Sagene Avis

– Vi må velge mellom øl eller barna

Beboerrepresentantene, fra høyre Mette Johrde, styreleder Sameiet Thorvald Meyers gate 2, nestleder i samme sameie, Øystein Rudjord, styreleder Mari Tangen i Fossheim Borettslag og styreleder i Ringnes Park Vest Sameie, Marianne Husum. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Det sa Rødt, og satte debatten på spissen. Beboerne møtte Ringnes og lokalpolitikere til debatt om pub – eller ikke pub – i nabolaget.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2017 kl 12:18

TORSHOV: Saken har skapt mye engasjement, og tirsdag var det innkalt til folkemøte med beboerne, barnehage, Ringnes og lokalpolitikerene.

Beboerne ønsker ikke at lokalpolitikerene sier ja til skjenkebevillingssøknaden, når den kommer til behandling.

Og der de andre partiene i møtet tirsdag kveld viste til at de først måtte få en skjenkebevillingssøknad fra Ringnes på bordet, før de kunne svare ja eller nei til den, er Rødt allerede klar til å sable ned hele pubforslaget til Ringnes.

– Dette handler om lokaldemokrati. Folka som bor i området vil ikke ha det, så da bør det heller ikke bli pub i nabolaget. Dette er kommersielt, Ringnes kan selge øl annet sted, sa Reza Rezaee fra Rødt.

Til stor applaus fra de fremmøtte i salen på Ringen kino, til sammen rundt 70 personer.

Ap, MDG, Høyre og Venstre

Mens Jørgen Foss fra Arbeiderpartiet minnet alle på at Rødt kun har én representant i bydelutvalget i Bydel Sagene, mens for eksempel hans eget parti har hele fem. I tillegg til at bor man innenfor Ring 3, så må man nesten forvente å ha støy og skjenkesteder i nabolaget.

– Men det betyr ikke at vi har bestemt oss for noe som helst. Dialog er så viktig, og flott initiativ med dette møtet. Send oss innspill, dere kan også møte opp i komiteen når saken behandles. Vi skal gå gjennom denne saken grundig, sa Foss, og viste til mange års efaring som lokalpolitiker, om nettopp det å behandle skjenkebevillinger.

– I 98 prosent av tilfellene, så viser det seg at det går som regel bra. Men igjen: Dialog er viktig. Og selvsagt skal beboere få sove om natta, sa Foss.

Og Høyre, MDG og Venstre var ganske så enige om mye denne kvelden.


Også om det at de var litt overrasket over at det faktisk var en paneldebatt som var på gang i kinosalen tirsdag kveld.

– Utelivssona er ikke konstant, og det må forventes bylarm når man bor i byen. Men vi forstår bekymringene deres, det skal selvsagt tas hensyn til beboerne også, sa Miljøpartiet de Grønne.

– Smarte og rasjonelle næringsdrivere finner løsninger. I de aller fleste tilfeller så finner man sammen frem til gode løsninger, sa blant annet Høyre-politiker Kjell Omdal Erichsen.

I likhet med Jørgen Foss viste han til viktigheten av dialog mellom Ringnes, beboerne, barnehagen og lokalpolitikerne.

Erichsen viste også til at Ringnes nå har satt uteserveringen på vent.


SV var eneste parti som ikke var tilstede fra Bydel Sagene.

Ringnes og beboerne

Ringnes, ved administrerende direktør Anders Røed, innledet med litt historikk, og om planene for det bryggeriet kaller ølkultursenter, men som nabolaget omtaler som pub. To etasjer med mikrobryggeri, mat og selvfølgelig øl.

Ringnes mener stedet kommer til å bli en berikelse for bydel og beboere, og ikke et typisk utested. Et sted med priser og matservering, som gjør at det ikke blir et typisk utested med mye fulle folk.

Ringnes viste også til at de har brukt mye ressurser og planlegging for å imøtekomme beboerne på best mulig måte. Blant annet støy- og akustikkanalyser, nærmeste nabo fortalte også at det er 30 centimeter fra hans soveromsvindu til området der det nye utestedet er planlagt.

Det er ikke klart hvilken skjenketid Ringnes kommer til å søke om.


Stedet skal ha plass til 150-300 gjester. Røed viste også til lignende sted i regi av Ringnes i Trondheim, der det ikke er noen problemstillinger fra nærmeste naboer, slik beboerne frykter i Oslo.

Ringnes Park Vest

Styreleder i Ringnes Park Vest, Marianne Husum, påpekte at stedet i Trondheim ikke kan sammenlignes med planene i Oslo, da det blant annet ikke bor folk tett på utestedet i der.

Hun refererte også fra Alkoholloven, blant annet om det å ta hensyn til nabolag og beboernes interesser, der det vurderes å gi skjenkebevilling.

– Vi vil gjerne fortsette å bo her. Men vil ikke dere at det skal bo barnefamilier i Bydel Sagene, som det gjør i Ringnes Park Vest? Skal det bare bo unge folk her? Hvorfor skal vi tåle å få en pub klistra opp i oss? spurte Husum lokalpolitikerene.

Det samme gjorde beboere fra salen.

Thorvald Meyers gate

Nestleder i Sameiet Thorvald Meyers gate 2, Øystein Rudsjord, sa at det var dialog med Ringnes, men likevel opplever ikke beboerne at de får gehør for det de er bekymret for i anledning planene om pub og ølkultursenter. Som for eksempel i portrommet, hvor inngangen er planlagt.

– Hva med sikkerheten i et portrom som er rundt to meter bredt, når det er fullt av folk? Dette blir en pub i portrommet vi også bruker.

I tillegg spurte Rudsjord Ap-politiker Foss om det i det hele tatt var noen skjenkebevillingssøknader som ble avslått, eller reversert, gjennom bydelen.

Det kunne Foss bekrefte at skjer. Noen får avslag, mange nok klager til bydelsoverlegen kan gjøre at en skjenkebevilling blir inndratt.

Uteservering på vent

Men den store nyheten fra Ringnes, var nok at de nå setter uteserveringsplanene på vent. Selv om noen lurte på om det var et sjakktrekk fra Ringnes for i hvert fall å få skjenkebevilling inne?

I tillegg til at Ringnes ser for seg en port innenfor de store portdørene ved inngangen, slik at ikke gjester skal komme seg videre inn i boligområdet Ringnes Park Vest.

Noe beboerne ser på som problematisk, da portrommet også er hovedinngang til beboerne.

Barnehagen

Leder i FUS-barnehagen inne på Ringes Park Vest-området, var også på kinoscenen.

– Jeg er glad i godt øl, men jeg er mer glad i de 75 barna som går i barnehagen, sa Annette Ekeberg.

– Vi ser for oss at sneiper, snus, oppkast og urinering vil bli lagt igjen både utenfor og på barnehagens uteområde. Puben vil ha inngang tett inntil barnehagens uteområde, vi ønsker ikke å ha fulle folk ravende rundt ved barnehagens uteområde, står det også i bekymringsmeldingen barnehagen har sendt bydelsoverlegen.

Soria Moria

Representant for beboere lenger opp i gata, ved Soria Moria, var også på plass for å fortelle om det de opplever som nærmest russefester og ravefester hver eneste kveld i nabolaget. Har «festløkka» (Grünerløkka) krabbet opp til Torshov? Arrangementer som er godkjent og går innunder "kultur". I tillegg til at beboerne ikke opplever å bli hørt av lokalpolitikere eller andre, eller at noe blir gjort for å hjelpe beboerne med problemstillingene.

Styreleder Mari Tangen i Fossheim Borettslag, synes det er synd at ikke nabolaget var på alerten fra første dag planene ble kjent. Men Ringnes-saken er kun en byggesak, og derfor foreløpig bare gått gjennom bydelsadministrasjonen og ikke som noen høringssak.

– Men nå er vi så på. Vi våknet sent, men godt! Dette møtet bidrar veldig bra til å belyse saken, ifølge Tangen.

Hva slags bydel vil politikerene og innbyggerne ha?

– Vi har valgt å bo her med barna våre. Her er det skole, her er det barnehager. Vi tror jo ikke i utgangspunktet at en pub kan skade barna våre. Men vi vil ha en viss standard på hvor barna våre skal vokse opp. Hva vil dere politikere? Skal vi ha små oaser i bydelen hvor barna kan ha et trygt oppvekstmiljø, eller skal vi ikke ha det? var det en mor som spurte.

Siste ord er nok langt fra verken sagt eller skrevet i pubsaken ved Ringnes.

LES OGSÅ:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...