ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vil gi veterinærbehandling selv om eieren ikke har penger

ÅPEN DAG: AniCura på Grünerløkka arrangerer åpen dag for vanskeligstilte 10. november. Administrasjonen i Bydel Sagene har blitt bedt om å undersøke mulighetene for å samarbeide med lokale veterinærer for å gjøre noe lignende (Klinikkleder Caroline Holtet og bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg). Foto: Janina Lauritsen

På åpen dag hos AniCura kan narkomane eller andre folk som bare har akkurat nok penger til å klare seg selv, få gratis hjelp til dyra sine. Denne lørdagen får alle hunder og katter gratis vaksine, helsesjekk og kloklipp.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL GRÜNERLØKKA/ BYDEL SAGENE: Lørdag 10. november klokken 10-16, åpner veterinærklinikken AniCura på Grünerløkka dørene for hunder og katter med vanskeligstilte eiere.

Dette er fjerde år på rad de arrangerer åpen dag. Det første året arrangerte de på AniCuras dyrehospital på Sagene, men har siden vært i Sofienberggata på Grünerløkka.

Bydel Sagene har en høy andel innbyggere med lav inntekt. Kostnadene hos en veterinær blir fort høye, noe som kan være vanskelig å håndtere selv for en familie med normal inntekt. Dette resulterer ofte i at nødvendige konsultasjoner og behandlinger ikke kan gjennomføres, noe som går utover dyrenes velferd. I verste fall kan dette ende i en unødvendig avliving.

Derfor har administrasjonen i Bydel Sagene blitt bedt om å undersøke muligheten for et samarbeid med lokale veterinærer og dyrleger, for å arrangere en årlig dugnad lik den AniCura har.

190 påmeldte

Klinikksjef og initiativtaker Caroline Holtet studerte for å bli veterinær i Budapest. Der er det mange gatehunder og hun ble derfor interessert i veldedighet og frivillig arbeid.

ANNONSE

– Jeg jobbet med omplassering av gatehunder. Her har vi heldigvis ikke det, men det er mange som tar kontakt og sier de trenger veterinærbehandling som de ikke har råd til.

AniCura-kjeden, med veterinærklinikker i hele Norge, stiller seg svært positive til å arrangere åpen dag for vanskeligstilt og er stolte av arbeidet Holtet og kollegaene legger i dette. Det første året kom det ti pasienter innom, så 40 og i fjor kom det 150. I år er det 190 påmeldte.

– De som er påmeldt er narkomane, vanskeligstilte, uføre eller minstepensjonister. Folk som har akkurat nok til å klare seg selv. Denne lørdagen får alle gratis vaksine, helsesjekk og kloklipp.

Hvis dyrene trenger for eksempel røntgen eller videre behandling, har Holtet samlet inn 160.000 kroner på spleis.no, så de får en ordinær time i etterkant av åpen dag. De har også fått 20.000 kroner av Lush Norge og 20.000 kroner av Stiansen-stiftelsen. Og AniCura matcher summen som kommer inn i form av behandling.

– Det er lett å bruke 10-15.000 kroner på én pasient, så pengene varer ikke evig.

ANNONSE

Det hun ser oftest på åpen dag er skader på tennene, bittsår, ørebetennelse, hudproblemer, overvekt, sårskader og klobrudd, forteller hun.

– De fleste har det bra

Ni av ti av dem som er innom AniCura er eiere med normalt god økonomi, forteller Holtet. Men det er svært mange som kommer i løpet av en dag med spørsmål, og som ikke har råd til å betale for behandlinger.

Selv om Holtet gjerne skulle hjulpet alle som kommer innom, kan hun dessverre ikke det. Alt som kan gjøres gratis er avlivning – et nødhjelpstiltak som dekkes av Mattilsynet. Derfor syns hun det er så godt å kunne henvise dem til åpen dag.

– De narkomane er så glade i dyrene sine og de trenger dem. Noen folk har også sagt at de sluttet med rus da de fikk hund, fordi de endelig fikk noe å ta vare på. Det er ingen rett å ha kjæledyr, det koster mye. Man kan også lure på hvor godt dyrene har det, men de fleste har det veldig bra. Folk er glade i dyrene sine.

Hun påpeker også at hun ikke arrangerer åpen dag fordi hun støtter at alle skal kunne ha dyr, men fordi alle dyr fortjener å ha det bra.

ANNONSE

– Poenget er ikke å hjelpe alle som ikke har råd, men alle dyr har bør ha rett til veterinærbehandling, uavhenging av eiers økonomi. Hvis jeg møter noen dyr som ikke har det bra, kan jeg opplyse eierne og gi dem tips om dyrehold.

Vanskeligstilte og narkomane er ofte innom og spør «Er det nå det er åpen dag?»

– De gleder seg veldig til 10. november. Det føles godt å kunne gi noe tilbake, det er raust av AniCura. Dette er givende og gøy, det er hyggelig å kunne si ja når folk trenger hjelp. Det er mye jobb, men mest gøy.

I forbindelse med at bydelsadministrasjonen er bedt om å undersøke muligheten for å samarbeide med lokale veterinærer, er bydelsutvalgsleder Helge Stoltenberg med til AniCura for å høre mer om den åpne dagen.

– Det er supert at dere gjør dette, at dere føler et ansvar og at dette er mer enn bare en jobb, sier Stoltenberg.

ANNONSE

– Fint om man kunne søke penger

Det var mest glede på åpen dag i fjor, men det var også noen triste stunder. De måtte avlive flere dyr det dessverre var for sent å hjelpe.

– Det hadde vært fint om man kunne søke penger til veterinærbehandlinger, sier hun.

– NAV Sagene hjelper noen med hundene sine, men man kan jo ikke hjelpe alle, legger Stoltenberg til.

Holtet påpeker videre at hvis Bydel Sagene hadde satt av 100-200.000 kroner, så kunne det hjulpet. Men en ressursperson som kunne tatt seg av sånt i bydelen burde være en veterinær, ellers kan man ikke vite hva forskjellige behandlinger koster.

– Jeg melder meg gjerne frivillig til det! Ellers kan jo kanskje bydelen sponse et arrangement som en åpen dag?

Setter opp telt i Sofienbergparken

I løpet av de seks timene på åpen dag, skal 16 frivillige jobbe for å hjelpe dyrene. De setter opp telt i Sofienbergparken med gratis utstyr og et kølappsystem, slik at de kan gå inn en og en. Hvis ikke kunne det fort ha blitt kaos med så mange påmeldte i den lille resepsjonen.

I fjor delte de ut 3000 kilo med dyrefôr. Holtet forteller at det er enkelt å få samlet inn utstyr og frivillige, fordi det er så mange som vil hjelpe. Veterinærinstituttet bidrar med gratis prøvetakning, som biopsi, avføring, urin, blod, hud og pels. De har faktisk også måttet si nei takk til flere frivillige, fordi det blir for mange av dem på den lille klinikken.

– Hvis dere er i nærheten den 10. november, gå tur forbi Sofienbergparken. Det er kø rundt bygget her! oppfordrer Holtet.

– Blir varm om hjertet

Etter å ha vært hos AniCura forteller Stoltenberg om et lærerikt og spennende besøk.

– Jeg har ikke dyr selv, men jeg ser hvor glade folk blir i dyra sine. For mange er de det eneste holdepunktet man har i livet.

– Jeg blir paff over ting man ikke har skjønt før. For mange mennesker betyr dette veldig mye. Å ha et dyr betyr mye for disse menneskene, men det blir store utfordringer når det skjer noe med dem. 10-15.000 kroner for en behandling er veldig mye penger. Jeg blir varm om hjertet over at det finnes sånne folk som dem på AniCura, som har et dypt ønske om å hjelpe. Dette er et skikkelig bra tiltak, med skikkelig bra folk. De gjør dette for fellesskapet og de fortjener en stor takk, sier Stoltenberg.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE