ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Nye tiltak i Oslo:

– Vi innfører nå sosial nedstengning

Byrådsleder Raymond Johansen, helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen innfører nye og strengere smitteverntiltak i Oslo på grunn av økende koronasmitte i hovedstaden. Foto: Heiko Junge/NTB

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte de nyeste tiltakene for Oslo, fredag, som gjelder fra midnatt natt til tirsdag. Det blir blant annet full skjenkestopp og alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 06.11.2020 kl 13:46

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Oslo innfører sosial nedstengning fra natt til tirsdag 10. november.

– Vi er på et altfor høyt nivå. I forrige uke var det høyeste registrerte smittetallet noen gang. Det er alarmerende, vi kan ikke nøle i møtet med en så dramatisk utvikling, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap), under pressekonferansen.

Han påpekte videre at vi må gjøre det som er nødvendig for å få ned den sosiale kontakten. Og det må bli en betraktelig nedgang før tiltakene vil lettes igjen.

Oslo kommune forbyr nå alle innendørs arrangementer og stenger blant annet alle treningssentre, kinoer, teatre, svømmehaller, bowlinghaller og lingnende. For å skjerme barn og unge, holdes bibliotekene åpne. Svømmeundervisningen vil også ivaretas.

ANNONSE

De nye tiltakene

Dette er Oslo kommunes nye koronatiltak, som varer i tre uker fra og med mandag:

  • Alle sosiale samlinger utenfor private hjem forbys
  • All fritidsaktivitet for voksne stenges
  • Alle virksomheter der det foregår kultur- og fritidsaktiviteter stenges, med unntak av bibliotek
  • Skjenkestopp med forbud mot alkoholservering i Oslo. Serveringssteder kan holde åpent uten å servere alkohol
  • Det innføres rødt nivå med forsterkede smittevernstiltak og mindre grupper på videregående skole, og rødt nivå vurderes innført i ungdomsskolen de neste ukene
  • Barne- og ungdomsidretten kan fortsette å arrangere treninger, men ikke delta på cuper og turneringer, heller ikke utenbys
  • Munnbind blir påbudt i taxi på samme måte som i resten av kollektivtransporten
  • Butikker, kjøpesentre og liknende må sikre at kundene kan ha to meters avstand, og sørge for nødvendig vakthold

Tiltakene gjelder fra mandag kl. 24.00 og varigheten avhenger av utviklingen i smittetallene. I tillegg vil tidligere vedtatte tiltak videreføres.

Den eneste sosiale aktiviteten innendørs som er tillatt i Oslo er samlinger i private hjem. På slike samlinger kan man være inntil ti personer dersom smittevernreglene overholdes. Brylluper, konfirmasjoner og andre familiesammenhenger der man er over ti personer er ikke tillatt i den kommende perioden.

ANNONSE

Økt kapasitet til testing og sporing

Oslo kommune har hatt god testkapasitet og gode systemer for sporing av smitte i høst. For å sikre fortsatt god kapasitet og korte ventetider, vil byrådet mobilisere ekstraordinære ressurser i tiden fremover.

– Vi tar beordringsfullmakter i bruk og kaller inn personell fra andre sektorer og virksomheter for å hjelpe til i kampen mot koronaviruset. Det aller viktigste nå er at vi får vernet de sårbare i samfunnet og hindrer å overbelaste helsevesenet, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) i en pressemelding.

Skjermer tiltak for barn og unge

Oslo kommune går til rødt nivå på videregående skole, voksenopplæring og fagskole. Barnehager og barneskoler skal fortsatt operere på gult nivå.

Det er foreløpig lite som tyder på at disse tjenestene spiller en viktig rolle i smittespredning og det er fortsatt lite smitte blant yngre barn.

ANNONSE

Bydelene har likevel fått beskjed om at de kan redusere åpningstiden i barnehagene dersom det er nødvendig for å klare å overholde smittevernreglene. Ungdomsskoler er bedt om å forberede seg og legge planer for innføring av rødt nivå. Det vil vurderes om dette er nødvendig i løpet av de neste to ukene, slik regjeringen har anbefalt.

– Vi gjør disse drastiske tiltakene for nå for å få ned smitten og lette smittesporingen, men også for å unngå å stenge ned barnehager, skoler og fritidsaktiviteter for barn. Vi holder også bibliotekene åpne. Det er viktig at barn- og unge beholder noen av sine arenaer når mye annet stenger ned, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV) i pressemeldingen.

Helsestasjoner og barnevern skal tilstrebe nærmest mulig normal drift, og prioritere å fortsette fysiske møter med barn.

Byrådet viderefører også de andre gjeldende smittevernstiltakene, de kan du lese mer om her:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE