Rødt Sagene:
– Vi politikere kommer i en umulig situasjon

RØDT: BU-representantene Reza Rezaee og Ingrid Kvamme Fredriksen, sammen med leder av Rødt Sagene Bjørn Bjørnsen og partifelle Aud Karin Bjørn. Foto: Erik Østlyngen
Rødt Sagene er sterkt kritisk til årets budsjettsituasjon, før BU skal vedta bydelens økonomiske rammer for 2020. De mener noe av skylden for det store innstrammingsbehovet ligger hos regjering og storting.
Publisert: 12.12.2019 kl 10:05
Sist oppdatert: 12.12.2019 kl 10:15
BYDEL SAGENE: – Vi er veldig bekymret for den økonomiske situasjonen i bydelen. Bydelsdirektør har lagt fram et budsjett med høy risiko på mange funksjonsområder. Dette skaper en umulig situasjon for lokale politikere å prioritere noe opp eller ned i budsjett, sier bydelsutvalgsrepresentant for Rødt, Reza Rezaee, i en pressemelding.
Bydelsdirektør Morten Sandens budsjettforslag for Bydel Sagene viser et omstillingsbehov på 51 millioner kroner i 2020. Som følge av dette har bydelsadministrasjonen foreslått en rekke store kutt, blant annet i midler til barnehage, eldreomsorg, og midler til frivillighet. Rezaee og Sagene Rødt mener ansvaret for at bydelen har et så stort salderingsbehov ikke bare er på Rådhuset, men også på nasjonalt nivå.
– Valg som tas på nasjonalt nivå
– Dette er dessverre som følge av flere valg som gjøres i regjeringen og stortinget. Regjeringen gir dårlige økonomiske faste rammer til kommuner i Norge og finansiering av velferdsstaten blir dårligere og dårligere. De rike blir rikere gjennom skattelette, og folk flest får dårlige kår gjennom økte avgifter og kutt i grunnleggende velferdstjenester, uttaler Rezaee.
Han mener videre at kriteriene for tildeling av penger slår spesielt dårlig ut på østkanten, hvor det er store ekstra utgifter på grunn av blant annet rus og fattigdom, og mange som har behov for hjelp fra bydelene. Han frykter negative konsekvenser av kuttene i årets budsjett.
– Som følge av kutt i budsjettene for bydelene i år og de neste fire årene er bydelen nødt til å redusere aktiviteter som er et stort behov for.
Ekstra bevilgninger etter forhandlinger
I november ble Rødt i bystyret og byrådspartiene Ap, MDG og SV enige om et budsjettforlik. Onsdag ble Oslos 2020-budsjett vedtatt i bystyret, og som følge av budsjettenigheten er bydelene rammer økt med omlag 90 millioner kroner.
Bydel Sagenes andel av dette blir trolig ca. 4,5 millioner kroner.
– Det er veldig positivt at i denne vanskelige økonomiske situasjonen i bydelen har har fått til en økning av bydelens budsjett. Dette gir mulighet til å reversere noen av kuttene i budsjettet og styrke frivillighet og beboeraktiviteter, sier Rezaee i pressemeldingen.
Samarbeidspartiene i Bydel Sagene – MDG, Ap, SV og Rødt – la i forrige uke frem forslag til påplussninger og reversering av flere av bydelsdirektørens kuttforslag. Disse tilleggene er på omlag 4 millioner kroner.

RØDT: BU-representantene Reza Rezaee og Ingrid Kvamme Fredriksen, sammen med leder av Rødt Sagene Bjørn Bjørnsen og partifelle Aud Karin Bjørn. Foto: Erik Østlyngen
Et demokratisk problem
Rødt i Sagene mener likevel denne utvidelsen av bydelens budsjettrammer er langt fra tilstrekkelig. Rødts andre bydelsutvalgsrepresentant, Ingrid Kvamme Fredriksen, mener at mangelen på makt til bydelspolitikerne er et demokratisk problem.
– Folk i bydelen ser til oss bydelspolitikere, og tror vi sitter med makten i bydelen. Vi har tett kontakt med folk i bydelen, vet hvor skoen trykker, og folk forventer at vi ordner opp. I det siste har vi sittet og forhandlet om hvordan vi skal fordele tre promille, altså tre tusendedeler av budsjettet. Det meste av dette har gått til å reversere små kutt administrasjonen har foreslått – for eksempel å ikke innføre egenandel på trygghetsalarm, som koster litt under en million. Resten av budsjettet har vært umulig å røre, fordi det er snakk om så store summer som må kuttes. Vi vet at administrasjonen omtaler dette som et budsjett med «svært høy risiko», som er sterke ord når det kommer fra dem, sier Fredriksen i pressemeldingen.
Bydelsdirektør Morten Sanden beskriver det slik i sitt budsjettforslag:
– Med bakgrunn i et stort salderingsbehov fremlegges budsjettet samlet og for flere tjenester med høy risiko. Bydelsdirektøren har likevel valgt å plassere det meste av salderings-behovet i større, uspesifiserte reduksjoner. Det er bydelsdirektørens vurdering at dette øker risikoen ved budsjettet noe, men at denne økte risikoen godt kompenseres av at ledere og ansatte gis tillit og handlingsrom.
Store kutt til eldreomsorg og barnehage
Som eksempel på at bydelspolitikerne bare har måttet stole på at administrasjonen klarer dette, når de selv er usikre på om det kommer til å gå, trekker Rødt kuttene i eldreomsorg og barnehage.
– Administrasjonen har gamblet med at vi får ned sykefraværet her, og dermed sparer penger. Men mangel i bemanningen, med et lite vikarbudsjett, kan like gjerne føre til at sykefraværet øker enda mer, fordi det tar på å jobbe et sted som er sterkt underbemannet. Det er nok vanskelig for en barnehagelærer eller hjelpepleier å se for seg hvor det er det skal kuttes og bli mer effektivt og samtidig bedre på jobben nå. At det mangler folk og ressurser mange steder i bydelen er noe bydelens beboere også vil merke, tror Ingrid Kvamme Fredriksen.
Bydelsutvalget i Bydel Sagene skal behandle budsjettforslaget, og vedta bydelens 2020-budsjett 12. desember.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!