Sagene Avis

Naboer til utbyggingsplanene på Torshov:

– Vi kan ikke stille oss bak forslaget slik det er i dag

Usbl er utbygger av Soria Hage i den gamle helsestasjonen. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Vi kommer til å protestere på et bygg i Sandakerveien 33C som ser ut til å bli like høyt som vårt, om ikke høyere. Jeg kan ikke godta en utbygging i Sandakerveien 33 C som blir høyere enn eksisterende bygg, sier nabo Inger Stene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.07.2020 kl 13:00

TORSHOV: Utbygging av Green Park og Soria Hage har skapt reaksjoner blant beboere i nabobyggene. Det er spesielt høyden og bredden på utbyggingene som er problematisk for naboene.

Leilighetene i Green Park i Sandakerveien 52 ble lagt ut for salg i mai 2019. De 36 boligene er planlagt ferdigstilt i oktober 2021.

– Som styremedlem i Borettslaget Vogts gate 66 har jeg vært med å klage på utbyggingen av Sandakerveien 52 helt til Fylkesmannen. Vi har ingen uteområder og et flertall har ikke terrasser. Gamle Blystad fabrikker er fredet på Gul liste og Blystadvillaen og Soria Moria er et kulturhistorisk hele som må bevares for ettertiden. Dessuten ligger dette innenfor vernesonen for Akerselva miljøpark, forteller Stene.

Sandakerveien 33c, det er her Soria Hage planlegges. Til venstre ses Blystadvillaen, der Green Park bygges i forgrunnen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Byggingen av Green Park i Sandakerveien 52, rett foran Blystadvillaen er i gang, selv om det foreløpig bare er en byggegrop å se. Foto: Cecilie Sunde Lien


– Det er en tapt sak og ingenting å gjøre med. Vi har brukt alle hjelpemidlene vi har, men det er tungt å være inne i denne varmen med et enormt bråk og rabalder, sa Stene om utbyggingen, da Sagene Avis møtte henne i slutten av juni.

Usbl med nytt byggeprosjekt

I Sandakerveien 33C ønsker utbygger Usbl å rive den gamle helsestasjonen og parkeringsplassen mot Sandakerveien. Området skal erstattes av et leilighetskompleks og en hage. Usbl ønsker å etablere et uteområde for nabolaget. Usbl håper å kunne legge ut prosjektet for salg høsten 2020 eller våren 2021, og sender ut rammesøknad i løpet av juli.

Soria Hage i Sandakerveien 33C. Foto: USBL

– Det er lagt vekt på gode overganger mot tilgrensede nabobygg, og høydene avtrappes og tilpasses tilstøtende nabobebyggelse, sier Liv Krabbe Kyvåg, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Usbl.

– Vi har benyttet innspillene fra forhåndskonferansen med Plan- og bygningsetaten i videre prosjektering. Prosjektets høyder forholder seg til kommuneplanens bestemmelser, og vi har ivaretatt krav til tilstrekkelige leilighetsfordelingen, støy- og dagslysforhold, samt kommuneplanens arealdel og eksisterende bebyggelsesstruktur. Tiltaket vil ikke medføre vesentlig negativ virkning for miljø og samfunn, sier Kyvåg.


– Høydene avtrappes og tilpasses tilstøtende nabobebyggelse i nord og sør med en tilbaketrukket toppetasje. Gesimshøyde mot nabobygg i nord (Sandakerveien 39) foreslås på kote +90.8, som er kun 10 centimeter høyere enn dagens eksisterende bebyggelse. Gesims for inntrukket 7. etasje foreslås på kote +94,4. Maksimal kotehøyde til nødvendig takoppbygg for tilkomst til tak foreslås på kote +97.6, sier Kyvåg.

Naboene er misfornøyde

Borettslaget har ønsket en ny vurdering av den foreslåtte bredden og høyden av Soria Hage.

– Vi i Vogts gate 66 borettslag ønsker å uttrykke vår undring og uenighet ved måtene byggeplanene er fremlagt. Vi er i utgangspunktet positive til utvikling av nærområdet, men finner måten A-Lab (Usbls arkitekt, journ.anm.) foreslår å bygge ut Sandakerveien 33C vil påvirke området og vårt borettslag negativt i større grad enn positivt, skriver borettslaget.

– Vi ønsker også å poengtere at bygget baserer seg på dagens bygningskropp, sier Usbl Foto: USBL

– Vi noterer at det er gjort et forsøk på å holde fasadehøyden ut mot Sandakerveien uendret. Vårt
borettslag deler derimot vår sør-vestlige fasade med S33C’s (Sandakerveien 33C) nord-østlige fasade, og den foreslåtte økningen i høyde på 5,7m (3,6m på nord-østlig fasade såvidt vi kan lese ut av fremviste tegninger) vil oppleves som en vesentlig forringing av lys-, luft- og utsynsforhold fra våre beboere, skriver borettslaget.


Nabo Inger Stene er svært misfornøyd med de mange byggeprosjektene på Torshov. Foto: Privat

– Beboere hos oss har tidligere vært i kontakt med Byråd Hanna Marcussen som da uttalte at nybygg på S33C-tomta ikke skulle bli høyere enn dagens bebyggelse. Vi kan forstå at en ønsker å videreføre den moderne fremtoningen til S33C og ikke for enhver pris 'etterligne' omkringliggende arkitektur, men kan ikke forstå annet enn at økning i høyde og bredde på S33C vil påvirke fremtoningen til de gul-listede byggene som deler en karakteristisk stil og historie. Dette forsterkes av at 'Green Park' allerede er godkjent med økt høyde og trukket helt ut til fortau på motsatt side av Sandakerveien.

Søkt om dispensasjon

Naboene har uttrykt at Usbl har søkt om dispensasjon fra kravet om en fire meters branngrense til nybyggingen. Naboene sier bygget deres er på Gul liste og vil øke brannfaren betraktelig når bygget endres fra kontorbygg til boligbygg.

Sirkelen markerer Sandakerveien 33C, hvor Usbl skal bygge Soria Hage. Den stiplede firkanten markerer området Green Park bygges (Sandakerveien 52). De gule byggene er på Byantikvalrens gule liste, mens orange viser vernede kulturminner, slik som Blystadvillaen med hage midt i bildet. Foto: Riksantikvaren/Byantikvaren

– Det stemmer at det er søkt om en dispensasjon fra avstand til nabogrense. Formålet bak bestemmelsen det dispenseres fra er blant annet brannvernhensyn og behovet for å sikre lys og luft mellom bygg og en viss avstand mellom nabobebyggelse. Brannsikkerheten er ivaretatt i prosjekteringen. Bygningen er plassert i nabogrensen mot Sandakerveien 39 og Trøndergata 8, slik at det må etableres brannveggskiller mot nabo, svarer Kyvåg i Usbl.


– Fokus Rådgivning har utarbeidet en rapport som beskriver de ytelseskrav og hovedtrekk som er gjeldende for brannsikring i tiltaket. Det nye bygget vil forbedre brannsikkerheten mot borettslaget i Vogts gate 66, da dagens krav til brannsikkerhet er betraktelig økt i forhold til hva som var gjeldende da eksisterende bygg ble bygget.

Illustrasjonen viser hvordan Usbl vil avtrappe bygget. Foto: USBL

– Spekulativ oppførsel

Naboene opplever at Usbls spekulerer i tidsunktet ved utsendelse av nabovarsel i sommerferien, da mange av beboerne ikke har fått anledning til å uttale seg om varselet.

– Nabovarselet ble sendt ut 15. juni og ble sendt elektronisk gjennom Altinn, som er således effektivt og lett tilgjengelig. Myndighetskravet er 14 dagers frist, og vi anser dermed dette som tilstrekkelig og i god tid før fellesferien og før rammesøknad sendes inn, sier Kyvåg.

Utbyggingen av Green Park har allerede skapt reaksjoner i nabolaget med tanke på støy, støv og bråk.

– Hvordan vil Soria Hage bli tatt i mot?

– Prosjektet vektlegger høy estetisk kvalitet og vil tilpasses sitt bygningsmiljø i form og volum. Det er lagt vekt på gode overganger mot tilgrensede nabobygg, og høydene avtrappes og tilpasses tilstøtende nabobebyggelse i nord og sør, sier Kyvåg.

– Soria Hage vil bidra til å aktivisere, styrke og forlenge det eksisterende grøntdraget i området, samt etablere et frodig og solfylt uteoppholdsareal med kvaliteter som både beboerne og omgivelsene vil kunne ha glede av, legger hun til.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...