Verdien av et godt ungdomstilbud kan ikke måles i penger

Sagene Rødts gruppeleder og representant i bydelsutvalget, Ingrid Kvamme Fredriksen, sier det er ungdommenes fortjeneste om driften av Ung Media sikres i 2020. Her er også brukere av Ung Media, Selma Berseth Gilbert (16), Elin Margareta Thommessen (18) og Amanda Roka (16). Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)
KOMMENTAR: – Det er ungdommenes fortjeneste at Ung Media nå får sikret full drift ut året, skriver Ingrid Fredriksen Kvamme (Rødt).
Publisert: 07.05.2020 kl 10:05
Sist oppdatert: 07.05.2020 kl 10:05
Jeg er veldig glad for at vi sammen med de rødgrønne partiene har sikret flertall for endring av budsjettet så Ung Media kan ha nok ansatte til full drift ut året. Som ungdommene og de ansatte har fått oss til å forstå, er det nødvendig med flere på jobb enn i dag for å fortsette å være et mangfoldig kulturhus for ungdom.
Vi hadde håpet at vi kunne få til å frede Ung Media enda lenger, og er spent på hva som blir utfallet når vi skal behandle ungdomssatsningen i bydelen fremover. Ung Media har fortjent ro etter mange runder med nedleggelsesforslag tidligere. Dette er en sak som har truffet meg sterkt personlig, som bibliotekar som jobber med barn og ungdom til vanlig. Når det er krisetid i lokalpolitikk er det lett å kutte i ikke-lovpålagte tjenester som kultur og ungdomstilbud.
Ofte vet man ikke hva et ungdoms- eller kulturtilbud har betydd før det er truet. Ungdommene har gjort en stor innsats for å vise oss akkurat hva vi risikerer å miste hvis Ung Media skulle måtte legge ned. Elin Margareta Thommesen kjente sinnet koke over da hun fikk beskjed om at tre ansatte ved ungdomskulturhuset må slutte, og at Ung Media kanskje skal slås sammen med UngMetro, og fikk satt saken på dagsorden.
Ungdommene har fortalt klart og overbevisende om hvorfor de hadde grunn til å føle at tilbudet var truet. De har skrevet leserinnlegg, snakket i BU-møtet, invitert lokalavisen til reportasje, laget et opprop som på kort tid hadde over 300 underskrifter og planlagt stor konsert som dessverre ble avlyst inntil videre på grunn av koronaen.
Det som har vært viktig for oss for å kunne komme Arbeiderpartiet i møte, har vært en enda tydeligere anerkjennelse av Ung Media som en viktig aktør i bydelen, som både bidrar med et godt ungdomstilbud, og er sentrale i forebyggingen av utenforskap. Dette er basert på dialogen vi har hatt med ungdommer og ansatte. Det samme er ønsket om å fremheve betydningen av gode og kompetente ansatte som har vært med og bygd opp dette fellesskapet gjennom mange år. Det har vært viktig å få med ungdommenes opplevelse og anerkjenne innsatsen de har gjort i denne saken. Og ikke minst å sikre at ungdommene blir inkludert i arbeidet med å planlegge Ungdomssatsningen videre.
Ting som dette er det nok få som er uenige i. Det kan virke selvinnlysende, men det er ikke det. Det har ungdommene selv vist oss. Bakgrunnen i denne saken er at ungdommene og de ansatte opplever at de ikke har blitt hørt. Ungdommene som bruker Ung Media har plutselig fått vite at ansatte de har knyttet seg til blir borte, og at stedet som betyr så mye for dem trolig ikke skal fortsette, og de har blitt sinte, fortvilet og lei seg. Så har de følt at opplevelsen deres ikke har blitt anerkjent, siden det ikke finnes noe vedtak om å legge ned Ung Media – de får vite at de ikke har noen grunn til å være urolige.
Jeg håper virkelig at ungdommene ikke er urolige lenger, og ikke trenger å være urolige lenger. At de blir tatt med på flere møter om endringene i ungdomssatsningen som diskuteres, at de blir lyttet til, tatt på alvor og får sjansen til å bidra med reell medvirkning i hvordan fremtidens ungdomstilbud skal bli i bydelen vår. Det gjelder ungdommene som bruker Ung Media, og andre ungdommer i bydelen vår. Ungdommene vet best hvor skoen trykker, og hva som trengs for å skape trivsel og tro på fremtiden, for å hindre utenforskap. I bydelen vår har vi et stort problem med frafall i skolen, og hvis man vil vite hvorfor det skjer er det naturlig å begynne med å spørre ungdommene.
En av dem som snakket i forrige møte i bydelsutvalget gjorde sterkt inntrykk på alle med sitt innlegg, og slo fast: «Hadde det ikke vært for Ung Media, hadde jeg vært kriminell». I dag jobber han selv med blant annet utsatt ungdom. Han har blitt en sånn voksen som forandrer liv for andre ungdommer. Det er noe som er vanskelig å få til, og som ikke kan måles i penger.
Ingrid Kvamme Fredriksen
Gruppeleder og BU-representant for Rødt Sagene
DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til meninger@sageneavis.no.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!