ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Føler de ikke blir tatt på alvor:

– Vi kan ikke tørke tårer fra to meters avstand

FORTELLER OM SIN HVERDAG: Anita Remmen i Margarinfabrikken barnehage forteller om de ansattes hverdag. De føler seg ikke tatt på alvor. Foto: Hanne M. Wold

– Vi kan ikke jobbe med munnbind og vi kan ikke gjemme oss bak et pleksiglass. Vi jobber med små mennesker som trenger et fang og nærhet. Vi er mange som føler at politikerne lever i en annen virkelighet enn den vi føler på i hverdagen, sier pedagogisk leder i Margarinfabrikken barnehage.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BJØLSEN: Sagene Arbeiderparti inviterte i forrige uke til et digitalt møte, med medlemmer, Margarinfabrikken barnehage og Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo.

– Pandemien varer og rekker, og enkelte yrkesgrupper står på og sliter seg gjennom pandemien til de er helt på smertegrensen. Derfor ville vi lytte til deres arbeidshverdag, om rettigheter og vilkår er ivaretatt, sier leder av Sagene Ap, Ragnhild Sjoner Syrstad, til Sagene Avis.

Hun sier de fikk seg noen overraskende nyheter i møtet.

– Det er et veldig svakt smittevern for barnehageansatte, de kan ikke gå med fullt smittevernutstyr, men er i nærkontakt med barn hele dagen. De ansatte i dag er redde for å gå på jobb og det er ikke nok folk å rekruttere, sier hun og fortsetter:

– De rapporterer om en krevende koronahverdag hvor kollegaer blir syke og får langvarige mén av korona. De ansatte kan ikke bruke munnbind, og trøst og omsorg funker ikke på to meters avstand. Smittevernsveilederen fra myndighetene er ikke tilpasset deres virkelighet, det er en skrivebordsøvelse hvor de ansatte og tillitsvalgte i barnehagene ikke har blitt rådspurt.

ANNONSE

– Ikke mulighet til å holde avstand

Pedagogisk leder i Margaringfabrikken barnehage, Anita Remmen, deltok i møtet. Hun sier til Sagene Avis at dette ikke bare er Margarinfabrikken barnehage og Bydel Sagenes problem, men at det er et problem som gjelder alle.

– Barnehagene har ligget på topp i smittestatistikken en god stund. Det vi har å hjelpe oss med er håndsprit. Du kan ikke trøste en ettåring på to meters avstand. Du kan ikke tørke tårer på to meters avstand. Det er små unger og de trenger fysisk nærhet, et fang og at noen koser med dem, at de har noen som tørker snørr og tårer. Det er ikke noe vi har mulighet til å holde avstand fra, sier Remmen til lokalavisa.

Hun mener at når folk tenker på rødt nivå i barnehagene, så tenker mange på hvordan det var med rødt nivå for et års tid siden. Da var det stabilt, med lite sykdom og lite fravær. I dag har vi et virus hvor absolutt alt kan være et symptom på korona, sier hun.

– Har du vondt i magen, vondt i hodet, hoster eller nyser, har vondt i kroppen - hva som helst. Det gjør at man har et veldig høyt fravær i barnehagen. Folk er borte, venter på testen og svaret, folk er borte i hvert fall to dager hvis det er mistanke om korona.

ANNONSE

I vinter var en hel etasje stengt i nesten en uke og hele barnehagen ble stengt i tre dager, for å få kontroll på et smitteutbrudd. Da fikk de ansatte et nytt forhold til pandemien. Da var det slutt på lite smitte i barnehagen.

– Folk som ble syke rundt jul er fremdeles ikke 100 prosent tilbake på jobb. Da så vi at det kommer nærmere oss også.

De ansatte i Margarinfabrikken barnehage deltok i Sagene Arbeiderpartis medlemsmøte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

– Kan ikke kun ha fremmede vikarer

Det har også vært perioder hvor det har vært tomt for vikarer i byråene. Barnehagen har manglet den stabiliteten og den forutsigbarheten man ønsker for barna, ansatte og foreldrene, fortsetter Remmen.

Men plutselig kan det også være så mange vikarer i barnehagen at de ansatte tenker det ikke er forsvarlig å holde åpent.

ANNONSE

– Vi jobber med småbarn. Du kan ikke sette tre fremmede vikarer til å ta imot unger og foreldre som de ikke kjenner. Vi har følt litt på at beslutningsmyndigheten for når det er forsvarlig å stenge en avdeling eller ikke, har ligget ganske høyt oppe. Nå har den kommet litt lavere ned.

Hun påpeker at barnehagene ikke stenger for å være ekle mot foreldrene som trenger å dra på jobb.

– Vi stenger fordi vi tenker det ikke er greit for de barna som er igjen i barnehagen. Det er ikke bestandig man føler at alle har like stor forståelse for det.

Føler seg ikke tatt på alvor

Remmen er ganske så overbevist om at de som har skrevet veilederen for smitte i barnehagene ikke har satt sin fot i en barnehage på ganske lenge. Hun viser til at det blant annet står at det er få som blir smittet i barnehagene og at de ansatte i risikogruppene stort sett får milde symptomer.

– Det blir veldig nedlatende, føler jeg. Det er nok mange som føler at vi ikke blir tatt på alvor. Vi ser jo at det ikke er så mye vi kan gjøre, vi kan ikke jobbe med munnbind og vi kan ikke gjemme oss bak et pleksiglass. Vi jobber med små mennesker som trenger et fang og nærhet. Jeg tror vi er mange som føler på at når man har sagt noe om det, har politikerne vært litt sånn «uff, men nei, det er ikke så mye smitte i barnehagene», i stedet for at de forstår at vi har det er utfordrende. Vi er mange som føler at politikerne lever i en annen virkelighet enn den vi føler på i hverdagen.

ANNONSE

Remmen syns det var helt fantastisk å få en invitasjon til Aps medlemsmøte, og de var aldri i tvil om de skulle si ja til å delta. Og i møtet så de hvor like politikerne faktisk vet om barnehagens hverdag, spesielt i koronatiden.

– Det var noen som spurte om vi får risikotillegg, siden det ikke er særlig smittevern i barnehagen. Jeg vet ikke om det finnes risikotillegg i barnehagene, sier hun og ler, før hun fortsetter:

– Det er noen ting veldig mange andre arbeisplasser tar for gitt. Mens vi i barnehagen, vi «jobber bare med barn», så det er ikke så farlig med oss liksom ...

Ønsker besøk av byråd og minister

Remmen tenker møtet var en veldig god start. Men nå håper hun flere politikere tar kontakt. For at politikerne skal ha peiling på hva de snakker om, må de snakke med dem som faktisk jobber i barnehagen, sier hun.

– Jeg ser at både kunnskapsministeren og Utdanningsdirektoratet prater så høyt over barnehagenivå at de ikke egentlig vet hva de snakker om.

Hun mener det hadde vært en drøm å fått for eksempel byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, eller kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby på besøk.

– Da kunne de virkelig fått se hvordan det er i en hverdag i barnehagen, og ikke bare på papiret. De snakker teori og vi snakker praksis.

– Bekrefter det vi allerede vet

Berit Elisabeth H. Tevik, leder for Fagforbundet Barn og oppvekst Oslo, var også til stede i møtet.

– For oss som fagforening så er det veldig gledelig og ikke minst viktig at de folka som er valgt for å ta kloke beslutninger for kommunens innbyggere, og ikke minst ansatte, lytter. Så da forespørselen kom takket vi selvsagt ja. Det var et fint møte hvor jeg opplevde at representantene fra Sagene Ap var oppriktig interessert i de ansattes arbeidsvilkår under pandemien, sier hun til Sagene Avis.

Når det kommer til uttalelsene fra de ansatte i Margarinfabrikken barnehage, er dette tilbakemeldinger Fagforbundet har fått over lengre tid fra flere steder i Oslo.

– De bekrefter det vi allerede vet. Det er en krevende hverdag. Veldig krevende, sier hun.

Fagforbundet mener bemanningen i barnehagene er for lav i en normalsituasjon. Pandemien har bare understreket dette mer.

– Det trengs flere folk og hender. Anerkjennelsen og respekten for de som faktisk tar vare på framtida vår må på plass.

– Nå nå det være barnehageansattes tur

Ap-leder Syrstad sier det for Aps del er helt elementært at de ansatte og tillitsvalgte tas med på råd i utformingen av smittevernveilederen.

– Det må på plass en ekte, reell involvering av dem som vet hvor skoen trykker – de ansatte selv.

Syrstad sier dette var et viktig møte og at politikerne skal følge opp.

– De ansatte rapporterte at bygningene ikke er konstruert for en pandemi, de burde hatt flere rominndelinger og alle rommene brukes for å lage nye kohorter. Pauserommet har måttet vike og stellerommene er knøttsmå. Det er 48 barn på ett og samme stellerom. Vi må ta lærdom av dette og forbedre barnehagepolitikken fremover.

Arbeiderpartiet har utarbeidet fem grep for det de mener vil føre til en bedre barnehagehverdag:

  • Tillitsvalgte og ansatte må tas med på råd når smittevernveiledere utvikles
  • De ansatte må få opplæring i å rapportere avvik slik at smittevernet kan etterleves
  • Bemanningen må øke og minst halvparten må være pedagoger
  • Andelen fagarbeidere må øke
  • Sårbare barn må få støtte, også når pandemien er over

– Nå må det være barnehageansattes tur! sier Syrstad til Sagene Avis.

Leder av Sagene AP, Ragnhild Sjoner Syrstad Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE