ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vet du hva ulingen betyr?

Foto: DSB

Klokken 12.00 onsdag 10. januar testes Sivilforsvarets tyfoner.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Tuting i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr «Viktig melding - lytt på radio», eller «Viktig melding - søk informasjon».

Men det er det bare halve befolkningen som vet.

En undersøkelsen som ble utført av Faktum Markedsanalyse for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap (DSB) i fjor, viste at 27 prosent tror signalet betyr "Flyalarm", 9 prosent tror det betyr "Faren over", mens 15 prosent svarer "Vet ikke".

– Tidligere rullerte man på å sende de tre varslingssignalene. De siste årene har man kun sendt signalet "Viktig melding - lytt på radio". Signalet betyr i praksis "søk informasjon". Det viktigste er ikke hvor du søker informasjon ved akutt fare, men at du faktisk gjør det, sa Jon Birger Berntsen i DSB, som er sjef for Sivilforsvaret, på Sivilforsvarets nettsider i fjor.

Tester 10. januar

Onsdag 10. januar er det igjen tid for den landsomfattende varslingsprøven. Signalet «Viktig melding - lytt på radio» vil lyde i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg.

ANNONSE

Dette er den første av to varslingsprøver som hvert år gjennomføres i januar og juni. Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier.

I fredstid kan slik varsling blant annet være aktuelt ved ulykker ved industrianlegg med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer.

Første test etter full DAB-overgang

Dette blir den første testen av Sivilforsvarets tyfoner etter at alle de riksdekknde radiostasjonene avsluttet sine FM-sendinger, og gikk over til DAB.

Nettstedet Lokalradio.no skriver at testen onsdag betyr at alle lokalradioer som er tilknyttet beredskapsavtalen skal videresende NRK Dagsnytt og påfølgende distriktsnyheter samtidig og uendret på sine frekvenser.

NRK vil også omtale dette i fjernsyn kvelden før, samt NRK radio og NRK tekst-TV samme morgen. Umiddelbart etter signalet er sendt vil NRK radio lese en melding angående testen, skriver Lokalradio.no.

ANNONSE

1250 anlegg

Rundt om i landet er det plassert cirka 1250 varslingsanlegg, som skal varsle befolkningen ved akutt fare.

– Anleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder, langs vei og jernbanelinjer hvor det fraktes farlig gods, og ved virksomheter som kan slippe ut giftige eller farlige kjemiske stoffer. Signalene når ut til omtrent halvparten av befolkningen, sier Berntsen på Sivilforsvarets nettsider..

Sivilforsvaret har i oppgave å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene. Politiet har ansvaret for å utløse varsling i fredstid.

Les mer om varslingssignalene på sikkerhverdag.no.

ANNONSE

LES OGSÅ:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE