- Vi må sørge sammen over økosystemet og den skaden vi har gjort

INVITERER TIL SØRGEMARKERING: Sokneprest i Sagene og Iladalen menighet, Knut Rygh, og kunstner Jessica Ullevålseter. Foto: Janina Lauritsen
- Vi skal lage en installasjon og en markering hvor vi vil gi rom til forskjellige stemmer, sier kunstner Jessica Ullevålseter, som sammen med sokneprest Knut Rygh inviterer til sørgemarkering.
Publisert: 02.11.2019 kl 15:50
Sist oppdatert: 02.11.2019 kl 17:38
SAGENE: 3. november klokken 19.00, i forbindelse med allehelgensdag, inviteres det til en sørgemarkering for skaperverket i Sagene kirke.
Der vil kunstverket Sacrum Libellum, eller Hellige Sertifikat, laget av kunstner Jessica Ullevålseter, bli presentert.
Alle, uavhengig av tros- og livssyn, inviteres til denne sørgemarkeringen. Den har til hensikt å skape et rom der mennesker, uavhengig av tros- og livssyn, sammen kan sørge over naturen vi stadig ødelegger og erkjenne vår deltagelse i ødeleggelsen - for så å kunne ta det neste steget i håp, forteller kunstner Jessica Ullevålseter.
Det vil også være en markering for skaperverket der mennesker fra ulike tros- og livssyn vil løfte opp momenter fra egne hellige tekster, som omtaler naturen og menneskers enhet med den.
- Naturen er det som gir oss livet
Kunstverket består av 33 staver laget av forskjellige aktører, som sjamaner fra Artktisk Sjamansirkel, Miljøagentene fra Sagene, sokneprest Knut Rygh, bønder fra Losæther, Extinction Rebellion, kunstnere fra Pride art/Skeive kunstnere, Plastic Guerilla, Sufi Order Ināyati og mennesker fra Sapmi og Syria, for å nevne noen. Kunstverket inkorporerer reinsdyrgevir fra det hellige fjellet Aahkansjurtjie på Helgeland.
- Kirken og sjamanisme kan virke som to motstridende syn, men dette er ikke en tid for å diskutere forskjeller. Det handler omat vi kan se noe større ennossselv, kall det for eksempel et økosystem. Vi skal lage en installasjon og en markering hvor vi vil gi rom til forskjellige stemmer. Det viktigste nå, er å stå sammen og erkjenne jorden som gir oss livet. Jeg tror at det handler om å erkjenne jorden og enheten som noe mer enn en pengepris. Men å kunne se at livet består av gjensidig avhengighet, sier Ullevålseter.
I sommer ble hun invitert med til Aahkansjurtjie(Kjerringtinden)på Helgeland, av den samiske noadien Eirik Myrhaug og Arktisk sjamansirkel. Disse er en del av markeringen og kunsten inneholder reinsdyrgevir fra nettopp dette området.
-Aahkansjurtjie, Aahka betyr bestemor, er et tradisjonelt, hellig fjell for sør-samer.Men nå trues fjellet av utbyggingen Stikkelvika kraftverk . Jeg var med dit i august for å be for beskyttelse av fjellet sammen med Arktisk Sjamansirkel. Skal vi finne grønne alternativer, er det feil å gå rett inn i økosystemet og ødelegge det.Særlig må vi beskytte de områdene som er hellige for grupper mennesker. disse områdene er ofte sentrum av deres kosmovisjon. Livet er hellig, og naturen er det som gir oss livet.
Kan gi tilhørighet og kraft
- Dette er gode krefter som søker sammen på veien, sier Knut. Det som er spennende er at Jessica er kunstner og viser vei. Kirken og kunsten peker retning, sier sokneprest i Sagene og Iladalen menighet, Knut Rygh.
- Denne arenaen er åpen, uavhengig av hva du selv definerer deg som. Vi må sørge sammen over økosystemet og den skaden vi har gjort. Vi kan gjøre noe ved å anerkjenne sorgen, og ved å ha flere gode krefter sammen. Tanken er at vi kan dele litt, og knytte kontakter. Sorgen blir tyngre når man er alene, og samles man kan det gi tilhørighet og kraft til å se at en ikke er alene. Det er visjonen min, fortsetter han før Ullevålseter legger til:
- Kunsten kan være en bro gjennom dette her.
På markeringen får vi blant annet møte vannsjaman og FN-aktør (Harmonizing mother earth) Erena Rangimarie Rhose, maori-prinsesse fra New Zeland og datter av en elv - samt noadi Nadia Fenina fra Russland, informerer Ullevålseter.
Kunstverket og sørgemarkeringen er inspirert av, og vil inspirere til deltakelse i, bevegelsen Jai Jagat. Det er en global fredsmarsj for rettferdighet og fred, som startet i India i oktober og skal ende opp i Genève september 2020.
Utstillingen skal stå i Sagene kirke fra 3. til 17. november, videre til klimafestivalen 112 i januar, vandre til Sverige med Jai Jagat Norge for så å overleveres til svenskene i Gøteborg midtsommer 2020, og vandre videre til Genève med Jai Jagats fredsmarsj. Der settes installasjonen opp igjen foran FN.
- For meg blir marsjen en viktig gjenklang, Jesus sa jo “Følg meg!” sier Rygh.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!