Vi har testet «julesmaken av Sagene»
Sagene Avis har testet juleølen hos Sagene Bryggeri. Hva som er smaken av Sagene er vel ganske individuelt, men testens vinner er et godt alternativ, mener testpanelet.
Publisert: 06.12.2018 kl 16:00
Sist oppdatert: 06.12.2018 kl 16:07
SAGENE:Det bugner av juleøl både i matbutikk og på Vinmonopolet. Visste du at det selges over fem millioner liter juleøl fra butikkene hvert år?
Vi kan ikke teste alle typene for deg, men siden vi tross alt er lokalavisa, har vi valgt å teste noe av bydelens eget juleøl – fra Sagene Bryggeri.
Men hva smaker egentlig Sagene? Og hvordan kommer man frem til smaken?
– Sagene-smaken er udefinerbar. Men ølen er laget her på Sagene, det er det viktigste, mener daglig leder på Sagene Bryggeri, Knut Johannessen.
Bryggerimester Kristian Ivsett Johnsen forteller at de har tenkt at Sagene Bryggeris juleøl skal være et tyngre og mektig øl.
– Vi begynte med pils da vi startet opp bryggeriet. Målet var å lage en pils mer smakfull enn de andre i butikkhyllene. En som er litt mørkere enn konkurrenten, det må være litt smak i det. Vi kommer fra arbeiderbydelen, da må det være litt ordentlig. Pilsen henviser til det gamle arbeidermiljøet på Sagene, men de andre typene er mer vår «take» på det.
Fokus på smak
Lokalavisa fikk hjelp til å bedømme Sagenes eget juleøl av ølentusiastene: Ole Narverud, Hege Bjørnsdatter Braaten, Elisabeth Villanger og Karl Andreas Kjelstrup.
Panelet har først og fremst hatt fokus på smak.
Hvit jul
Dette er en litt kraftigere alkoholfri pils laget for julesesongen. Den har mer smak, siden det tross alt er høytid, forteller bryggerimesteren.
Alle i panelet er enige i at dette har mye smak.
– Denne drikker jeg gjerne opp, den har mye smak! sier Hege, noe Elisabeth sier seg enig i – i hvert fall til å være et alkoholfritt alternativ, mener hun. Ole mener ølet har den har den lille, bitre ettersmaken som en skikkelig pils. Karl Andreas syns denne enkelt og greit er god.
Rød jul
En lys Vienna-lager (4,7 prosent)
«Dette er en lett rødlig juleøl med større maltprofil. Et lagerøl, for å møte den kraftige maten julen tradisjonelt bringer med seg.» står den på nettsiden til Sagene Bryggeri.
– Ølet er litt mørkere fordi julematen gjerne er salt og kraftig. Men det er lettdrikkelig og hviler seg med den norske julematen. Og med dette kan du kose deg med julematen og akevitt uten at det blir så mange prosenter, forteller Johnsen videre.
– Denne er god! Noe er litt søtt og noe er krydret. Det er et lett øl man kan drikke flere av, mener Hege. Karl Andreas kan gjerne også drikke flere, og mener det smaker jul og minner om eplegløgg. Ole syns det er litt tynt på slutten, men til kraftigere mat vil det jo da ikke ta smaken vekk fra maten. Elisabeth syns det lukter jul.
Sterk jul
Bokkøl, tradisjonelt norsk juleøl (6,5 prosent)
– Dette er et tradisjonelt, norsk juleøl. Alle de gamle bryggeriene hadde gjerne bokkøl som sitt juleøl, så vi har hentet frem en tradisjon, sier Johnsen.
– Det er ørlitt bitterhet, men det er kjempegodt, sier Hege. Karl Andreas syns ølet har det litt tunge juleølpreget, men samtidig er det lettdrikkelig. Hele tunga fylles av smak! Akkurat som en god sterkøl skal være, det skiller seg ikke ut, er klassisk og smaksrik, mener Ole. Elisabeth syns det er kjempegodt og er akkurat slik hun tenker et juleøl skal være. Mange juleøl kan bli for voldsomme, men ikke dette!
Tannjul
Melkekstout med julesmaker (8 prosent)
«Sagene Tannjul er en stout, svart som julenatten. Norsk urkraft med gode julesmaker som sjokolade, appelsin, vanilje og en dash rom.»
– Tanken med denne var å gjøre mye. Å ha så mange smaker som mulig, uten at den blir rar og uoversiktlig, fortsetter Johnsen.
– Dette var litt tykkere, ja! Litt brent og bitter, men mye smak, mener Hege. Karl Andreas syns ølet er godt krydret og smaker sjokolade. Dette var det fart i, sier Ole, og slutter seg ellers til Karl Andreas. Hoi! Dette var kjempegodt, det smaker og lukter litt kaffe, sier Elisabeth.
Det kan jo bli litt mye juleøl, tung mat og klissete snop i løpet av juleferien, så det kan være godt å variere med noe annet. Testpanelet avsluttet derfor juleøl-testen med å smake på Sagene Amber Ale, IPA og Tropisk IPA.
Sagene Amber Ale
Litt fyldigere ale (4,5 prosent)
«Brygget på tysk og engelsk maltet bygg og de klassiske humletypene Cascade og Centennial.»
– Det her er veldig godt! syns Hege. Karl Andreas syns den er bitter, med en lang ettersmak. Ole er enig med Karl Andreas og Elisabeth syns denne er god.
Sagene IPA
Tradisjonell India Pale Ale (6,5 prosent)
«Brygget med tysk og engelsk maltet bygg og norsk hvete, balansert med Magnum og Cascade humle.»
– Lukter syrlig. Litt for bitter for meg, men absolutt ikke et dårlig øl, sier Hege. Mm, denne er god! sier Karl Andreas fornøyd, og Ole slenger seg på entusiasmen. Jeg syns ikke det er så bittert, jeg liker det. Men det er den bitre smaker jeg liker, da. Elisabeth syns ikke noe særlig om dette, hun foretrekker maltøl.
Sagene Tropisk IPA
«NEIPA» med mye tropiske fruktaromaer (4,7 prosent)
«Sagene Tropisk IPA er en Session IPA med lav bitterhet, og humle av tropisk karakter.»
– Dette er veldig godt, jeg trodde det skulle være mer smakstilsatt. Dette er nok også typisk godt om sommeren, mener Hege. Karl Andreas syns også dette er veldig godt, med en frisk, sommerlig og kraftig smak uten bitterhet. Ole syns det var friskt og godt, og mener det passer godt til desserten. Elisabeth forventet med lukt, og syns det smaker banan: - Ikke som jeg trodde, det er ikke helt min gate.
Testens vinner
Alle øltypene falt i smak hos flesteparten i panelet, men Karl Andreas, Hege og Elisabeth var enige i at testens vinner er Sterk jul. Ole likte den alkoholfrie Hvit jul best.
NB! Sagene Bryggeris håndverksøl brygges og tappes i Sagveien på Sagene, mens industriølet brygges i samarbeid med Arendals Bryggeri.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!