noen ønsker å gå på en spesiell linje, mens andre ønsker å flytte til et annet miljø. Vi tror at elever lærer best på en skole der de trives. Ordningen med fritt skolevalg gjør at elever fra alle deler av byen, og alle typer miljøer, får mulighet til å samles og bli en del av nye fellesskap på videregående skole. Vi mener friheten til å velge videregående skole er viktig, og at det ikke finnes grunnlag for å si at systemet øker forskjellene i skolen, snarere tvert imot.

I debatten om fritt skolevalg er det gjennomgående argumentet fra Thorkildsen og det rødgrønne byrådet at ordningen skaper «A- og B-skoler». Evalueringen av tidligere perioder med geografisk opptak i Oslo, der man kunne søke med karakterer til eventuelle ledige plasser som ikke var fylt opp av elever fra nærområdet, viser imidlertid at den sosiale og etniske segregeringen i skolene økte.

Elevsammensetningen ble i liten grad endret, og det var i realiteten kun de elevene med aller høyest karaktersnitt som fikk velge skole. Dersom det rødgrønne byrådet fjerner fritt skolevalg i Oslo kan det i praksis bety at elever fra for eksempel Ammerud må jobbe enda hardere enn elever fra Nordre Aker for å komme inn på Nydalen videregående. Å fjerne fritt skolevalg kan dermed gi motsatt effekt av det byrådet ønsker.


Venstre er likevel alltid for ny kunnskap, og har derfor vært positive til byrådets utvalg som skal se på inntaksordningen. Det er alltid mulig å gjøre et godt system enda bedre. Selv om Venstre er tydelige på at det frie skolevalget må bestå, må vi også ha bedre løsninger for å sikre at de elevene som har behov for et spesielt tilbud, får det.

Debatten om fritt skolevalg er et sidespor når vi skal finne tiltak for å bedre Osloskolen. Venstres mål er en skole som utjevner sosiale forskjeller, og der flere fullfører. Da er det aller viktigste å prioritere ressurser til de skolene der mange elever sliter. For å forhindre frafall er det også avgjørende å legge opp til en skolehverdag som motiverer. En del av løsningen må da være å gi elevene mer valgfrihet, ikke mindre.

Vi håper derfor Inga Marte Thorkildsen følger sin egen resept, og ikke går inn for å avvikle fritt skolevalg før hun har et kunnskapsgrunnlag å ta beslutningen på.

Marit Kristine Vea, andrekandidat for Venstre til bystyret
Anna Dåsnes, ungdomskandidat for Venstre til bystyret

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...