ANNONSE

– Vi kan ha kommunale leiligheter, men vi trenger ikke å samle alle på samme sted

Rama Jama Foto: Bydel Sagene

Rama Jama foreslår at kommunale boliger spres i private bygårder. – Da kan vi påvirke hverandre, da kan vi snakke norsk sammen, vi kan være på dugnad og få et nettverk som tilpasser fremtiden vår, sier hun.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2018 kl 07:06

ANNONSE

BYDEL SAGENE: I bydelsutvalgsmøtet 30. august, snakket lokalbeboer Rama Jama i åpen halvtime. Hun ville dele erfaringene hun har fått i de kommunale boligene hun tidligere har bodd i og fra der hun bor nå.

Sagene Avis skrev om Rama Jama etter en artikkel i Aftenposten. Hun var 15 år og analfabet da hun kom til Norge fra Somalia, men tok allikevel grunnskolen på tre år og videregående på ett.

Nå er hun 33 år, enslig forsørger for fem barn mellom syv og femten år og er en av de foreldrene i det somaliske miljøet som ikke har vurdert å dumpe barna i utlandet, selv om hverdagen til tider har vært alt annet enn lett. Hun er en av de somaliske kvinnene som viser hvordan man kan flytte fjell hvis man bare vil, og hun er en av dem som gjerne stiller opp for andre.

– Jeg har opplevd mye fantastisk og jeg er heldig som bor i et land hvor det finnes noe som kan tilpasses alle forskjellige mennesker og inntekter. Men det jeg har funnet ut som er en veldig stor ulempe og som stopper integreringen i Norge, er at det har blitt typisk at samme folk samles på samme sted. I min etasje bor det bare somaliere. Der er det lille Mogadishu, og ikke Oslo. Vi har kommet til Norge, vi må føle at vi bor i Norge, sa hun i bydelsutvalgsmøtet.

Kan ikke lære noe nytt

Det har sine fordeler med å ha en nabo som snakker samme språk, men det er snakk om integrering. Og det handler om å klare å bygge et nettverk, påpekte hun.

– Hvordan kan man bygge et nettverk når en etasje er med kun folk som kommer fra samme sted? Og et nettverk er den største veien til å få jobb, til å gå videre, til å kanskje bli inspirert til en ny utdannelse. Barna kan gjøre lekser sammen eller gå på fotball sammen, men hvis alle som bor på samme sted kanskje sitter og spiller PlayStation? Jeg mener ikke de gjør det, men de påvirker hverandre.

På det forrige stedet Jama bodde var det 11 leiligheter, og alle hadde innvandrerbakgrunn. Der hun bor nå har 23 av 400 innvandrerbakgrunn.

– Det betyr ikke at jeg syns det må være et så stort skille, men jeg ser det er en bevegelse. Det er mye lettere å være deg selv da. Når alle kommer fra samme land og har samme kultur og religion, da skjer det utrolig mye sosialkontroll. Da må du tilpasse deg etter naboen din og alle som er rundt deg. Hvem kan tilpasses Norge, hvem kan integrere seg når jeg er redd for at Amid eller Ahmed ser meg uten sjal? Jeg syns vi må ta den saken videre og gjøre noe med det, sa hun i åpen halvtime.

Foreslår å blande private og kommunale leiligheter

Problemet er at Oslo kommune kjøper store bygg med hundrevis av leiligheter. Da kommer plutselig folk fra samme land sammen, i stedet for at det er en god blanding der folk kan lære ulik kultur og muligheter av hverandre, mener Jama.

– Hvis de er fra samme sted, hva kan de da lære av hverandre? De har jo samme tilhørighet.Du blir påvirket av systemet og kulturen rundt deg. Du kan ikke bli inspirert til å ta en utdannelse du ikke hadde tenkt på, du får ikke vært med på dugnader og andre ting som er typisk norsk. Du går glipp av alt dette, sier hun til Sagene Avis.

Det kan også oppstå kriminalitet, mener hun. Hvis alle leilighetene er kommunale og det er mange barn som har foreldre med lite utdanning, kan det skje noe med barna.

– Hvis de ikke kan være med på fritidsaktiviteter og hvis ikke foreldrene alltid følger med, så kan de danne egne veier. De blir jo isolert fra samfunnet, de får ikke den samme tilhørigheten som andre. Men jeg vet det ikke er svart og hvitt der, heller.

Jama mener, hvis det er mulig, at kommunen heller kan kjøpe noen leiligheter i bygg der det også er private leiligheter. Da kan folk påvirke hverandre, snakke norsk sammen, være på dugnad og få et nettverk som bygger fremtiden.

– Dette er en hindring for integrering og inkludering. Folk snakker mye om integrering, da må man også tenke på hvordan folk samles. Integreringen banker ikke på døra, sier hun til Sagene Avis.