ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vil gi 16-åringene stemmerett

SAGENE VENSTRE: Sagene Venstres leder og førstekandidat, Kjetil Eritzland og Linn Skyum, nestleder og andrekandidat. Foto: Privat

Sagene Venstre vil gjøre Sagene til det beste stedet å bo for ungdom. For å komme dit vil de starte med å gi de unge en stemme.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2019 kl 13:13

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: - Vi er ikke imponert over hvordan Sagene bydel tilrettelegger for ungdomsaktivitet, sier Sagene Venstres leder og førstekandidat, Kjetil Eritzland.

Sagene Venstre mener det er for få organiserte møteplasser for ungdom i bydelen og at den økonomiske terskelen for å delta i fritidsaktiviteter ofte er for høy.

– Et godt aktivitetstilbud og et sted å være handler ikke bare om en innholdsrik oppvekst, men er også viktig for å forebygge ensomhet, utenforskap og psykiske helseplager. Vi er en bydel med store sosiale skillelinjer, og det er ikke alle foreldre som har råd til å finansiere fritidsaktiviteter - da er det viktig at vi legger til rette for mange gratis møteplasser. For eksempel ønsker vi å gjenåpne Sagene Bad som ungdomshus, utvide bibliotekets åpningstid, styrke BUA Sagene og Sagene Frivilligsentral og at all ungdom mellom 12 og 18 år skal få et fritidskort for å dekke inntil 5000 kroner av kulturopplevelser og fritidsaktiviteter i året.

I programmet for det kommende lokalvalget går Sagene Venstre inn for å satse kraftig på ungdommens deltakelse i bydelen. Ett av tiltakene er å jobbe for stemmerett for 16-åringer i bydelen ved kommunevalget i 2023.

Hva mener du? Svar nederst i saken!

ANNONSE

Barn og unge under 20 utgjør 15 prosent av befolkningen i bydelen. Likevel har aldersgruppen forsvinnende liten påvirkning på politiske beslutninger, mener Sagene Venstre. Dette ønsker de å gjøre noe med, ved både å gi 16-åringene stemmerett og ungdomsrådet innspillsrett.

- I dag er det kun voksne politikere som synser om hva unge i bydelen ønsker. Dette holder ikke. Vi må gi unge kanaler der de kan gi uttrykk for sin mening. Å senke stemmerettsalderen til 16 år vil være det tydeligste signalet vi kan gi på at vi tar unge på alvor, sier Eritzland.

Når man er 16 år har man fullført obligatorisk skolegang. Sagene Venstre ser derfor få argumenter for at en 18-åring skal være mer egnet til å stemme enn en 16-åring.

- Stemmerett for 16-åringer handler ikke bare om at unge skal kunne påvirke «typiske ungdomssaker.» Det handler om å gi demokratiske rettigheter til flere av dem som påvirkes direkte av politikernes beslutninger, sier Linn Skyum, nestleder og andrekandidat i Sagene Venstre.

Gallup

Mener du 16-åringer bør få stemmerett?

Vis resultat

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE