ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Statsbudsjettet:

400 mill. for å få «den gode matlukta» tilbake til sykehjemmene

VIL HA EGNE KJØKKEN: Økernhjemmet er det eneste kommunale sykehjemmet i Oslo som ikke får levert mat. F.V.: Avdelingsleder Gudrun Diesen, Aina Stenersen (FrP) og Camilla Wilhelmsen (FrP). Her fra fjorårets besøk. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Regjeringen vil sette av 400 millioner kroner til sykehjemmenes kjøkken. – Vi vil ha den gode matlukten tilbake til sykehjemmene slik beboerne på Økernhjemmet har det. Det fortjener alle våre eldre, sier gruppeleder i Frps bystyregruppe, Camilla Wilhelmsen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Mandag 7. oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett 2020.

Her kommer det frem at regjeringen vil sette av 400 millioner kroner over fire år, til å bygge opp eller pusse opp kjøkken på sykehjem. I tillegg får kommunene momskompensasjon, slik at staten vil dekke 60 prosent og kommunenes andel blir 40 prosent. Tilskuddet forvaltes av Husbanken og kommunene kan søke midler fra 1. oktober i år.

– Pensjonistforbundet har i en årrekke kjempet for å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene. Derfor er vi glade for at regjeringen nå har fått på plass et tilskudd som kan hjelpe kommunene med dette, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

Oppfordrer til å jobbe for at tilskuddet tas i bruk

Pensjonistforbundet er opptatt av å heve kvaliteten på måltidene på sykehjemmene. De har nok forskning som viser hvorfor dette er viktig, nå er det tid for handling, melder de.

For å bidra inn i dette arbeidet har de sammen med Fagforbundet utgitt et hefte med gode eksempler på hvordan kommunene kan organisere produksjon og tilberedning av bedre måltider.

ANNONSE

– Vi oppfordrer alle våre lokallag og alle eldreråd til å jobbe for at deres kommune tar i bruk det nye tilskuddet. Vårt hefte viser fordelene ved å tilbakeføre kjøkkenet til sykehjemmene. Bruk eksemplene der til å overbevise lokalpolitikerne, sier Norman.

– Én av tre er underernært på sykehjemmene

I fjor høst var Sagene Avis med da Camilla Wilhelmsen og Aina Stenersen fra Oslo Frp besøkte Økernhjemmet i bydel Bjerke. De er det eneste kommunale sykehjemmet i Oslo som ikke får middagen levert fra Silurveien sykehjem. Her lages alle måltidene på avdeligene, i samarbeid med beboerne, og dette ønsker Fremskrittspartiet å innføre på flere sykehjem i Oslo kommune.

Her kan du lese mer om besøket og hvordan matlagingen fungerer på sykehjemmet.

Frp-politikerne er fornøyde med regjeringens forslag i statsbudsjettet.

– Vi er veldig glade for at regjeringen satser på dette, og kommer til å legge inn forslag i bystyret om at Oslo kommune skal søke på midlene i forbindelse med budsjettbehandlingen. Vi vil ha den gode matlukten tilbake til sykehjemmene slik beboerne på Økernhjemmet har det. Det fortjener alle våre eldre, sier gruppeleder i Frps bystyregruppe, Camilla Wilhelmsen.

ANNONSE

– Ja, dette er en god seier for oss i statsbudsjettet. Byrådet bør nå satse på flere nye kjøkken på nye sykehjem, samt å se på eksisterende sykehjem og gjenåpne flere kjøkken. I Oslo er én av tre underernært på sykehjemmene, og disse midlene fra regjeringen hjelper til slik at kommunen nå kan satse på kjøkken. Jeg vil følge dette arbeidet tett i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, samt i behandlingen av budsjettet for 2020, sier Aina Stenersen, helsepolitisk talsperson for Oslo Frp.

Sykehjem i Bydel Sagene

Bydel Sagene har tre sykehjem; to kommunale og et diakonalt.

  • Akerselva sykehjem er kommunalt og får middag levert fra produksjonskjøkkenet ved Silurveien sykehjem. De tilbereder frokost, lunsj og kveldsmat selv.
  • Kingosgate bo- og rehabiliteringssenter er kommunalt og middag leveres fra produksjonskjøkkenet ved Silurveien sykehjem. Frokost, lunsj og kveldsmat lages selv.
  • Sagenehjemmet er et ideelt diakonalt sykehjem, med eget kjøkken som lager mat hver dag.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE