Viderefører den sosiale nedstengingen ut året, men myker opp i jula for noen

Byrådsleder Raymond Johansen på vei til pressekonferanse i Oslo rådhus for å orientere om nye koronatiltak i Oslo fram mot jul. Pressekonferansen holdes i Rådhushallen, som på denne dagen normalt ville vært fullsatt og preget av utdelingen av Nobels fredspris. Foto: Heiko Junge / NTB
– Vi veit at dette koster, sier byrådsleder Raymond Johansen. Han viderefører nedstengingen frem til 7. januar. Men det blir noen oppmykninger for utsatte grupper, samtidig går byrådet mot regjeringens selskapsråd.
Publisert: 10.12.2020 kl 15:30
Sist oppdatert: 10.12.2020 kl 15:45
OSLO: Byrådet beslutter torsdag å forlenge den sosiale nedstengingen av Oslo, men åpner opp for et begrenset tilbud på fritidsklubber, gudstjenester og tilsvarende livssynssamlinger og juletilbud til vanskeligstilte.
Den sosiale nedstengingen av Oslo i høst ble innført 10. november for å redusere smitte av koronaviruset i Oslo. Nå videreføres tiltakene frem til 7. januar, opplyste byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en pressekonferanse torsdag ettermiddag.
— Den sosiale nedstengingen har hatt effekt, og smittetallene i Oslo har gått ned de siste ukene. Vi har likevel ikke slått ned viruset ennå, og vi har derfor valgt å videreføre de eksisterende tiltakene frem til over nyttår. Samtidig er jeg glad for å kunne åpne noe opp for aktivitet på fritidsklubber, for juletilbud for vanskeligstilte og for gudstjenester og tilsvarende livssynssamlinger. Det håper jeg vil bidra til hyggelig samhold i juleferien, sier byrådslederen i en pressemelding.
Åpner for utsatte grupper
Byrådet åpner for at fritidsklubbene gir tilbud til inntil 20 ungdommer om gangen for aldersgruppa 13–19 år. Byrådslederen understreker at smittevernet vil overholdes bedre på fritidsklubber enn om ungdom samler seg andre steder, som på T-banestasjoner og kjøpesentre. I tillegg kan fritidsklubbene gi et mer utvidet tilbud enn det de gjør i dag og vil kunne opprettholde kontakten med ungdomsgrupper med særlig behov for oppfølging.
Byrådet åpner for arrangementer for vanskeligstilte, i regi av organisasjoner og kommunale aktører. Dette vil gjelde tilbud rettet mot personer som for eksempel har rusproblemer, psykiske helseproblemer og mot bostedsløse.
— Jula en tid som vanligvis er preget av høytid og fellesskap, men jula er også en tid der mange er ensomme. Dette kan bli spesielt vanskelig i år når vi har hatt sosial nedstenging og mye usikkerhet. Derfor vil vi gjøre et unntak fra arrangementsforbudet og åpne for enkelte alternative julearrangementer, sier Johansen.
Byrådet ønsker også å åpne opp for at tros- og livssynssamfunn kan gjennomføre gudstjenester og tilsvarende samlinger, men med en øvre grense for at 20 personer kan delta.
— Gudstjenester og bønnesamlinger er viktig for mange i julen. Selv om det blir et annerledes tilbud, der kun 20 kan samles om gangen, mener vi det er viktig å åpne for at tros- og livssynssamfunn kan holde på noen av sine tradisjoner i en spesiell tid, sier Johansen.
Følger ikke regjeringens råd
I forrige uke oppdaterte regjeringen de nasjonale anbefalingene for julefeiringen, men den nasjonale grensa om at hver husstand kan ha opptil ti gjester to ganger i jula, vil ikke gjelde for Oslo.
I hovedstaden er det en maksgrense på ti personer totalt.
– Regjeringen har gitt en nasjonal anbefaling om at hver husstand kan ha opptil ti gjester, to ganger i løpet av jula. Den gjelder ikke i Oslo. Her vil forbudet mot at flere enn 10 personer samles i private sammenkomster gjelde ut året, sier byrådsleder Raymond Johansen.
Det er altså et forbud mot flere enn ti personer i private sammenkomster i Oslo, mens det nasjonalt er en anbefaling. Samtidig er har Oslo satt en begrensning (anbefaling) på maksimalt ti nærkontakter i løpet av en uke. Det må altså gå minst én uke mellom to selskaper med ti ulike mennesker samlet, presiserte Johansen under pressekonferansen.
– Skulle vi ha endret Oslos forbud på grunn av regjeringens nasjonale anbefaling, måtte vi ha hatt en helt annen smittesituasjon i Oslo. Det får vi støtte på fra nasjonale helsemyndigheter, sier byrådslederen.
Fakta om smitteutviklingen i Oslo:
- Forrige uke ble det registret 694 smittetilfeller, i snitt 99 per dag, i Oslo, noe som er lavere enn ukestallene for de siste fire ukene.
- Det har den siste uken vært en nedgang i antall smittetilfeller i alle aldersgrupper. Det er fortsatt flest smittede totalt blant unge voksne i 20-årsalderen (tilsvarende 25 prosent av totalt antall smittetilfeller med registrert alder).
- De siste fire ukene har vært flest registrerte smittetilfeller i bydelene Alna og Gamle Oslo.
- Det ble i forrige uke tatt 14.040 tester i Oslo. Kommunen har fortsatt god testkapasitet.
Nyhetsbrev:
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!