Sagene Avis

Statsbudsjettet:

400 mill. for å få «den gode matlukta» tilbake til sykehjemmene

VIL HA EGNE KJØKKEN: Økernhjemmet er det eneste kommunale sykehjemmet i Oslo som ikke får levert mat. F.V.: Avdelingsleder Gudrun Diesen, Aina Stenersen (FrP) og Camilla Wilhelmsen (FrP). Her fra fjorårets besøk. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Regjeringen vil sette av 400 millioner kroner til sykehjemmenes kjøkken. – Vi vil ha den gode matlukten tilbake til sykehjemmene slik beboerne på Økernhjemmet har det. Det fortjener alle våre eldre, sier gruppeleder i Frps bystyregruppe, Camilla Wilhelmsen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Mandag 7. oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett 2020.

Her kommer det frem at regjeringen vil sette av 400 millioner kroner over fire år, til å bygge opp eller pusse opp kjøkken på sykehjem. I tillegg får kommunene momskompensasjon, slik at staten vil dekke 60 prosent og kommunenes andel blir 40 prosent. Tilskuddet forvaltes av Husbanken og kommunene kan søke midler fra 1. oktober i år.

– Pensjonistforbundet har i en årrekke kjempet for å få kjøkkenet tilbake på sykehjemmene. Derfor er vi glade for at regjeringen nå har fått på plass et tilskudd som kan hjelpe kommunene med dette, sier generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman.

Oppfordrer til å jobbe for at tilskuddet tas i bruk

Pensjonistforbundet er opptatt av å heve kvaliteten på måltidene på sykehjemmene. De har nok forskning som viser hvorfor dette er viktig, nå er det tid for handling, melder de.

For å bidra inn i dette arbeidet har de sammen med Fagforbundet utgitt et hefte med gode eksempler på hvordan kommunene kan organisere produksjon og tilberedning av bedre måltider.


– Vi oppfordrer alle våre lokallag og alle eldreråd til å jobbe for at deres kommune tar i bruk det nye tilskuddet. Vårt hefte viser fordelene ved å tilbakeføre kjøkkenet til sykehjemmene. Bruk eksemplene der til å overbevise lokalpolitikerne, sier Norman.

– Én av tre er underernært på sykehjemmene

I fjor høst var Sagene Avis med da Camilla Wilhelmsen og Aina Stenersen fra Oslo Frp besøkte Økernhjemmet i bydel Bjerke. De er det eneste kommunale sykehjemmet i Oslo som ikke får middagen levert fra Silurveien sykehjem. Her lages alle måltidene på avdeligene, i samarbeid med beboerne, og dette ønsker Fremskrittspartiet å innføre på flere sykehjem i Oslo kommune.

Her kan du lese mer om besøket og hvordan matlagingen fungerer på sykehjemmet.

Frp-politikerne er fornøyde med regjeringens forslag i statsbudsjettet.

– Vi er veldig glade for at regjeringen satser på dette, og kommer til å legge inn forslag i bystyret om at Oslo kommune skal søke på midlene i forbindelse med budsjettbehandlingen. Vi vil ha den gode matlukten tilbake til sykehjemmene slik beboerne på Økernhjemmet har det. Det fortjener alle våre eldre, sier gruppeleder i Frps bystyregruppe, Camilla Wilhelmsen.


– Ja, dette er en god seier for oss i statsbudsjettet. Byrådet bør nå satse på flere nye kjøkken på nye sykehjem, samt å se på eksisterende sykehjem og gjenåpne flere kjøkken. I Oslo er én av tre underernært på sykehjemmene, og disse midlene fra regjeringen hjelper til slik at kommunen nå kan satse på kjøkken. Jeg vil følge dette arbeidet tett i helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre, samt i behandlingen av budsjettet for 2020, sier Aina Stenersen, helsepolitisk talsperson for Oslo Frp.

Sykehjem i Bydel Sagene

Bydel Sagene har tre sykehjem; to kommunale og et diakonalt.

  • Akerselva sykehjem er kommunalt og får middag levert fra produksjonskjøkkenet ved Silurveien sykehjem. De tilbereder frokost, lunsj og kveldsmat selv.
  • Kingosgate bo- og rehabiliteringssenter er kommunalt og middag leveres fra produksjonskjøkkenet ved Silurveien sykehjem. Frokost, lunsj og kveldsmat lages selv.
  • Sagenehjemmet er et ideelt diakonalt sykehjem, med eget kjøkken som lager mat hver dag.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...