Sagene Avis

Den tysk-norske skolen:

– Vi kommer ikke i siste minutt, vi har jobbet med dette i syv år

DEN TYSK-NORSKE SKOLE: Rektor Oliver Schaefer, styremedlem Sezer Subasi, prosjektleder bygg og sponsoring Kari Kvam og styreleder Knut Kroepelien. Foto: Janina Lauritsen

Den tysk-norske skolen ønsker seg inn i Sandakerveien 24 D neste skoleår, og enda flere forsinkelser i planene vil være kritisk for skolen. Men de er ikke Sagenes problem, de er selv ansvarlige for å finne en løsning, sier de.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2020 kl 16:48

MYRALØKKA: Den tysk-norske skolen trenger nye lokaler fra neste vinter, og ønsker å flytte inn i Myrens verksted i Sandakerveien 24 D. Prosjektet har dårlig tid, fordi skolens eksisterende leiekontrakter er i ferd med å utløpe. Byutviklingsbyråden har derfor bedt Plan- og bygningsetaten om å prioritere saksbehandlingen slik at fremdriften blir best mulig, og tar høyde for Den tysk-norske skoles behov for raske avklaringer.

Skolen vil i første omgang flytte inn i de eksisterende lokalene neste vinter, med 215 barn på barnetrinnet og i barnehagen, og trenger derfor dispensasjon fra reguleringsplanen for å drive undervisning i lokalene som i dag er kontorer. I neste trinn ønsker de et nybygg for å få plass til alle skolens elever fra 2022, i underkant av 600 barnehagebarn, elever og ansatte.

I de tidligere sakene som er skrevet om Den tysk-norske skolen, kommer det frem at plan har vært å flytte inn allerede til sommeren i år, men dette vil allikevel ikke ikke bli gjennomførbart. De er nødt til å flytte i en skoleferie, da de trenger tid til omstilling av timeplan, flytting av møbler og lignende og tid til å få godkjent barnehagens lokaler. Derfor blir innflyttingen tidligst januar 2021, når den Den tysk-norske skolens kontrakt for lokalene i Pilestredet 75 C går ut. For øvrig går leiekontrakten for skolens andre lokaler i Sporveisgata går ut i 2022.

Les mer om flyttingens to trinn i denne saken

Sagene Avis har også tidligere skrevet om flere som er skeptiske til planene, ettersom oppføring av et nytt bygg vil skje innenfor 20-metersgrensen til Akerselva, hvor det er byggeforbud. Det er også frykt for at skolen skal legge beslag på deler av friområdet på Myraløkka. Også Oslo Elveforum har reagert på planene.

– Vi må jobbe med miljøhensynet

Grøntområdene og Akerselva på Myraløkka har vært et tema som har skapt diskusjoner i denne saken. Dette mener Den tysk-norske skolen er viktig.

– Diskusjonen om miljøverdier er viktig å håndtere på en god måte, det tar vi med oss. Vi må jobbe ordentlig med miljøhensynet, og vi respekterer 20-metersgrensa, sier styreleder Knut Kroepelien.

I bydelsutvalget 13. desember, ble det forelagt to vedtaksforslag. Et fra Rødt, som uttrykte støtte til arbeidet Den tysk-norske skole gjør, men som likevel var en innsigelse på den foreslåtte byggesaken og detaljreguleringen. Rødts forslag falt med partiets to stemmer, og det ble heller fremmet et forslag fra MDG, Arbeiderpartiet og SV, som ønsker Den tysk-norske skolen velkommen til bydelen.

Politikerne sier likevel at de opplever prosessen som en hastebeslutning, og at de primært vil omregulere delen av tomta som er foreslått med nybygg, tilbake til grøntområde. BU aksepterer imidlertid at skolen forholder seg den vedtatte reguleringen, som sier at det kan bygges der det står bygg i dag.


Styrelederen mener det er veldig positivt at bydelsutvalget anerkjenner at det er en regulering som tillater nybygg på tomta. Det har også vært utganspunktet i planleggingen.

– Dette er et stort prosjekt vi har jobbet med lenge. Det er to år siden vi var på tomta for første gang. Dette har vært en trang fødsel.

– Vi er ikke Sagenes problem

Det begynner å haste for Den tysk-norske skolen, på grunn av plassmangel og utgående kontrakter som ikke kan fornyes.

– Hva vil en forsinkelse bety for dere?

– Vi har lenge ventet på en avklaring. Vi har hele tiden gått fra sak til sak, og vi er i en situasjon hvor forsinkelser er kritisk. Vi er avhengig av en god og ryddig prosess, og det er viktig for oss med rask fremdrift, vi er avhengig av at trinn 1 settes i gang i 2020. Når kontrakten vår her går ut, er vi i en sårbar situasjon.


Den tysk-norske skole mener det er viktig å få frem at de ikke er Sagenes problem. De er selv ansvarlige for å finne en løsning, men de har, som tidligere skrevet, ikke startet denne prosessen nå.

– Vi kommer ikke i siste minutt. Vi har jobbet med å finne en ny lokasjon i syv år, men det er ikke lett å finne et sted med nok uteplass, sier styrelederen og fortsetter:

– Det vi jobber med på tomta er innenfor reguleringen. Alle er enige om enten kontorer eller en levende skole, det er det diskusjonene gjelder. Så må vi optimalisere grøntverdiene – hvis vi får en rammetillatelse i tråd med det som ligger der, snur vi oss rundt og diskuterer dette.

TRANGT: Dette lille klasserommet er skolens «gymsal» Foto: Janina Lauritsen

Vil samarbeide med nærskolene

Skolen ønsker å erstatte det eksisterende lager-/garasjebygget som ligger sør-øst på tomten, med et nytt skolebygg i to til tre etasjer.


– Dette skal utformes så det blir så lite fotavtrykk som mulig, vi er i tett dialog med Bymiljøetaten. Med det nye bygget økes tilgjengeligheten til elva, og det blir mer liv, mener Kroepelien.

Bydel Sagene ønsker flere skoler, og i budsjettforslaget viser de til at det er flere niåringer som flytter fra bydelen, enn til, påpeker han. Og hvis alt går etter Den tysk-norske skolens plan, vil dette bli bydelens eneste videregående skole.

– Og det har jo vært et uttrykket mål fra bydelen.

Den nye skolen i Treschows gate 16, som kommer på andre siden av brua for Sandakerveien 24 D, er planlagt ferdig i 2024. Den tysk-norske skolen ser ingen problemer med å havne så tett innpå en annen skole.

– Vi er veldig positive til det! Vi ønsker å ha kontakt med nærskolene, vi kan ha glede av hverandre. Vi ønsker å ha utveksling, så andre elever kan hospitere hos oss.

De vil ta med seg alle erfaringene og kunnskapen fra nærskolene. Og de mener det vil gi en helt annen dynamikk å være i dialog med hverandre.

– Vi passer perfekt i bydel Sagene, som ønsker å være tolerante og åpne.

Tomta blir åpen for alle

Fordelen med å ha skole på denne tomta, er at barna stort sett er inne, mener skolen. Og utenfor skoletiden er tomta tilgjengelig og åpen for andre, selv om skolegården er gjerdet inn. Her skal det være trygt for alle å ta med seg barna for å leke.

– Og kafeteriaen kan være et godt tilbud til bydelen, den kan vi låne ut til foreninger og korps.

Skolen ønsker å påpeke at de er en bikulturell skole, og ikke en privat «eliteskole.»

– Vi løfter barn fra ulike bakgrunner, vi er kun en berikelse. Vi har barn fra over 30 ulike nasjonaliteter, og en tredjedel har norsk-norsk bakgrunn. Vi følger både tysk og norsk læreplan, og elevene får både norsk og tysk vitnemål, som de kan bruke alt etter hvor det passer seg.

– Vi gleder oss veldig, vi tror dette blir veldig fint, avslutter Kroepelien.

– Et fyrtårn mellom Norge og Tyskland

Tysklands ambassadør til Norge, Alfred Grannas, mener det er viktig at Den tysk-norske skolen får muligheten til å vokse i nye lokaler på Sagene.

– Den tysk-norske skolen er et fyrtårn for forholdet mellom de to landene, som samler barn fra 30 nasjoner og med vidt forskjellig familiebakgrunn. Den legger grunnlaget for en enda bedre forståelse mellom Norge og Tyskland, og det er nettopp derfor den også er en viktig del av den norske regjeringens Tyskland-strategi, sier han.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...