Sagene Avis

Grünerløkka trenger barnehage, byrådet peker på Torshovdalen:

– Vi kan ikke utsette ungdommene for å være uten tilbud i 2,5 år

Byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap spør om mulighet for å få låne Torshovdalen aktivitetshus til barnehage. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

En av Grünerløkkas barnehager trenger midlertidige barnehageplasser og byrådet etterspør mulighet for å kunne kunne bruke Torshovdalen aktivitetshus. Men da utgår ungdommenes tilbud, noe lokalpolitikerne ikke vil gå med på.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2021 kl 21:25

TORSHOVDALEN: Bydel Sagene har fått en henvendelse fra byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap (OVK) der det forespørres mulighet for bruk av Torshovdalen aktivitetshus til midlertidige barnehageplasser.

Sophies Minde barnehage i bydel Grünerløkka skal etableres permanent og rehabiliteres, og de har behov for å finne erstatningsplasser for 15 avdelinger i ca. to år. Bydel Grünerløkka ønsker erstatningsplasser nærmest mulig, og Omsorgsbygg Oslo KF (OBY) og bydel Grünerløkka har foreslått Torshovdalen aktivitetshus i Vossegata, i tillegg til Tåsenløkka barnehage i Bydel Nordre Aker.

Det vil da si at ved et eventuelt utlån, må Torshovdalen aktivitetshus ut av bygningen. Bygningen må da også eventuelt rehabiliteres, da den er i dårlig stand og ikke er utformet for å kunne ivareta nødvendige funksjoner for barnehagedrift. Med tiltak før og etter at barnehagen har brukt lokalet, vil varigheten da bli ca. 30 måneder.

– Veldig kritiske til utlån

Bydelsdirektør Morten Sanden skriver i saksfremlegget at bydelen vil, så langt det er mulig, tilstrebe å erstatte det ordinære klubbtilbudet i Torshovdalen på de andre arenaene bydelen disponerer. I praksis vil dette innebære at det etableres utvidede/økte tilbud om klubbkvelder i bydelens øvrige klubblokaler.

Men det vil ikke være mulig å relokalisere aktivitetene med tilhold i eller knyttet til verksted/garasjen i Torshovdalen. Disse aktivitetene vil derfor for en stor del måtte utgå i perioden for rehabiliteringen.


Det ble mandag 12. april kalt inn til et ekstraordinært møte i Bydel Sagenes arbeidsutvalg (AU). Samtlige partier uttrykte sin skepsis til å frata ungdommene aktivitetstilbudet.

– MDGs gruppe er veldig kritiske til å låne ut Torshovdalen aktivitetshus til barnehage, fordi dette er et veldig viktig tilbud til ungdom i bydelen. Vi mener det vil sende et feil signal. Vi er midt i en pandemi, og selv om det har blitt tatt hensyn til ungdommene, er det ungdommene som har lidd mest. Å ikke ha tilbud på to år er veldig alvorlig for 15-åringer. Vi mener også stedet ikke egner seg for barnehage, fordi uteområdene har treningsapparater i tillegg til skaterampe. Mest sannsynlig vil disse utgå, fordi det vil være krav til uteområde og inngjerding, sa bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG).

Bydelsadministrasjonen deler OVK/OBY sin vurdering av at bygningsmassen i Torshovdalen er i behov av omfattende rehabilitering, og har i en årrekke jobbet opp mot og med Omsorgsbygg med dette som mål. Prosessen med rehabilitering ble i 2019 tatt helt frem til ferdig tegningsgrunnlag/prosjektering, men stoppet da helt opp grunnet manglende finansiering/prioritering hos OBY, skriver bydelsdirektøren i saksfremlegget.

Samtlige av AUs politikere er enige i at det er et stort behov for oppussing av Torshovdalen aktivitetshus. Men likevel mener de prisen for å få et oppusset ungdomshus i fremtiden er for høy nå, og at de ikke kan utsette dagens ungdom for å være uten tilbud i 2,5 år.

– Vi mangler tilbud og da kan vi ikke innskrenke de få tilbudene vi har, uavhengig av behov for oppussing. Det frister jo, men når noe blir oppusset til barnehage vil det også ha behov for endringer for å kunne være egnet til ungdomstilbud. Hvor smart, ressursmessig, er det å bruke noe til barnehage for så å endre det til ungdomshus? sa Asfaha.

Vil verne om garasjen

Alle partirepresentantene mente de har fått for lite informasjon om hva som vil være mulig å opprettholde av dagens tilbud i Torshovdalen aktivitetshus. Derfor mente politikerne det er vanskelig, på dette tidspunkt, å skulle si ja til utlån.

– Men det kommer frem at garasjen ikke kan videreføres. Det må vi finne en løsning på, det er et kjempeviktig tilbud for ungdommene våre. Selv om gulroten er oppusset lokale, så hjelper ikke det ungdommene som er unge nå, og som vil ha et tilbud så raskt det lar seg gjøre med færre smitteverntiltak enn vi har nå, sa Gry B. Larsen (SV).

Linn Skyum (V), som deltok i sitt aller siste politiske møte i Bydel Sagene, påpekte at man ikke ønsker å si nei når det er snakk om barnehagebarn som trenger plass. Men det må man nesten i denne saken, sa hun.

– Hadde vi hatt en grundig sak med et fullverdig, stabilt alternativ for ungdommene og de ansatte, hadde det vært noe annet. To år er lenge når man er ungdom, de to årene er gjerne den tiden man bruker på ungdomsklubb. Og det er vanskelig å gjenopprette tilbud etter stenging og flytting, det vil skape en uforutsigbarhet. Det er også kjipt at verkstedaktivitetene utgår.


Stemte nei

Det ble enstemmig vedtatt å, på nåværende tidspunkt, si nei til utlån av aktivitetshuset:

«AU avslår forespørselen om utlån av Torshovdalen aktivitetshus til barnehageformål, da risikoen ved å ikke ha et ungdomstilbud på stedet i 2,5 år vurderes som for høy.»

– På nåværende tidspunkt må bydelen si nei til utlån av de lokalene, tenker jeg. Så får eventuelt byrådsavdelingen komme tilbake, så ser vi om det kanskje er forhandlingsgrunnlag. Men nå er svaret pent og høflig nei takk, sa Jørgen Foss (Ap).

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...