Sagene Avis

Vil at kulturarrangementer skal få stenge senere

Soria Moria - eller kulturslottet, som noen også kaller det. Foto: SAGENE AVIS

Men hva er kultur? Vi spurte Bydel Sagene om akkurat det.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2017 kl 08:41

TORSHOV: Oslo kommune foreslår å endre åpnings- og skjenketidene for serverings- og skjenkesteder, og å endre salgstiden for alkohol i dagligvarebutikker. Alle som ønsker det. Høringsfrist var 30. juni.

Byrådsavdelingen ønsker blant annet at disse stedene skal bli en del av sentrums åpningstider:

Stedene som har fasade mot Alexander Kiellands plass, stedene rundt krysset Uelands gate/Waldemar Thranes gate som har fasade mot Waldemar Thranes gate, Maridalsveien fra Møllerveien til Waldemar Thranes gate, og Sannergata fra Toftes gate til Alexander Kiellands plass, er blant områdene som nevnes i høringsnotatet til Byrådsavdeling for næring og eierskap.

Nei til sentrumstider

– Bydel Sagene mottar relativt få klager knyttet til serveringssteder, og vi opplever at det har bakgrunn i at vi har få rene drikkesteder og få utesteder som har åpningstid ut over klokken 01.00. Dette gir et lavere alkoholkonsum og en mindre belastende gjesteadferd, er bydelens vurdering.

Bydelen ønsker videre at serveringssteder som etablerer seg i Sagene må tilpasse seg etter beboernes trivsel og helse.


– Krav til nattero er viktig i boligområder, og Bydel Sagene ønsker av den grunn ikke en utvidelse av sentrum - her kan du lese hele den tidligere saken i Sagene Avis.

Kultur som særlig grunn

Men i samme høringssvar, så skriver også Bydel Sagene at bydelen, i motsetning til byrådsavdelingen, ser det som hensiktsmessig å videreføre kultur som særlig grunn for å kunne søke unntak fra normalåpningstidene.

– Bydel Sagene anerkjenner byrådsavdelingens ønske om forutberegnelige kriterier for å innvilge utvidet åpningstid. Vi har samtidig erfart at utvidet åpningstid kan være helt nødvendig for å sikre en inntjening som gir økonomisk grunnlag for å opprettholde et kulturtilbud.

Soria Moria

– Et eksempel på dette er Cosmopolite, bydelens fremste konsertscene for jazz og verdensmusikk. Vi anmoder derfor byrådsavdelingen om å likevel videreføre kultur som særlig grunn, selv om dette vil kunne kreve et større innslag av skjønnsmessig vurdering av den enkelte bevillingssøknad. Hvis bestemmelsen anvendes strengt vil det fortsatt kun være snakk om noen ytterst få steder som vil bli innvilget utvidet skjenketid i kraft av kvaliteten og omfanget av sitt kulturtilbud, skriver bydelen.

Hva er kultur?

Flere andre har også naturlig nok gitt høringssvar på byrådets nye forslag til åpnings- og skjenketider.


Blant annet har Sameiet Thorvald Meyers gate 2, Fossheim Borettslag og Ringnes Park Vest Sameie sendt inn høringssvar.

– Byen vår må tilrettelegge for oss som bor her – og ikke minst for barnefamilier. Det er det at vi bor her som gjør byen levende, god og trygt. Og da må våre lokale politikere høre på oss - og at det er blir tilrettelagt også for barnefamilier gjennom at dere foretar de gode valgene, fra høringssvaret til beboerne.

Som er bekymret for kulturdelen i bydelens høringssvar.

– I spørsmålet om «kultur som særlig grunn for å kunne søke om utvidet åpningstid», skiller vi lag. Det blir svært uforutsigbart for oss som beboere – og gjør oss også utsatte i våre hjem - om vi til enhver tid skal forholde seg til hva som i dag, i morgen, defineres som kultur?

Hva er kultur?

Lokalavisa har vært i kontakt med avdelingsdirektør i Bydel Sagene, Morten Nordlie, som utdyper om kultur og Soria Moria på Torshov.


– Siden 1928 har Soria Moria hatt en spesiell posisjon for alle på Torshov, og i Oslo ellers. Her lå Soria Moria kino, Deichmanske bibliotek, ostkontor ,butikker ,restaurant og bevertningssted . I 1977 flyttet biblioteket til Sandaker senteret og Torshovteatret flyttet inn, forteller Nordlie.

Fra 1996 har huset vært Kulturslottet Soria Moria. I 2007 flyttet Kinoen ut og Cosmopolite inn.

På 1980 tallet var Jazzalive lokalisert i bygget.

– En sentral aktør for utviklingen av norsk jazz. Fra 1996 har Kulturslottet kunne tilby et bredt spekter av ulike kulturarrangementer, alt fra Urbane Cowboyer Soria Moria Art, Torshovnatt, Musikkfest Oslo til Bollywood , Kind of Blå - i samarbeid med stedet Blå, Oslo World Music festival og Stand up, ramser Nordlie opp.

I 2001 startet Kulturslottet med noe de kalte – Torshov Club Nights. Kvelder hvor ulike DJ`s spiller plater.


– Denne tradisjonen ble videreført med Soria Moria Dancing fram mot 2010 og er nå et av arrangementene til Hva skjer. Dette er kulturaktiviteter som på ulike måter er støttet av bydelen, forteller Nordlie videre.

Kultur endres over tid

Som mener at hva som defineres som kultur - eller ikke - vil endre seg over tid og er også lokalt forankret.

– Bydelens politiske og administrative ledelse har vært opptatt av at bydelen skulle ha et sentralt kulturelt møtested i bydelen med et bredt spekter av aktiviteter og arrangementer, som Soria Moria.

– For at driftere og kulturarrangører skal ha like rammebetingelser som for tilsvarende og konkurrerende virksomheter i sentrum, har det lenge vært ønske fra bydelens side at de skal ha en utvidet åpnings og skjenketid. Det gjelder både for Cosmopolite og Hva Skjer, avslutter Nordlie.

Få klager

Som også kan opplyse at Bydelsoverlegen så langt kun har mottatt to klager på flere år, på vegne av beboere, rundt støy og forhold knyttet til Soria Moria.

Det er i først og fremst støysaker som behandles av bydelen ved bydelsoverlegen. Vold, fyll og annen ordensforstyrrelse meldes til og håndteres av politiet.

Bydelen kan også opplyse at det ikke er rutiner for automatisk varsling fra politiet til bydelen om slike hendelser, men at bydelens kontakt med politiet i andre sammenhenger, kan tyde på at de også opplever relativt få episoder.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...