ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Vil ha den gode matlukta tilbake på sykehjemmene

VIL HA EGNE KJØKKEN: Økernhjemmet er det eneste kommunale sykehjemmet i Oslo som ikke får levert mat. F.V.: Avdelingsleder Gudrun Diesen, Aina Stenersen (FrP) og Camilla Wilhelmsen (FrP). Foto: Janina Lauritsen

Fremskrittspartiet ønsker at alle kommunale sykehjem i Oslo skal lage sin egen mat. Det at man kan lukte maten fra kjøkkenet, at det ser godt ut og at man kan få være med på å lage den, gir beboerne livskvalitet, mener Frp-politikerne Camilla Wilhelmsen og Aina Stenersen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO/BYDEL SAGENE: Nestleder i Byutviklingskomiteen, Camilla Wilhelmsen, og medlem av Helse- og sosialkomiteen, Aina Stenersen, besøkte nylig Økernhjemmet for å lære mer om sykehjem med egne kjøkken.

Økernhjemmet, som ligger i Bydel Bjerke, er det eneste kommunale sykehjemmet i Oslo som ikke får middagen levert fra Silurveien sykehjem.

Her lages alle måltider på avdelingene, i samarbeid med beboerne, og dette ønsker Fremskrittspartiet å innføre på flere sykehjem i Oslo kommune.

– Ernæring er en del av pleien

Avdelingsleder Gudrun Diesen tar Frp-politikerne og Sagene Avis med på en omvisning på Økernhjemmet, som har flere kjøkken fordelt på avdelingene.

– Ernæring er en del av pleien, vi har jobbet mye med matlagingen, sier hun og påpeker at de ikke bruker lenger tid på å lage maten selv, enn å varme opp og servere levert mat. Det har de testet.

ANNONSE

Besøket foregår ved frokosttider, og bystyrepolitikerne blir imponert mens de går rundt i avdelingene og lærer hvordan måltidene tilberedes og hvordan dette påvirker beboerne.

«Hvordan dagen begynner, har så mye å si for resten av dagen» blir det sagt rundt frokostbordet. Og politikerne påpeker at det ser ut som at beboerne koser seg med maten.

– Det tok litt tid å bli vant med det, men nå er dette helt normalt. De beboerne som er i stand til det, er med på matlagingen. I går laget de vafler og skrellet poteter. Nå lukter det godt her, det blir noe helt annet enn en institusjonsfølelse, sier pleier Mileva Popovic.

ØKERNHJEMMET: F.V.: Aina Stenersen (FrP), avdelingsleder Gudrun Diesen, pleier Mileva Popovic og Camilla Wilhelmsen (FrP). Foto: Janina Lauritsen

Økernhjemmet har en egen matbutikk i underetasjen, der beboerne kan få være med på å handle inn matvarene.

ANNONSE

De har også en bar og en flott restaurant, som er åpen en gang i måneden.

– Dere burde komme og se hvordan beboerne oppfører seg i restauranten, det er så givende, sier Diesen.

ØKERN SPISERI: Økernhjemmet har egen restaurant som har åpent en gang i måneden. Foto: Janina Lauritsen

– Mat gir livskvalitet

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg er imponert! Økernhjemmet gjør akkurat det sykehjem burde gjøre, med mat laget på lokale avdelinger, oppsummerer Wilhelmsen etter omvisningen.

– Frp holder på med programarbeidet nå. Og vi tenkte: Hva kan vi gjøre for å gjøre sykehjemmene bedre? Ernæringen er viktig. Og maten gir livskvalitet: det at man kan lukte den og at det ser godt ut. Jeg har lært så mye i dag, og jeg fikk ikke den institusjonsfølelsen i det hele tatt. Jeg ble imponert over arbeidet, restauranten og alt det ekstra de har laget til.

ANNONSE

Det er ikke så mange sykehjem som er så heldige som Økernhjemmet, påpeker Diesen.

– Vi har mer ressurser enn de små sykehjemmene. Jeg syns det er kjempefint å lage egen mat. Jeg tror det tilfører mye – lukt, bedre smaker og mer individuell mat – man kan være mer spontan. Det er bare positivt å si om det, jeg syns ikke noe om å få det levert. Men de lager verdens beste koteletter på Silurveien sykehjem, det skal de ha!

Dette bør vi gå til valg med

– Dette styrker oss veldig i vårt engasjement. Dette er noe vi virkelig skal jobbe for. Vi ser hvor viktig det er for beboerne og de ansatte. Vi er veldig positive, dette bør vi gå til valg med, sier Stenersen.

Og begge Frp-politikerne konkluderer:

– Vi er utålmodige. Vi ser hvor enkelt det er å bygge kjøkken på avdelingene, det er ikke vanskelig. Det står på viljen. Man er vant med å lage mat på et kjøkken hjemme, og sykehjemmet skal være et hjem.

ANNONSE

Sykehjem i Bydel Sagene

Bydel Sagene har tre sykehjem; to kommunale og et diakonalt.

  • Akerselva sykehjem er kommunalt og får middag levert fra produksjonskjøkkenet ved Silurveien sykehjem. De tilbereder frokost, lunsj og kveldsmat selv.
  • Kingosgate bo- og rehabiliteringssenter er kommunalt og middag leveres fra produksjonskjøkkenet ved Silurveien sykehjem. Frokost, lunsj og kveldsmat lages selv.
  • Sagenehjemmet er et ideelt diakonalt sykehjem, med eget kjøkken som lager mat hver dag.

BAR: Her kan beboerne få seg en øl Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE