ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Tilbudet utvides:

Vil du til Marka? Eller travbanen? Nå kan den rosa bussen kjøre deg dit!

Nå kan man kjøre på kryss og tvers mellom seks bydeler, i tillegg til Nordmarka. Her fra testtur med eldrebyråd Robert Steen, Ruter og brukere, i februar 2020. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Nå blir ikke veien så lang om du vil ta en tur til for eksempel Marka eller Bjerkebanen. Fra denne uken kan man kjøre på kryss og tvers med de rosa bussene i hele seks bydeler. – Denne dagen har jeg virkelig gledet meg til! sier eldrebyråden.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2021 kl 14:53

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: De rosa bussene fikk fra og med mandag 3. mai et par etterlengtede utvidelser.

Nå kan man kjøre på kryss og tvers i bydelene Sagene, Nordre Aker, Vestre Aker, Ullern, og de to siste tilskuddene Alna og Bjerke. I tillegg er Nordmarka lagt til i kjøreruta – merk at grunnet lange kjøreavstander er åpningstidene til Marka kun mellom klokken 11 og 17 mandag til lørdag.

– Denne dagen har jeg virkelig gledet meg til! Jeg har jobbet for at beboerne i Marka også skal få tilbud om rosa busser, sier eldrebyråd Robert Steen til Sagene Avis. Han sier han er blitt kontaktet av flere av de eldre beboerne i Marka.

– Det er et mål at innbyggerne, uavhengig av alder, skal ha mulighet til å leve frie og meningsfulle liv, hvor de opplever tilhørighet, mestring og trygghet. Med rosa buss får du trygg reise dør til dør. Du kan ta rosa buss til vaksinesenter, til lege, til frisør, eller du kan ta den for å komme deg ut på tur, sier Steen.

Byråd Robert Steen (Ap) fikk høre hva som er positivt og negativt med rosa buss-tilbudet, under testtur mellom bydelene i februar 2020. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

ANNONSE

– Fra CC Vest til Furuset

Daglig leder ved Sagene Seniorsenter, Grethe Skarpnes, syns også utvidelsen er svært viktig.

– Nå kan man jo komme seg fra CC Vest til Furuset, man kan jo også ta turen til Roseslottet, sier hun fornøyd til Sagene Avis.

Hun sier beboerne i Treschows hus og brukere av Sagene Seniorsenter har ventet på disse utvidelsene.

– Men folk har vært forsiktige med å bruke de rosa bussene under pandemien også. Nå blir utfordringen å få denne informasjonen ut til folk, sier hun og viser frem flere store bunker med Ruter aldersvennlig transport-brosjyrer, som hun skal dele ut på seniorsenteret, Frivilligsentralen og hos legekontorene.

ANNONSE

Hun forsikrer at det skal være trygt å bruke de rosa bussene. For tiden er det en begrensning på inntil fire passasjerer samtidig, om ikke flere er innenfor samme kohort. Og både sjåfør og passasjerer skal bruke munnbind, i tillegg sprites bussene innvendig.

Grethe Skarpnes gleder seg over utvidelsene i Rosa buss-tilbudet. Nå skal hun dele ut de nye brosjyrene. Foto: Janina Lauritsen

Nye bestillingsmuligheter

Nå kan man også bestille tur basert på både hente- og ankomsttidspunkt. Dette kan kundene benytte seg av dersom de skal rekke en legetime eller for eksempel en frisøravtale. Det er også mulig å bestille tur i sanntid og opp mot en uke i forveien. Dersom kunden bestiller i sanntid, vil bussen dukke opp så fort som mulig basert på tilgjengelig kapasitet. Kunden vil fortsatt få oppgitt estimert hentetid.

Siden oppstarten i 2017 i Nordre Aker, er det totalt fortatt 116.793 turer med rosa buss, av i alt 3193 unike kunder i de fire bydelene som så langt har vært med. Som reisende kan man også ha med seg en venn, som ikke trenger å være over 67 år. Siden starten har 15.898 venner vært med på tur.

I bydel Sagene er det i tillegg kjørt 72 turer med rosa buss til og fra vaksinesenteret i Bjølsenhallen. De siste tallene fra Ruter viser at det totalt ble kjørt 352 turer i bydel Sagene i april.

ANNONSE

Her kan du nå kjøre på kryss og tvers med den rosa bussen. Foto: Ruter Aldersvennlig transport

Rosa buss

Ruter Aldersvennlig transport – Rosa buss

Aldersvennlig transport er en dør-til-dør-bestillingstransport med fleksibilitet rundt reisetidspunktet. Transporten er tilgjengelig for kunder fra 67 år og oppover og er spesielt tilpasset personer som har utfordringer med å benytte ordinært kollektivtilbud. Piloten startet i Nordre Aker i 2017 og ble senere utvidet til Vestre Aker (2018), Sagene (2019) og Ullern (2020). 3. mai 2021 utvides tilbudet til Alna og Bjerke. Det er over 3000 personer som har testet ut tilbudet, og det er utført over 115.000 reiser med Aldersvennlig transport siden oppstart i 2017.

Slik fungerer det:

  • Tilbudet gjelder mandag til lørdag kl. 10–18.
  • Turen bestilles via app eller ved å ringe inn til 23 24 28 50. Reisen kan bestilles når kunden trenger den, eller opp mot en uke i forveien. Telefonmottaket er åpent mandag til lørdag kl. 9–17.
  • Turen koster en honnørbillett (kr. 19). Billetten kjøpes gjennom appen RuterBillett eller som reisekort. TT-kort eller kontantbetaling på bussen kan dessverre ikke benyttes.
  • Aldersvennlig transport er under test og kontinuerlig utvikling. Det kan derfor komme endringer i tjenestetilbudet underveis i pilotperioden.
  • Kundene er alltid sikret en sitteplass på den aktuelle turen de har bestilt, og sjåførene vil bistå ved på- og avstigning.

Hvor kan du reise?
Nytt fra 3. mai er at alle kunder vil kunne reise fritt på tvers av bydelene Nordre Aker, Vestre Aker, Sagene, Ullern, Alna og Bjerke. I tillegg åpnes tilbudet opp til delene av Nordmarka som tilhører Nordre Aker og Vestre Aker.

Reiser til og fra Maridalen, Sørkedalen eller Solemskogen:
På grunn av lange kjøreavstander inn og ut av Nordmarka er åpningstidene til disse områdene mellom kl. 11-17 mandag til lørdag. Dersom kunden bor bak en bom til privat vei, vil disse få opplyst at de må bli hentet og levert på nærmeste stoppested.

  • Bussene har vært i bruk under pandemien, men med smitterestriksjoner i tråd med smittevernreglene. I det siste har det kun vært tillatt med fire passasjerer i bussen samtidig for å kunne holde avstand.
  • Transportøkonomisk institutt har undersøkt tilbudet og har slått fast at ca.70 % av brukerne mener at Ruter aldersvennlig transport har bidratt til at de har kommet seg ut oftere enn dersom de ikke hadde tilbudet.
  • Nesten 80 % av brukerne opplevde å få bedre livskvalitet som følge av tilbudet. Videre sier ca. 45 % at de mente de hadde fått bedre helse etter at de tok i bruk Ruter aldersvennlig transport. Dette er svært gledelig. Dette er denne type nyheter vi trenger nå.

Her finner du mer informasjon om rosa busser.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE