Sagene Avis

SEKSUALITETSUNDERVISNING: Nasra Shuriye, Satyar Mardan, Maya Snellingen, David Cabrera og Moad Bouzidi i 10. klasse på Nordpolen skole, fikk prøve Sex og Politikks nye undervisningsmateriell. Foto: Janina Lauritsen

Seksualundervisningen blir «ny»:

– Når de lærer mer av «Sex Education» enn på skolen!

– Vi likte at vi kunne snakke fritt om oppgavene, uten at det blir kleint. Dette er ikke temaer vi vanligvis snakker om i undervisningen, sa tiendeklassingene på Nordpolen skole.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2020 kl 16:21

NORDPOLEN SKOLE: Uke 6-teamet i Sex og politikk og Kunnskapsdepartementet besøkte i dag Nordpolen skole, for å teste den nyeste utgaven av seksualitetsundervisning. Sex og Politikk har utviklet og tilbudt materiell til undervisning om seksualitet i grunnskolen og videregående opplæring siden 2010, og står blant annet bak «Uke 6», det mest brukte seksualitetsundervisningsmateriellet i Norge.

– Mange skoler gjør en kjempejobb, men vi vet at denne undervisningen varierer veldig. Når elevene sier de lærer mer av å se på Sex Education (Netflix-serie, journ.anm.) enn de gjør på skolen, da må vi gjøre noe, sa statssekretær i Kunnskapsdepartementet Anja Johansen (V), til tiendeklassingene.

Hun er veldig glad for at i de nye læreplanene er kompetansemål knyttet til seksualitet, kropp, kjønn og grensesetting en del av de tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring, har hun tidligere sagt i en pressemelding.

Uke 6

Uke 6 er et alderstilpasset undervisningsopplegg som omhandler temaer som kropp, kjønn, identitet, følelser og seksualitet, og er direkte knyttet til relevante kompetansemål for grunnskolen fra 1. til 10. trinn. Øvelsene er klare til bruk og angir kompetansemål, tidsbruk, beskrivelse av gjennomføring og tips til underviseren. Undervisningsopplegget er gratis tilgjengelig for nedlastning gjennom hele skoleåret og finnes på bokmål, nynorsk og samisk.

Med økonomisk støtte fra Helsedirektoratet og Utdanningsdirektoratet og fra i år også Sametinget har Uke 6 i løpet av ti år vokst til å bli landets mest brukte opplegg for seksualitetsundervisningen, med over 40 prosent av norske grunnskoler registrert i forrige skoleår. Ni av ti av de som har brukt Uke 6 vil anbefale materiellet til en kollega. Uke 6 lages og tilbys av Sex og Politikk.

Kilde: Sex og Politikk

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Må få diskutere og være åpne

I skoleåret 2020/21 trer fagfornyelsen i kraft i den norske skolen med nye fagplaner for alle trinn. Uke 6-opplegget har derfor gjennomgått en fornyelse i tråd med nye læringsmål, og er blitt mer oversiktlig.

– Det er en god nyhet at det innføres nye læreplaner. Men de nye har vi fornyet seksualitetsundervisningen. Læreplanen setter rammer og mål, men det er ikke oppskriften på god undervisning. Det handler om hvordan læreren planlegger og gjennomfører, og at dere får et rom dere kan diskutere og være åpne. Der kommer Sex og Politikk inn, sa Johansen på Nordpolen skole.

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Anja Johansen (V) Foto: Janina Lauritsen


– Barn og ungdom vil ha mer kunnskap om det som handler om seksualitet og kropp. Seksualitet kan være vanskelig å jobbe med i klasserommet, både for elever og lærere. Det har skjedd mye med hvordan skolen jobber med seksualundervisningen. For noen generasjoner siden var det bare om hvordan forplantingsorganene fungerer, man snakket ikke om grensesetting og lyst, fortsatte hun.

– Bra å få delta selv

De nye læremidlene består av syv temahefter som inneholder en variasjon av øvelser. Alle undervisere og elever er forskjellige, derfor prøver Sex og Politikk å gjøre det så enkelt, gøy og trygt som mulig. Temaheftene er om idealer, normer og forventninger, kroppen, relasjoner og følelser, identitet, sex og prevensjon, grenser og lover og seksuelle rettigheter.

Elevmentorene i valgfaget innsats for andre, ble satt i grupper og prøvde øvelsene i det nye ungdomsskoleopplegget. De svarte på spørsmål som hvilke normer de tror turister reagerer på i Norge, hvordan normer kan hindre oss i å være oss selv, hvordan normer påvirker kroppsideal og selvbildet, og hva som påvirker barn og ungdom mest.

Elevene var stort sett enige i at sosiale medier påvirker unges kroppsideal og selvbilde i størst grad. Der ser man kropper som er redigert, i tillegg til at det ofte er kjendiser med mer ressurser, i tillegg til at man kan påvirkes av antall likes.

- Det nye opplegget er veldig fint. Vi likte at vi kunne snakke fritt om oppgavene, uten at det blir kleint. Dette er ikke temaer vi vanligvis snakker om i undervisningen, men her kan alle snakke om meningene sine. I undervisningen pleier vi å gå rett på kroppen, sier tiendeklassingene Nasra Shuriye, Satyar Maradan, Moad Bouzidi, Maya Snellingen og David Cabrera, til Sagene Avis.


Elevene syns det er ekstra fint å få frem ulike perspektiver og at de fikk lov til å snakke fritt, uten å måtte sitte og høre på læreren.

Julie Degen Abraham-Stø, Faduma Sara Mohammed, Ingeborg Eriksen, Angela Kristoffersen og Sara Schei. Foto: Janina Lauritsen

– Dette var bra. Det var annerledes, med mer refleksjon. Veldig mye av seksualundervisningen har vært om kjønnssykdommer, det er bra at vi nå kan reflektere mer og ikke bare høre etter – da går det bare inn det ene øret og ut det andre. Det er enklere å lytte og lære, når man gjør noe praktisk. Og når vi får være en del av det selv, så tør vi å si mer, sier Julie Degen Abraham-Stø, Faduma Sara Mohammed, Ingeborg Eriksen, Angela Kristoffersen og Sara Schei til Sagene Avis.

Daglig leder i Sex og Politikk Tor-Hugne Olsen og rektor Silje Nilsen. Foto: Janina Lauritsen

Tiendeklassingene diskuterte temaene i det nye undervisningsmateriellet. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...