Sagene Avis
Seksjonsheader

1. mai:

Vi må bruke denne krisa til å skape en bedre bydel sammen

Ingrid Kvamme Fredriksen (Rødt) Foto: Karl Andreas Kjelstrup (arkivfoto)

Når til og med toryene i Storbritannia har oppdaget at det finnes noe som heter et samfunn, er det kanskje også håp for at toppsjefer, utleiere og rike kapitaleierne i Norge skjønner det. Champagnebobler kan også sprekke, men det skjer ikke av seg selv.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.05.2020 kl 08:41

Det blir en annerledes 1. mai i år. For de av oss som gleder oss til dagen hele året, blir det trist å ikke kunne være sammen med alle de andre som vil kjempe for arbeideres rettigheter og forandre verden. Samtidig har 1. mai knapt vært så viktig noen gang. En av ti av oss har mistet jobben, og for mange kommer den ikke tilbake igjen. For mange har livet blitt veldig tungt. Vi har en høyre-regjering som prioriterer de rike kapitaleierne foran de som har det vanskeligst.

Likevel kan vi vel si at krisen har ført oss nærmere hverandre, samtidig som den har skilt oss fysisk fra hverandre. Det er rørende hvor mye omsorg, solidaritet og fine initiativ som har oppstått i kjølvannet av korona-epidemien, også hos oss på Sagene. I helgen fikk bakgården min på Nordpolen besøk av Hanne Kolstø og The Silver Lining, en konsert i regi av bydelen og borettslagene. Sola skinte, og en stund føltes verden normal igjen. Nå åpner barnehagene, barneskolene, og mange andre som har holdt stengt, og vi tenker at dette skal vi klare, sammen.

Kriser kan åpne muligheter for å velge en ny retning. Vi må passe på at det blir i den retningen vi vil ha og trenger nå. Når arbeiderne rundt omkring strekker seg langt for dugnadens skyld, må de passe på at de ikke strekker seg inn i en spagat. Korona-krisen har vist at gode arbeidsforhold ikke bare er viktig for arbeiderne, det er også livsviktig.

Vi trenger kompetente, trygge ansatte i pleie og omsorg i stabile arbeidsforhold, ikke usikre tilkallingsvikarer som tar med seg smitte fra mange forskjellige steder. I barnehagene trenger vi flinke, idérike folk med et stort overskudd, som kan ta ansvar for en gruppe på seks barn alene, og klarer å ivareta små og sårbare mennesker samtidig som de flyr rundt og vasker konstant. I NAV trenger vi folk med høy kapasitet og mye kunnskap for å kunne ta unna havet av saker som venter, og for å kunne hjelpe alle de som trenger det nå.

Det er på høy tid at vi slutter å bruke bemanningsbransjen og oppretter egne vikarordninger i bydelen, med faste hele stillinger, og mulighet for fagopplæring. Heltidsarbeid må bli normen, og deltidsarbeid et valg. Det burde være en vinn-vinn-situasjon, som sikrer kompetanse, trivsel og engasjement. Bydelen sliter økonomisk, og har ikke klart å få ned sykefraværet så mye som det var nødvendig for å få budsjettet til å gå opp. Det hjelper ikke på sykefraværet om folk er redde og usikre og brenner seg ut på jobb, noe det er enda større fare for akkurat nå.


Det er viktig at arbeiderne er med på å bestemme og at man lytter til den innsikten de har i sin egen arbeidshverdag. De vet gjerne bedre enn folk som kommer rett fra lederutdanning på BI hvordan man organiserer arbeidsplassen deres på best mulig måte. De må få på plass det de trenger for å kunne gjøre en god jobb for folk i bydelen. Vi må bruke krisa til å følge med på hva som går galt og lære av det. I så fall kan den faktisk føre til fremskritt.

Dugnad betyr at det ikke bare er arbeiderne på gulvet som skal gi noe – alle må bidra for at en dugnad skal fungere. Mange har fått en aha-opplevelse nå om hvor avhengige vi faktisk er av fellesskapet. Når til og med toryene i Storbritannia har oppdaget at det finnes noe som heter et samfunn, er det kanskje også håp for at toppsjefer, utleiere og rike kapitaleierne i Norge skjønner det. Champagnebobler kan også sprekke, men det skjer ikke av seg selv. I en bydel som Sagene, med store forskjeller og store sosiale utfordringer, blir det krevende å bruke krisa til å skape en bedre bydel. Det er en stor jobb foran oss.

Gratulerer med dagen!

Ingrid Kvamme Fredriksen,
gruppeleder og BU-representant for Rødt Sagene

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...